Antena Meniu Search
x

China, o nouă lovitură în războiul cipurilor. Beijingul plăteşte Huawei pentru a crea o rețea de fabrici secrete prin care să evite sancțiunile SUA

Huawei este acuzat că construiește o rețea de fabrici secrete de cipuri în China, care ar permite companiei să evite sancțiunile impuse de către Statele Unite și să susțină producția tehnologică a țării sale. Producătorul s-a concentrat pe producția de cipuri anul trecut și primește o finanțare din partea Beijingului estimată la 30 miliarde de dolari. După cum explică asociația globală a producătorilor de semiconductori, Huawei cumpăratcel puțin două uzine deja operaționale și construiește cel puțin alte trei, conform Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 23.08.2023, 11:28

Huawei
China, o nouă lovitură în războiul cipurilor. Beijingul oferă 30 de miliarde de dolari Huawei pentru a crea o rețea secretă de fabrici prin care să evite sancțiunile SUA - Shutterstock

Departamentul de Comerț al SUA a pus pe Huawei pe lista sa neagră în 2019, interzicându-i producătorului chinez să lucreze cu companii americane. Dar dacă Huawei construiește și cumpără facilități sub numele altor companii, fără a-și dezvălui implicarea, așa cum se speculează, atunci gigantul poate fi capabil să evite aceste restricții pentru achiziționarea indirectă a echipamentelor americane de fabricare a cipurilor și a altor consumabile la care, în mod obișnuit, nu ar avea acces.

"Având în vedere restricțiile severe impuse Huawei, Fujian Jinhua, PXW și alții, nu este de mirare că au cerut un sprijin substanțial de la stat pentru a încerca să dezvolte tehnologii locale", a transmis BIS, asociația producătorilor de cipuri. "BIS își revizuiește și actualizează continuu controalele la export pe baza mediului amenințător în evoluție și, după cum demonstrează regulile din 7 octombrie 2022, nu va ezita să ia măsurile adecvate pentru a proteja securitatea națională a SUA."

Războiul tehnologic dintre SUA și China

Administrația Biden a impus controale anul trecut care împiedică toate companiile chineze să achiziționeze anumite semiconductori avansați și echipamente de fabricare a cipurilor, o acțiune menită să restricționeze capacitățile militare ale Chinei. Companiile chineze au voie în mare parte să cumpere echipamente de fabricare a cipurilor de generație mai veche, mașini care folosesc tehnologie de 28 nanometri sau mai mare. Dar companiile de pe lista neagră precum Huawei trebuie să obțină o licență înainte de orice astfel de achiziție.

Nu este clar de ce grupul trage acum un semnal de alarmă cu privire la planurile Huawei. Grupul de lobby din Washington reprezintă majoritatea producătorilor de semiconductori din lume, inclusiv Intel Corp., Samsung și Taiwan Semiconductor Manufacturing. Membrii săi includ, de asemenea, companii care produc echipamente de fabricare a cipurilor, cum ar fi Applied Materials sau ASML Holding NV.Anumiți membri ai grupului de lobby se vor confrunta cu concurența rivalilor chinezi dacă aceștia vor reuși să-și asigure producția, dar membrii precum ASML și Nvidia pot pierde veniturile din China, pe măsură ce controalele la exporturile din SUA devin mai stricte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » China, o nouă lovitură în războiul cipurilor. Beijingul plăteşte Huawei pentru a crea o rețea de fabrici secrete prin care să evite sancțiunile SUA