Antena Meniu Search
x

Video Inspectorii ITM veniţi la mina Cariera Jilţ din Gorj au mers cu maşini fără RCA. Reacţia managerului CEO după ce 3 mineri au murit

La trei zile de la accidentul din mina Jilţ, în zonă au ajuns pentru prima dată şi inspectorii de muncă. Cu echipamente şi cizme scoase din ţiplă, oficialii au urcat în maşini fără RCA. Agenţii de pază i-au apărat cu forţa de jurnaliştii care încercau să afle răspunsuri după tragedia în care trei mineri au murit.

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 20:18

Vezi și

Paznic: Nu aveți voie că chem poliția, ieșiți afară va rog frumos, v-am rugat frumos

Reporter: Doamnă dar de ce ne îmbrânciți? M-ați îmbrâncit. Aveți ceva de ascuns?

Paznic: Nu aveți voie chem poliția eu sunt la muncă aici. Eu răspund. Ieși afară din curtea mea!

Reporter: E curtea dvs?

Pe acelaşi subiect

Paznic: Aici răspund.

Reporter: E o companie de stat nu e prorozate privată.

Paznic: Nu, filmați din vale.

Aşa au fost întâmpinaţi jurnaliştii care aşteptau răspunsuri după tragicul accident din cariera Jilţ Sud. Abia după minute bune de îmbrânceli, au putut intra în curtea Complexului Energetic Oltenia, unde şeful Inspecţiei Muncii şi echipa sa se pregăteau să viziteze exploatarea minieră de suprafaţă.

Reporter: Aveți ceva de ascuns în față presei. De ce ați adus tanchetele tocmai aici? 

Inspector ITM: Mergem în carieră

Reporter: Şi nu puteați să le luați de acolo? Domnule inspector v-aţi fi murdărit pe cizme daca aţi fi urcat unde urcă şi minerii?

Pentru a rămâne cu cizmele curate, şefii carierei nici nu am mai ţinut cont că maşinile aduse special pentru vizita inspectorilor nu au actele în regulă. Două din cele trei camioane nu aveau poliţă RCA valabilă. Iar singurul care avea, intra în vigoare chiar de astăzi. Înainte să plece spre carieră, inspectorii ITM au fost atenţi să nu rateze. fotografia de grup. La finalul inspecţiei, managerul Complexului Energetic Oltenia a încercat să-i împace pe jurnalişti.

Daniel Burlan, manager CEO: Îmi cer scuze dacă ați fost agresat îmi pare rău

Reporter: De ce ați adus aceste autotuilitare tocmai, aici iar pentru muncitori nu se putea face acest lucru? 

Daniel Burlan, manager CEO: Lăsați-i vă rog mult

În ziua accidentului, 16 muncitori veneau de la carieră înghesuiţi într-un camion care ar fi trebuit să transporte doar marfă şi echipamente. Utilajul trebuia să treacă peste un pod care traversează benzile ce transporta carbune când a căzut în gol de la o înălţime de trei metri. Raportul inspectorilor de muncă va fi gata peste două săptămâni.

Şef Inspecţia Muncii: Am dispus deja 2 expertize și în discuțiile care au fost dimineață cu conducerea una pt drumul de acces și una pentru utilaj și s-a luat o măsură urgență de a supraveghea îmbarcarea muncitorilor către locuri de acces.

Reporter: Cum vi s-au părut condiţiile de acolo?

Şef Inspecţia Muncii: Grele

Până acum la mina Jilţ, inspectorii de muncă au mai dat doar două amenzi.

ITM Gorj: S-au dat 2 măsuri în acest sens. Transportul trebuie făcut doar cu autoturisme dotate corespunzător omolgate și autorizate. Amenda a fost maximă 10.000 de lei de fiecare dată, iar complexul ne-a informat că se respectă măsurile impuse de inspectorii de muncă.

Între timp, autorităţile locale au anunţat trei zile de doliu în comuna Mătăsari. Sâmbătă, vor avea loc funeraliile celor trei muncitori morţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Inspectorii ITM veniţi la mina Cariera Jilţ din Gorj au mers cu maşini fără RCA. Reacţia managerului CEO după ce 3 mineri au murit