Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zmeura, noua afacere pentru intermediari. Producătorii au ajuns la mâna samsarilor

Disperare pentru fermieri. Este an bun pentru cei cu plantaţii de zmeură, dar marfă multă înseamnă preţ mic. În fiecare dimineaţă, agricultorii din Prahova ies cu găleţile pe marginea şoselei şi vând cu doar opt lei kilogramul. Intermediarii îşi iau partea lor.

de Redactia Observator

la 21.06.2018 , 22:48

Disperare pentru fermieri. Este an bun pentru cei cu plantaţii de zmeură, dar marfă multă înseamnă preţ mic. În fiecare dimineaţă, agricultorii din Prahova ies cu găleţile pe marginea şoselei şi vând cu doar opt lei kilogramul. Intermediarii îşi iau partea lor. Producătorii spun că au ajuns la mâna samsarilor pentru că nu mai există centre de colectare.

Pentru multe familii din comuna prahoveană Gornet, fructele de pădure sunt principala sursă de venit. Iar pentru asta, muncesc chiar şi câte 12 ore pe zi. 

Aurelia Botezatu este educatoare la o grădiniţă din localitate. Pentru ea, sfârşitul anului şcolar înseamnă începutul recoltei. Are marfă, dar nu şi clienţi. În zonă nu mai există punct de recoltare, aşa că a ajuns la mâna intermediarilor. 

Vezi și

Iar ca ea sunt zeci de agricultori. De dimineaţă, oamenii ies cu găleţile pe marginea şoselei şi vând zmeură samsarilor cu 8 lei kilogramul. Mai departe, intermediarii duc zmeura în ţările europene, unde o vând la preţuri şi de trei ori mai mari. 

Şi în timp ce ţăranii se plâng, în supermarketuri, fructele se vand la preţuri uriaşe. O caserolă de 250 de grame ajunge să coste 12 lei. 

Dacă zmeura îşi pierde clienţii, alte fructe de pădure devin in ce în ce mai căutate. De pildă, agrişele. Oamenii le cumpără chiar şi verzi, pentru a le folosi la supe şi ciorbe.

Agrişele ajuta la îmbunătăţirea sistemului imunitar şi au proprietăţi de reîntinerire. Şi acestea sunt căutate în Vestul Europei, iar la noi se cultivă în special în zonele mai răcoroase. Plantaţia ajunge la rod după doi ani şi se obţin şi 10 tone de fructe la hectar. 

Fermierii cu viziune spun că agrişele le-ar putea aduce mai mulţi bani decât zmeura sau coacăzele. 

Investiţia la hectar este de 7-8 mii de euro, iar profitul poate ajunge şi la 20 de mii de euro. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri economice » Zmeura, noua afacere pentru intermediari. Producătorii au ajuns la mâna samsarilor