Antena Meniu Search
x

Ce trebuie să știi înainte să­-ți iei o cabană. Sfaturi salvatoare pentru o vacanță petrecută în vârf de munte

Dacă pleci des în vacanță la munte, îți place să petreci timp în natura, ai merge în fiecare zi într­o drumeție și nu te sperie vremea capricioasă din vârf de munte, poate că este timpul să te gândești să­ți construiești propria cabană. Avantajele sunt numeroase: pe termen lung economisești banii pe care altfel i­ai da pe închirierea unei camere, îți poți lua gasca de prieteni cu tine într­un concediu prelungit, îți poți organiza spațiul și grădina cum vrei tu.

Dacă pleci des în vacanță la munte, îți place să petreci timp în natura, ai merge în fiecare zi într­o drumeție și nu te sperie vremea capricioasă din vârf de munte, poate că este timpul să te  gândești  să­ți  construiești  propria  cabană. Avantajele  sunt  numeroase:  pe  termen  lung economisești  banii  pe  care  altfel  i­ai  da  pe  închirierea  unei  camere,  îți  poți  lua  gasca  de prieteni cu tine într­un concediu prelungit, îți poți organiza spațiul și grădina cum vrei tu.

Există numeroase opțiuni dacă te­ai hotărât să ai propria ta cabană la munte: de la a o construi de la zero, până la a o cumpara gata făcută sau a comanda una care trebuie doar asamblată ulterior. Indiferent de bugetul pe care îl ai la dispoziție, iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte:

Ai mare grijă la materiale

La munte, la altitudini mari, iernile pot aduce geruri năprasnice, așa că ai nevoie de o construcție solidă, cu pereți groși și izolare termică de calitate. Nicio sobă, oricât de multe lemne ai baga în ea, nu poate face față temperaturilor cu minus, mai ales dacă ai ales să­ți faci cabana într­o zonă pustie, unde este expusă vântului puternic. Cel mai bine este să alegi încă de la bun început materiale de calitate, iar banii investiți aici privește­i ca pe o economie la banii dați pe lemne.

Tot legat de construcție, foarte important este și acoperișul. Acesta trebuie să fie rezistent și bine prins, ca să nu ai parte de surprize neplăcute. Pentru încălzire poți folosi și panouri solare, care să stocheze o parte din energie, în timpul zilei.

Acum, foarte căutate sunt construcțiile semi­îngropate, ale căror avantaje termice sunt excelente, deoarece oferă o mai bună izolare și sunt ferite de vânt și viscol.

Ia-­ți toate precauțiile

Pe culmile înalte, furtunile și fenomenele meteo extreme nu sunt o raritate, iar penele de curent se întâmplă des. Dacă ai o cabană izolată, cel mai bine este să iei un astfel de generator electric. În caz că alegi unul cu automatizare, este bine să știi că aceste modele funcționează fără întrerupere, așa că nu o să mai stai niciodată cu teama că o pană de curent ți­ar putea strica electrocasnicele sau că vei rămâne pe întuneric și în frig.

Pune­ți la punct propriul sistem de colectare a apei

Nu e nevoie de multă muncă pentru a avea în permanență apă curentă în cabana ta. Cel mai simplu este să folosești un sistem de colectare a apei de ploaie. Pentru că la munte precipitațiile sunt mult mai frecvente ca în alte zone, nu va trebui să­ți faci griji că vei rămâne fără apă. Generatorul tau electric poate încălzi apa, așa că vei putea să faci duș sau să gătești și când vremea de afară e neprietenoasă.

Amenajează­ți o gradină

Când îți cumperi o cabană, alege una care să aibă și câțiva metri pătrați de curte pe care sa o poți aranja după bunul plac. Florile de munte care apar în timpul verii sunt superbe și schimbă aspectul oricărei curți, indiferent de cât de mică este. În plus, acestea sunt mai rezistente, așa că nu vei sta cu grija că trebuie să faci drumuri săptămânale pentru a le îngriji.

Pentru perioadele în care ești plecat, nu ar strica să­i lasi unui vecin sau cuiva din apropiere numărul tău de telefon și să­l rogi să mai arunce o privire din când în când pentru a se asigura că totul este în regulă.

Nu uita că cel mai important este să ai parte de liniște și relaxare și să evadezi din aglomerația marilor orașe, așa că deconectează­te de la tehnologie și de la grijile cotidiene când mergi să petreci câteva zile în creierul munților, la aer curat și răcoare.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ce trebuie să știi înainte să­-ți iei o cabană. Sfaturi salvatoare pentru o vacanță petrecută în vârf de munte