Antena Meniu Search
x

Rusia a redus azi gazele spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream 1. Cât au ajuns să coste gazele în Europa

Gazprom a redus miercuri, "din motive tehnice", furnizarea de gaze către Germania la a cincea parte din capacitatea gazoductului Nord Stream, conform datelor publicate de operatorul infrastructurii. La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până 11,58% la 223.07 pentru un megawatt-oră. 

de Redactia Observator

la 27.07.2022, 13:20

Rusia a redus azi gazele spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream 1. Cât au ajuns să coste gazele în Europa
Rusia a redus azi gazele spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream 1. Cât au ajuns să coste gazele în Europa - Shutterstock

Reducerea fluxului de gaze a început la ora 9:00, ora Moscovei (6:00 GMT) şi, conform companiei de gaze, volumul zilnic ce va fi furnizat prin Nord Stream va fi de 33 milioane metri cubi. Miercuri în jurul orei 11.00 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, cotaţiile futures cu livrare în luna următoare, un indicator de referinţă pentru piaţa europeană, erau în creştere cu peste 11%, până la 223 de euro pentru un Megawatt oră, în condiţiile în care au crescut pentru a şasea zi consecutiv. Cotaţiile futures la energie electrică pe piaţa din Germania au crescut şi ele pentru a cincea zi consecutiv, în cazul contractului cu livrare peste un an fiind înregistrat un avans de 2,8%, până la 385 euro pentru un Megawatt oră.

Marți, cotația gazului la TTF Amsterdam a crescut cu 14%  ajungând la 201,75 euro pentru un megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din martie încoace. Și barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie s-a apreciat marți cu 1,45%, până la 106,67 dolari. Barilul de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie s-a apreciat cu 1,73% până la 98,37 dolari.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale sunt în prezent sunt de 10 ori peste nivelul obişnuit în această perioadă a anului. Creşterea preţurilor la gaze afectează producţia industrială a Europei, majorează facturile la utilităţi ale gospodăriilor şi duce inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Scumpirea gazelor naturale se reflectă şi pe piaţa de electricitate, unde cotaţiile futures din Germania au atins miercuri un nivel fără precedent.

"Suntem într-o situaţie în care gazul este acum o componentă a politicii externe a Rusiei şi, posibil, o componentă a strategiei sale de război", a declarat miercuri Klaus Mueller, preşedintele Autorităţii germane de reglementare, Bundesnetzagentur.

Pe acelaşi subiect

Reducerile de gaze riscă să fractureze unitatea Uniunii Europene

Această nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti vine într-un moment în care ţările europene se străduiesc să îşi refacă rezervele înainte de venirea iernii. "Stocurile europene sunt departe de nivelul cerut de 90% şi există din ce în ce mai multe îngrijorări că Rusia utilizează gazele naturale ca o armă pentru a obţine concesii din partea Occidentului", susţine Tamas Varga, analist la PVM Energy.

Este o "dovadă suplimentară că Europa trebuie să îşi reducă cât mai repede posibil dependenţa de Rusia", a apreciat la rândul său ministrul ceh al Energiei, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Ca pregătire pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, statele membre ale Uniunii Europene au căzut marți de acord să îşi reducă consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă Executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Planul inițial a fost revizuit și prevede numeroase excepții pentru țări și industrii. Este un acord de compromis după ce țările din sud, în special, au respins propunerea inițială a Comisiei Europene.

Rusia a fost responsabilă anul trecut pentru aproximativ 40% din importurile de gaze ale Uniunii Europene. Reducerile de gaze riscă să fractureze unitatea Uniunii Europene în această iarnă, deoarece bugetele tot mai împovărate și problemele de aprovizionare vor limita capacitatea blocului de a face față unei penurii bruște și severe de energie, scrie Bloomberg

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Rusia a redus azi gazele spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream 1. Cât au ajuns să coste gazele în Europa