Antena Meniu Search
x

Video Preparatul tradiţional care a făcut vânzări de un miliard de euro în 2023. Este nelipsit de pe mesele românilor

Dacă anul trecut berea a contribuit semnificativ la PIB, anul acesta cârnaţii sunt în frunte. România este pe locul trei în Europa în rândul marilor producătorilor de cârnaţi, după Polonia şi Austria. Fie că sunt de porc, oaie sau vită, cârnaţii au generat circa un miliard de euro. 

de Redactia Observator

la 14.12.2023 , 20:13

Olteneşti, de Pleşcoi sau sângerete. Cârnatul românesc devine nelipsit de pe mesele noastre şi cifrele o arată. Producătorii spun că s-au înmulţit comenzile, mai ales acum, în preajma Crăciunului.

Cârnatul de mangaliţă, preferatul românilor

Ioan Tătăran, administrator fabrică: În perioada sărbătorilor facem cam 1200 de kilograme de cârnaţi de diferite feluri. În primul rând, cârnatul de casă de mangaliţa care este cel mai solicitat. Facem şi cârnaţi ţărăneşti şi cârnaţi picanţi. 

Vezi și

În anul 2022, producția de cârnați a generat aproape un miliard de euro la PIB-ul României. Polonia s-a clasat pe primul loc în Europa, cu o valoare de 2,4 miliarde de euro, urmată de Austria cu peste un miliard de euro. După noi, în clasament sunt alte ţări cu tradiţie în domeniu, precum Slovacia şi Ungaria. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Smădu, producător: Am observat şi o creştere, dar şi noi am crescut varietatea de cârnaţi. De la cârnaţi de porc, la cârnaţi de oaie şi vită sau vită şi porc. O carne bună şi condimentele naturale, acela dă gustul perfect pentru cârnat. 

Rețetele sunt extrem de variate, pentru toate gusturile

Cristina Smădu, producător: Aici avem un măcelăresc, cu o tocătură mai mare. Se poate observa că are carne de mai multă. Din condimente dăm un gust echilibrat de arome şi gusturi. Ei sunt făcuţi doar din membrane naturale.

Cosmin Dragomir, expert în gastronomie: Vorbesc şi din punct de vedere tradiţional şi asta ne-a rămas cumva în sânge, apetitul pentru cârnaţi. Sunt un preparat pe care îl poti păstra mult timp. Il afumi, il usuci. 

Ioan Cezar, expert culinar: Este un consum foarte solid de cârnaţi în România. Suntem cârnăţari, dacă pot numi aşa. Ne plac şi îi asociem cu o bunăstare. Îi asociem inclusiv cu mâncarea ritualică, festivă.   

Cârnații de Pleșcoi și caltaboșul au intrat chiar în topul mondial al celor mai buni cârnaţi din lume.  La PIB-ul României, contribuie cel mai mult industria energetică, agricultura şi construcţiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Stiri economice » Preparatul tradiţional care a făcut vânzări de un miliard de euro în 2023. Este nelipsit de pe mesele românilor