Antena Meniu Search
x

Video Au început pregătirile pentru masa de Crăciun. Ce preţuri au preparatele tradiţionale din carne

Sărbătorile de iarnă bat la uşă şi, cu siguranţă, gândul ne zboară la preparatele pe care le vom avea pe masa de Crăciun. Fără dubii, nelipsit rămâne platoul cu afumături. Gustul de acasă al preparatelor tradiționale va fi plătit mai scump anul acesta. Chiar şi aşa, oamenii nu au ezitat să se înscrie pe lista comenzilor, chiar şi cu două luni înainte de sărbători.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.12.2022, 21:18

Vezi și

Slănină, kaiser, cârnaţi, antricot, cotlete - toate sunt preparate care nu trebuie să lipsească de pe o masă autentic-românească, în seara de Crăciun. Sezonul acesta, preţurile sunt mai ridicate, însă acest lucru nu a fost o piedică pentru clienţi. Au renunţat la cantitate, însă diversitatea produselor comandate a rămas aceeaşi.

Preţurile au mai crescut puţin faţă de anul trecut, cu 10 lei pe kilogram, la fiecare preparat. Un platou, spre exemplu, care este suficient pentru patru sau chiar cinci persoane, costă anul acesta 70 de lei.

Lista comenzilor a început chiar din luna octombrie, când mulţi nici nu se gândeau încă la Crăciun. Clienţii, însă, voiau siguranţa gustului tradiţional, fără mare efort.

"Apropape sunt finalizate comenzile. Marea majoritate comandă platouri de afumătură. Avem o gamă largă de afumături. Pentru o persoană cred că ar fi greu să afumi acasă tot felul de bunătăţi", a spus bucătarul Florin Vechiu.

Pe acelaşi subiect

Preţurile preparatelor din carne, mai mari decât anul trecut

Şi în Maramureş se pregătesc bucatele pentru masa festivă, iar cârnaţii tradiţionali sunt nelipsiţi. Pe cât sunt de gustoşi, pe atât de simplu se prepară.

"Acum pregătim condimentele. Piperul boabe, sarea de mare grunjoasă şi usturoiul din grădină", a declarat un chef. La cele trei ingrediente se adaugă, bineînţeles, carnea, care trebuie să aibă 20% grăsime, pentru mai multă savoare.

Pe taraba Corinei, produsele nu au timp să se odihnească după procesul lung de preparare. Unele sunt aduse chiar la comandă.

"Avem ceafă, este ruladă, jumătate ceafă, jumătate cotlet. Avem ceafă crud-uscată, cotlet. Muşchi ţigănesc avem aici, pipt de porc, şoncuri, răcituri, jumeri", a spus ea.

Preţul pentru un kilogram de cârnaţi tradiţionali porneşte de la 50 de lei, pentru cei proaspeţi, şi poate ajunge până la 70 de lei, pentru cei afumaţi. Un kilogram de muşchi sau pastramă costă tot 70 de lei. Pentru tobă, clienţii trebuie să scoată din buzunar 80 de lei per kilogram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Au început pregătirile pentru masa de Crăciun. Ce preţuri au preparatele tradiţionale din carne