Video Produsele bio cu care micii producători au succes în marile lanţuri de magazine. Cu cât vinde Dorian caserola
Mâncăm multe fructe de pădure şi tot mai multe sunt românești! În ultimii 5 ani, suprafeţele cultivate cu zmeură, afine sau mure au crescut de cinci-şase ori, iar micii producători au reușit să intre în marile lanțuri de retail. Românii le-au prins gustul şi le mănâncă la orice oră.
"Avem cultura de zmeură. Ele vor fi gata începând cu iunie. În momentul de faţă mai au încă flori. O să avem aproximativ 4-5 tone de zmeură". Iar pe lângă zmeură, Dorian Marin cultivă şi afine, mure şi căpşuni, pe mai bine de trei hectare. Toate sunt culturi bio, pe care le a tot extins de la an la an. Şi nu vrea să se oprească aici.
"Apetitul pieţei pentru fructele de pădure a crescut. Avem planuri de extindere a suprafeţelor şi eventual să schimbăm anumite culturi şi să plantăm mai multe fructe de pădure. Putem să mergem pe la vreo 5 hectare suprafaţă", spune Dorian Marin, producător fructe de pădure.
Colaborează cu mai mulţi retaileri online şi aşa îşi vinde fructele. "Căpşunile variază în acest moment între 60 şi 80 de lei kg. Vorbim de căpşuni bio. Zmeură, mure, între 80 şi 100 de lei pe kilogram. Caserolele sunt de la 200 de grame, 250, 500, în funcţie de cum există cerere de la platforme online. Şi ceilalţi producători au crescut cantităţile", adaugă Dorian Marin, producător fructe de pădure.
Iar asta o confirmă şi datele oficiale de la Statistică. Dacă în 2019, suprafaţa cultivată cu zmeură era de 59 de hectare, în 2024 a crescut la 193 de hectare. La afine, suprafaţa a crescut de la 205 hectare, până la 1200. Iar la mure de la 288 de hectare la 1.047. Producţia de afine a crescut de şase ori, iar cea de mure şi zmeură s-a dublat.
Aşa că, pe rafturile supermarket-urilor regăsim acum mai multe fructe de pădure româneşti. "Lucrăm pe fructe proaspete de pădure cu 10 producători autohtoni, din zona Sibiu Făgăraş, din Dolj, din Călăraşi, Arad, Dâmboviţa sau Alba. În aşa fel încât oferta noastră să conţină atât produse convenţionale, cât şi produsele eco", a declarat Michael Kaiser, director comercial supermarket online.
Chiar dacă producţia a crescut, mai avem mult până când reuşi să ne asigurăm consumul. În jur de 40% din fructele consumate vin din import.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰