Antena Meniu Search
x

Video Plafonarea adaosului comercial. Guvernul promite ieftiniri considerabile, economiştii anunţă scumpiri şi produse de bază care lipsesc de la raft

Plafonarea adaosului comercial a fost adoptată vineri de Guvern. Aşa că, peste o lună, alimentele de bază ar trebui să aibă preţuri mai mici. Cabinetul Ciolacu spune că ieftinirile vor fi unele consistente şi că asta se va vedea în buzunarele românilor. Economiştii ne dau însă veşti proaste: nu vom vedea reduceri foarte mari, ba chiar există riscul ca produsele de bază să dispară de pe rafturile magazinelor. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 30.06.2023, 19:32

Vezi și

S-a decis: adaosul comercial a fost plafonat pentru trei luni la 20% pentru retaileri, 20% pentru procesatori şi 5% pentru distribuitori. "E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Adaosul comercial a fost plafonat

"Nu pot să vă dau un procent pentru fiecare producător cu cât va scădea preţul la raft. Ce pot să vă asigur, sunt sigur că preţurile vor scădea", susţine Florin Barbu, ministrul Agriculturii. "Mai mult de 10-15% nu cred că vor scădea la raft. Mai mult ca sigur că acel procent îl vom regăsi în preţurile altor produse", crede însă Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară. 

"Am pus în acest coş alimentele care vor avea adaosul comercial plafonat începând cu data de 1 august. Printre produsele pe care le avem aici se află carnea, uleiul, laptele, mălaiul, fructele şi legumele. Acum plătim pentru aceste produse 176 de lei. Dacă acest coş de cumpărături s-ar ieftini cu 10 procente, aşa cum estimează analiştii economici, am ajuns să plătim mai puţin cu 17 lei", arată Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Economiştii anunţă însă scumpiri

Analiştii economici spun că lista cu alimente întocmită de Guvern e lipsită de logică. "Se limitează adaosul la carnea de pui şi porc. În schimb, la carnea de vită sau curcan nu există astfel de limitări. Limitarea adaosului la ouă este determinată de cantitatea de ouă aflată într un cofrag. Ridicol!", crede Dan Schwartz, analist economic.

Doar pâinea albă va avea preţ redus. Pentru lapte, condiţia e să fie cu 1,5% grăsime, iar iaurtul să cântărească maximum 200 de grame. Practic, s-a ales plafonarea adaosului la unele dintre cele mai ieftine produse. 

Chiar şi aşa, clienţii sunt sceptici cu privire la scăderile de preţuri. Iar specialiştii din industria alimentară văd deja consecinţele. "Ar fi bine să se ajungă la ieftinirea alimentelor. Însă nu am convingerea că şi comercianţii vor aplica prevederea", crede un român. "Nerealizabilă. Este puţin controlabilă", este de părere altcineva. 

Unele produse riscă să "dispară din piaţă"

"Sunt magazinele mici de cartier şi partea de distribuţie care vor avea de suferit. Şi există riscul ca unii să dispară", avertizează Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară. "Limitarea preţurilor nu poate să aibă decât efecte negative. Produsele care au preţuri controlate dispar din piaţă", adaugă Dan Schwartz, analist economic.

Ministrul Agriculturii ne dă asigurări că asta nu se va întâmpla. "Sunt cele mai vândute, iar volumul este foarte mare, atât în supermarket. Şi procesatorii produc aceste alimente în cantităţi foarte mari. Vreau să asigur românii că vor găsi aceste alimente pe raft", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Florin Barbu promite că va avea întâlniri constante cu retailerii, pentru a se asigura că respectă legislaţia. Oricum, comercianţii vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere privind cota de adaos practicată. Amenzile pentru impunerea unui adaos mai mare faţă de cel stabilit în hotârâre ajung la două milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Plafonarea adaosului comercial. Guvernul promite ieftiniri considerabile, economiştii anunţă scumpiri şi produse de bază care lipsesc de la raft