Antena Meniu Search
x

Video "Coșul e mult mai gol, dar mult mai scump". Pesta porcină și utilitățile tot mai mari au scumpit masa de Crăciun

Masa de Crăciun va fi mai scumpă anul acesta. Preţul cărnii de porc a crescut considerabil din cauza pestei porcine. În plus, producătorii se plâng şi de scumpirile la energie. Toate au dus la produse mai scumpe şi cu 30%. Aşa că nu sunt puţini cei care plănuiesc să facă mai puţine cumpărături pentru masa de sărbători. 

de Redactia Observator

la 10.12.2022, 12:11

Vezi și

Zeci de mii de porci din toată ţara au fost sacrificaţi din cauza pestei porcine. Asta a dus la creşterea preţului cărnii. 

Kovacs Zoltan, director general: "Prețul carcasei din ianuarie cu a crescut 73%, nu numai carcasa, ci și carnea de lucru pe care o cumpărăm așa congelată, refrigerată, tot a crescut undeva la 53-54 %. E enorm de mult pentru aproape nouă luni de zile."

În plus, procesatorii nici n-au avut de unde să mai cumpere din România. 

Kovacs Zoltan: "Am fost nevoiţi să mergem în străinătate si să cumpărăm din Ungaria, Slovacia, Olanda."

Pe acelaşi subiect

De ce scumpește carnea în prag de sărbători?

Pesta porcină şi scumpirile la utilităţi au dus la scumpiri de 20-30% la produsele finite. Aşa că oamenii îşi schimbă planurile pentru masa de sărbători.

"Masa de Crăciun? O să fie puțin mai săracă ca în alt an. Renunț la multe pentru că trăiesc singură cu două fete și nu e ușor." 

"Cumpărăm cam ce avem nevoie, ce lipsește, aia cumparăm, ce avem nevoie."  

"S-au scumpit foare mult și asta cred că simte fiecare. Cred că fiecare simțim când mergem la cumpărături: coșul e mult mai gol, dar mult mai scump." 

 "Cred că de masa de Crăciun, cum sumtem noi românii, cred că nu o să renunțăm, și o să facem eforturi să avem tot ce ne trebuie pe masă. O să fie și persoane care nu o să își permită ceea ce își permiteau până acum." 

Cele mai căutate produse de porc pentru masa de Crăciun sunt cârnaţii şi jumările. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » "Coșul e mult mai gol, dar mult mai scump". Pesta porcină și utilitățile tot mai mari au scumpit masa de Crăciun