Antena Meniu Search
x

Video Cât munceşte un român pentru meniul zilei, în funcţie de job. Analist: "Ne vindem viaţa pe bani"

Românii muncesc mult pentru meniul zilei. Date recente arată că pentru o masă de 35 de lei, un IT-ist munceşte 35 de minute, iar un lucrător comercial, de exemplu, lucrează în medie, peste două ore. Peste 30 de profesii au fost analizate în funcţie de salariile medii lunare din România şi aşa aflăm cât munceşte fiecare meserie pentru o masă în oraş. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 21.07.2023, 08:46

Vezi și

Andreea este ospătar și încearcă să mențină un echilibru între mesele pe care le consumă în oraș și cele pe care le gătește acasă. Pentru un meniu de 35 de lei, ea trebuie să muncească aproximativ două ore. 

Andreea, ospătar: Teoretic, un chelner câștigă mult mai puțin decât media salariilor. Cred că nu există persoană care să nu iasă de două, trei ori pe lună în oraș. 

Cât munceşte un român pentru meniul zilei

Vlad este IT-ist și trebuie să lucreze mult mai puțin pentru a-și permite o masă în oraș, mai exact 35 de minute pe zi. Nu gătește mult, așa că e mereu în căutare de alternative care să-i potolească foamea.  

Pe acelaşi subiect

Vlad, IT-ist: Optăm pentru ieșitul în oraș, ceea ce include cam trei, patru ieșiri pe săptămână, uneori comandăm și acasă. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Aproximativ o oră și jumătate pe zi ar trebui să muncească un profesor pentru a-și putea permite un meniu de 35 de lei. Echivalentul unui fermier. Mai puțin, însă, aproximativ 60 de minute pe zi lucrează un livrator pentru un astfel de meniu, la fel ca un medic rezident. Iar mai norocoși sunt avocații, care muncesc doar 45 de minute pentru un meniu de 35 de lei. 

Cât de mult mânâncă românii în oraş

Întrebați cât de mult mănâncă în oraș și în cât timp fac 35 de lei pentru meniul zilei, românii... 

Programator: Sunt programator şi la birou tot timpul mănânc în oraş. 

Reporter: Cam în cât timp estimezi că ai câştiga banii pentru meniul zilei? 

Programator: Nu ştiu dacă am cel mai bun salariu, dar într-o oră. 

Antreprenor: Fiind antreprenor trebuie să am grijă de câţi bani dau afară. Să zic că într-o oră. 

Analist: Ne vindem viaţa pe bani

Economiștii susțin că pregătirea academică a unei meserii nu influențează automat și venitul. 

Cornel Ionescu, analist economic: Practic, noi ne vindem viaţa pe bani, bani cu care cumpărăm nişte produse. Orice produs pe care îl cumpărăm noi, îl plătim cu viaşa noastră lucrătoare. Au fost anumite meserii care au fost stimulate după revoluție și unele care nu au fost atât de stimulate și asta înseamnă că s-au format mulți oameni pe anumite meserii.

România este în top 5 țări din Europa unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Datele arată că în 2022 românii au lucrat, în medie, aproximativ 40 de ore pe săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Cât munceşte un român pentru meniul zilei, în funcţie de job. Analist: "Ne vindem viaţa pe bani"