Antena Meniu Search
x

Cum a supraviețuit Rusia dezastrului economic și sacțiunilor occidentale? - Analiză Bloomberg

Sancțiunile impuse de statele occidentale, dublată de încetarea activității sau chiar retragerea completă de pe piață a dus țara condusă de Vladimir Putin în pragul unei recesiuni profunde. O analiză Bloomberg arată modul în care Rusia s-a salvat de un dezastru economic, mai exact prin investiții. Firmele rusești au cheltuit sume importante pentru a-și înlocui echipamentele și softurile, dar și pentru a stabili noi lanțuri de aprovizionare.

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 14:22

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Cum a supraviețuit Rusia dezastrului economic și sacțiunilor occidentale? - Analiză Bloomberg - Profimedia

Datele citate de Bloomberg indică faptul că în 2022, Rusia ar fi trebuit să se confrunte cu o scădere de 22% a cheltuielilor de capital. În schimb, statisticile arată o tendință opusă, fiind înregistrată o creștere a cheltuielilor cu aproximativ 6%. Cu toate acestea, sancțiunile care limitează veniturile Kremlinului preconizează un viitor sumbru pentru economia rusă și asta deoarece există posibilitatea, după cum subliniază Bloomberg, investițiile în active fixe vor scădea cu 5% în 2023, ceea ce reprezintă o piedică majoră pentru o economie care se așteaptă să se contracte cu 1,5%.

O scădere a câștigurilor companiilor și presiunea sancțiunilor vor opri impulsul și vor contribui la incertitudinea care va duce probabil la o scădere a cheltuielilor, deși la o scară mai mică decât prima prognoză pentru 2022, susține Olga Belenkaia, specialistă în economie.

"Se pare că investițiile susținute de guvern și de corporațiile de stat ar putea crește în continuare, dar investițiile din sectorul privat sunt pe cale să scadă", a spus ea.

Cum a supraviețuit Rusia unui dezastru economic?

Pe acelaşi subiect

Eforturile făcute de companiile rusești în 2022 au reprezentat o formă de adaptare necesară unei "transformări structurale" a economiei sub imperiul sancțiunilor occidentale. Banca Rusiei a declarat că marea majoritate a afacerilor fie au stimulat investițiile, fie le-au menținut la un nivel constant în 2022. Acest lucru explică de ce producția s-a contractat cu doar 2%, mult mai puțin decât colapsul economic prezis imediat după invazia de la sfârșitul lunii februarie.

"Recesiunea Rusiei este diferită de oricare alta. În timpul unei recesiuni tipice, investițiile private au cel mai mare impact, în timp ce consumul domestic scade puțin. Nu de data asta. Estimăm că această anomalie va dispărea în 2023, pe măsură ce incertitudinea ridicată și riscurile de a face afaceri în Rusia vor reduce investițiile", explică economistul Alexander Isakov.

Pe măsură ce Rusia a încercat să facă față problemelor cauzate de sancțiuni, au apărut noi întreprinderi private, multe dintre ele susținute cu împrumuturi sau subvenții de stat.

Dispariția multor produse de import a devenit una dintre forțele care, surprinzător, a susținut economia Rusiei în timpul războiului, ducând la o creștere bazată pe tehnologii mai puțin sofisticate, spre ceea ce banca centrală a numit "industrializare inversă". Iar banii pe care guvernul și companiile îi investesc acum în economie reflectă, de asemenea, nevoia de a dezvolta noi infrastructuri comerciale, după ce Rusia a trebuit efectiv să abandoneze rutele către piețele occidentale care au costat sute de miliarde de dolari până au devenit viabile și profitabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Cum a supraviețuit Rusia dezastrului economic și sacțiunilor occidentale? - Analiză Bloomberg