Antena Meniu Search
x

Cât mai câștigă Rusia din vânzările de petrol? AIE susține că veniturile Moscovei sunt mai mici cu 40%, în timp ce un studiu nou arată că rușii ignoră plafonul impus de G7

Veniturile realizate de Rusia din exporturile de petrol şi gaze au scăzut cu aproape 40% în luna ianuarie, pe măsură ce plafoanele de preţuri şi sancţiunile occidentale au redus veniturile generate de Moscova de pe urma celor mai profitabile exporturi ale sale, a anunţat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA). Cu toate acestea, după cum arată Bloomberg, petrolul rusesc s-a vândut la un preț de 74 dolari pe baril în cele patru săptămâni care au urmat plafonului, potrivit calculelor experților, inclusiv de la Institutul de Finanțe Internaționale, Universitatea Columbia și Universitatea din California. Aceasta este cu aproximativ un sfert peste pragul impus în decembrie 2022.

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 19:54

Cât mai câștigă Rusia din vânzările de petrol? AIE susține că veniturile Moscovei sunt mai mici cu 40%, în timp ce un studiu nou arată că rușii ignoră plafonul impus de G7 - Profimedia

Potrivit datelor IEA consultate de Reuters, în prima lună a acestui an Rusia a strâns 18,5 miliarde de dolari de pe urma exporturilor de petrol şi gaze, cu 38% mai puţin decât cele 30 miliarde de dolari strânse de Rusia în luna ianuarie 2022, cu o lună înainte de debutul invaziei Ucrainei. Directorul IEA, Fatih Birol, susţine că măsurile occidentale care vizează exporturile de energie ale Rusiei şi-au atins obiectivele de stabilizare a pieţelor petroliere şi de reducere a veniturilor Rusiei din exporturile de petrol şi gaze.

"Estimările noastre arată că declinul veniturilor din petrol şi gaze va fi mai amplu în lunile care vor veni. Şi chiar mai abrupt pe termen mediu, ca urmare a lipsei accesului la tehnologie şi investiţii", a declarat Fatih Birol pentru Reuters.

Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, impus de Grupul statelor puternic industrializate, au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc Urals se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent. În plus, începând din luna decembrie 2022, statele membre ale Uniunii Europene au interzis importurile de petrol rusesc pe cale maritimă şi au impus sancţiuni asupra exporturilor spre Rusia de tehnologii necesare pentru rafinarea petrolului. SUA şi Marea Britanie au impus şi ele restricţii asupra importurilor de petrol din Rusia.

Moscova se bazează pe veniturile din exporturile de petrol şi gaze, care anul trecut s-au situat la 11.600 miliarde de ruble (154,68 miliarde de dolari), pentru a finanţa cheltuielile bugetare. Diminuarea veniturilor din exporturile de petrol şi gaze a forţat Moscova să înceapă să cheltuie o parte din rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar care a crescut din cauza costurilor asociate cu invadarea Ucrainei. În paralel, Europa se grăbeşte să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti, după ce Moscova a redus semnificativ livrările de gaze prin conducte spre UE. Aceasta a dus cotaţiile la gaze pe piaţa din UE la valori record şi a obligat statele europene să găsească furnizori alternativi şi să demareze măsuri vizând economisirea energiei.

Pe acelaşi subiect

Sancțiunile G7, mai puțin eficiente decât se credea

Companiile rusești au obținut mult mai mulți bani din vânzarea de petrol decât se credea anterior în săptămânile care au urmat impunerii unui plafon de preț pentru exporturile țării, a declarat un grup de experți. Studiul lor pune la îndoială ideea că plafoanele de preț limitează veniturile Moscovei, notează Bloomberg.

Studiul lor s-a bazat pe o analiză a datelor la nivel de facturi vamale pentru cele patru săptămâni de la stabilirea plafonului pentru vânzările de țiței către cumpărătorii din întreaga lume și din toate porturile și conductele. În timp ce Rusia nu oferă acces la astfel de date, estimările făcute de specialiști ar putea alarma guvernele care au gândit aceste sancțiuni. Firmele specializate în prețuri pentru mărfuri au declarat că țițeiul rusesc a scăzut cu mult sub 60 de dolari la punctul de export din Marea Baltică și Marea Neagră.

"Concluzia noastră este că o parte semnificativă a țițeiului rusesc este vândut cu mult peste nivelul plafonului de 60 de dolari pe baril și este necesară o investigație suplimentară a acestor tranzacții și întărește necesitatea unei aplicări mai aprofundate (n.r. a sancțiunilor)", au spus autorii.

Aproximativ jumătate din petrolul rusesc este transportate de către Sovcomflot PJSC, o companie controlată de Kremlin, și, prin urmare, nu este supus plafonului de preț, restul se vor baza pe serviciile de transport maritim occidentale și, prin urmare, vor fi supuse pragului, se arată în raport. Autorii au recunoscut că există unele limitări în cifrele vamale. În timp ce datele privind facturile individuale sunt fără precedent în detaliile oferite cu privire la comerțul cu petrol din Rusia, aceștia au remarcat că momentul plăților și, în unele cazuri, livrările ar fi putut varia de la data facturilor. Cu toate acestea, ei au spus că sunt încrezători că concluziile generale sunt valabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri economice » Cât mai câștigă Rusia din vânzările de petrol? AIE susține că veniturile Moscovei sunt mai mici cu 40%, în timp ce un studiu nou arată că rușii ignoră plafonul impus de G7