Antena Meniu Search
x

Țările G7 și aliații Ucrainei vor să interzică toate exporturile către Rusia. Ţările care trimit la Moscova cele mai multe produse

Țările din Grupul G7 iau în considerare o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia, a anunţat vineri agenția de presă Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze. O serie de ţări continuă să exporte cantități mari de produse în Rusia iar discuțiile, deşi sunt în faza preliminară, ridică deja  obstacole. 

de Redactia Observator

la 21.04.2023, 11:50

Țările G7 și aliații Ucrainei vor să interzică toate exporturile către Rusia. Ţările care trimit la Moscova cele mai multe produse
Vladimir Putin - Profimedia

Anterior şi Bloomberg a scris că SUA și aliații Ucrainei au în vedere să interzică aproape total majoritarea exporturilor către Rusia. Oficialii din țările G7 au discutat planul înaintea summitului din Japonia de luna viitoare. Întrebat despre informaţiile din presă, secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, nu a vrut să comenteze planul țărilor G7 și al altor aliaţi cu privire la posibile sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. "Ceea ce este important ca să punem capăt agresiunii ruse cât mai curând posibil este ca G7 să rămână unit cu privirie la sancțiunile severe împotriva Rusiei și la sprijinul puternic pentru Ucraina", a spus el într-o conferință de presă.

O astfel de măsură ar schimba regimul existent de sancțiuni, scrie Bloomberg. Toate exporturile către Rusia vor fi interzise/sancţionate, cu excepţia unor scutiri. Conform criteriilor actuale, toate exporturile sunt permise cu excepţia celor care sunt sancționate. Dacă liderii G7 susțin planul la summit, atunci trebuie să se pună de acord cu privire la ceea ce ar urma să fie scutit, medicamentele și produsele agricole, inclusiv alimentele, fiind foarte probabil să rămână scutite. 

Dar există obstacole serioase în calea implementării. Pentru a intra în vigoare în UE, noile criterii trebuie să fie adoptate de toți membrii, ceea ce ar declanșa o dezbatere aprinsă având în vedere reacția companiilor care încă exportă mărfuri în Rusia şi riscul unor represalii din partea Moscovei.

Dacă se impune un embargo aproape total asupra exporturilor, o mare parte din fluxurile comerciale rămase între aceste țări şi Rusia s-ar evapora. Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a refuzat să comenteze perspectiva unei astfel de decizii.

Pe acelaşi subiect

Cei mai mari exportatori europeni către Rusia

Moscova a încetat să mai publice date privind importurile, dar există observatori internaționali și guverne care monitorizează exporturile în Rusia. Germania, Italia și Polonia rămân primii trei exportatori europeni de bunuri către Rusia, arată datele Trade Data Monitor, citate de Bloomberg. 

În cadrul G7, produsele non-medicinale și non-agricole care ar putea fi cel mai afectate sunt mașinile, ciocolata, berea, încălțămintea, florile și machiajul. Chiar și cu restricțiile existente, Rusia a reușit să importe prin țări terțe componente americane și europene aflate sub sancțiuni. G7 și UE încearcă să răspundă la problema eludării sancțiunilor şi să îmbunătățească monitorizarea așa-numitelor bunuri cu dublă utilizare, în scop militar şi civil.

Acest efort a implicat presiunii diplomatice asupra altor țări şi extinderea restricțiilor la toate bunurile care au fost găsite în armele rusești din Ucraina, precum și țintirea companiilor care ar putea ajuta Moscova - în mod intenționat sau nu - să ocolească restricțiile. La începutul acestei luni, SUA au sancționat zeci de entități din 20 de țări pe care le-au acuzat că ajută Moscova să evite sancțiunile.

În același timp, şi statele europene caută să obţină de la ruşi mărfuri precum paladiu, cupru, fier și nichel. Noi planuri de limitare a puterii economice a lui Putin vor fi cel mai probabil discutate la summitul G7. De asemenea, liderii ar urma să facă progrese în ceea ce privește un mecanism de urmărire a diamantelor rusești pentru a impune restricții asupra comerțului în cele din urmă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Țările G7 și aliații Ucrainei vor să interzică toate exporturile către Rusia. Ţările care trimit la Moscova cele mai multe produse