Video "Oamenii sunt în pământ. Vorbele sunt de prisos". Cariera Jilţ din Gorj arată ca o zonă de război. De frica unui alt accident, muncitorii bat noroaiele la pas
Au căzut deja primele capete după tragedia de la mina Jilţ din Gorj. Doi directori au fost schimbaţi din funcţie iar un altul a demisionat. Şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi-ar putea pierde scaunul. Iar în timp ce de la centru se deschid anchete fără număr, minerii lucrează în aceleaşi condiţii ca până acum. Oamenii sunt convinşi că nu se va schimba nimic în bine pentru ei, aşa că sunt aproape resemnaţi.
Tragedia n-a schimbat nimic deocamdată. Ieri, camionul era încă la locul accidentului, nu-l ridicase nimeni de acolo. De sus arată ca o zonă de război. O imensă mocirlă, tranşee făcute în nămol de roţile camioanelor care trec zilnic pe acolo. Cratere nesfârşite. La câteva ore de la accident, muncitorii urcau în aceleaşi camioane pentru tura de noapte.
Angajat: Asta facem zi de zi.
Reporter: Câte persoane aveţi voie să urcaţi?
Angajat: Cred ca șapte, opt.
- Dragoș, minerul de 29 de ani care și-a pierdut viața în accidentul din Gorj, s-a întors acasă într-o mare de...
- "Mergem la moarte!" 35 de mineri s-au înghesuit într-un camion la nici 10 ore de la tragedia din cariera Jilţ Sud...
- Guvernul nu ia în calcul demiterea vreunui ministru după tragedia de la mina din Gorj
Reporter: Şi câţi urcaţi?
Angajat: Tot sectorul! Uite aşa merge zi de zi. Aşa au murit colegii noştri, cu materiale printre ei!
La lumina zilei, condiţiile de muncă sunt şi mai clare. Până şi barierele din interiorul carierei se mai ridică doar manual. Iar de frica unui alt accident, mulţi dintre muncitori bat noroaiele la pas.
Reporter: De ce mergeti pe jos?
Angajat: E mai sănătos!
Reporter: De ce nu ați venit cu mașina?
Angajați: Ne este frică!
Reporter: Cât aţi mers pe jos? Cum sunt condiţiile? Vă văd plin de nămol până la genunchi.
Angajat: Foarte grele. Aproximativ un kilometru.
Reporter: Şi aşa o să mergeţi şi de acum înainte? Sunt maşinile vechi.
Angajat: Până nu se schimbă ceva, n-o să mai putem circula cu ele.
A fost nevoie de o tragedie ca regulile să fie respectate. În camioane nu mai intră toată tura de mineri, ci numai opt, regulamentar.
Reporter: Câţi urcă în camion?
Angajat: Azi dimineaţă urcarăm opt.
Se caută vinovații pentru tragedia de la mina Jilţ
De la vârful instituţiilor toţi caută acum vinovaţii.
Daniel Burlan, managerul companiei: Bănuiesc că şoferul nu e angajatul nostru, e angajatul unei firme prestatoare. Ştia că acel în acel autovehicul este destinal trasportului de marfă.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: Această maşină nu era omologată din ce am aflat pentru trasportul persoanelor, era omologată pentru transportul marfei şi am înșeles că puteau transpota 1+2 îm faţă.
Între timp, doi dintre şefii minei au fost schimbaţi din funcţie, iar directorul Sucursalei Miniere a demisionat. Drama minerilor zgâlţie şi scaunul ministrului Energiei.
Reporter: Se ia în calcul demiterea lui Virgil Popescu?
Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern: În funcţie de rezultatul acestor evaluări și iîn funcție de cum va arăta această înlănțuire a responsabilităților nu putem exclude.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰