Antena Meniu Search
x

Video Masa de Crăciun a românilor, cea mai ieftină din Europa. Care este ţara cu cel mai scump meniu de sărbători

Ne lăudăm cu mese bogate de sărbători, dar avem cea mai ieftină masă festivă de Crăciun din lume. De exemplu, gâsca la cuptor germană este de trei mai scumpă decât sarmalele cu mămăligă şi cozonacul de la noi. Sunt rezultatele unui studiu care a analizat, în 12 ţări de pe trei continente, costurile unei cine tradiţionale de sărbători, cu ingrediente cumpărate de la un supermarket local de top.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 09.12.2022, 06:04

Vezi și

Sarmalele cu mămăligă, plus smântână şi ardei iute – şi cozonacul făcut în casă ar costa o familie de patru persoane în jur de 26 de euro, adică cel mai puţin dintre toate cele 12 ţări participante la studiu.

"Dacă ne gândim strict pentru o familie de patru persoane să mănânce sarmale şi cozonac, cred că ne încadrăm în cei 100 de lei. Românii mănâncă la fel ca de obicei tradiţional preparate pe bază de porc. Oamenii mai au rude la ţară şi încă mai beneficiază de o bucată de carne din porcul crescut în propria gospodărie", a spus managerul unui restaurant românesc, Andrei Stoica.

Germania e pe primul loc în top. Şi nu e de mirare că meniul lor festiv e de trei ori mai scump decât cel românesc.

Ţările cu cel mai scump meniu de Crăciun 

Pe acelaşi subiect

"Ei mai mănâncă şi gâscă, raţă, preparatele acestea mai puţin consumate în timpul anului - aş aprecia că masa de Crăciun e aproape 100 de euro, la noi nu ajunge la 100 de euro. E cu vreo 30-40% mai puţin", a spus directorul unui restaurant german, Nicolae Marin. În Spania, de sărbători femeile nu se spetesc gătind, aşa că toată familia merge la restaurant.

"De Crăciun nu trebuie să muncească nici bunica, nici mama, soţia sau iubita. Trebuie să ne bucurăm de masă şi de familie. Ne strângem în jurul mesei. Aşa e tradiţia acolo. Pe 24 şi 25 toată lumea iese la restaurant, fie că e prânz sau cină",  a declarat proprietarul unui restaurant spaniol, Sorin Barbu.

Citește și:

Familiile spaniole vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru cina clasică de Crăciun, fiind pe locul doi în clasament. Italia e pe locul trei în top, iar Olanda, cu faimoasa ruladă de porc, ajunge pe locul al patrulea, cu un cost total de 45 de euro pentru masa de Crăciun. Studiul a fost realizat de o reţea socială de investiţii şi a inclus 12 ţări de pe trei continente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Masa de Crăciun a românilor, cea mai ieftină din Europa. Care este ţara cu cel mai scump meniu de sărbători