Antena Meniu Search
x

6 sfaturi care te vor ajuta să-ți înveți copilul să scrie

Copiii trebuie să se dezvolte armonios, de aceea, scrisul și cititul reprezintă activități de o importanță majoră. Din acest motiv, ai nevoie de tehnici utile, pentru a-i obișnui pe cei mici cu tainele scrisului, de care să fie încântați.

de Redactia Observator

la 10.07.2020, 17:55

6 sfaturi care te vor ajuta să-ți înveți copilul să scrie
6 sfaturi care te vor ajuta să-ți înveți copilul să scrie - pexels.com

Deși ai nevoie de multă răbdare, mai ales că nu toți cei mici sunt încântați să scrie de mână, munca ta va da roade. Ține cont de sfaturile noastre și învață-i pe copii să scrie. 

Oferă-i instrumentele potrivite

Primul pas pentru a-l ajuta pe copil să scrie? Învață-l să țină pixul sau stiloul corect în mână! În caz contrar, puiul tău poate dezvolta dureri în zona degetelor și nu va mai dori să încerce. În plus, ca să-i facă plăcere să scrie, trebuie să stea într-un loc preferat din casă. Pune-i la dispoziție un birou cu o suprafață netedă, unde să poată așeza caietele și un scaun comod, care să nu-i afecteze postura corpului. 

Totodată, în camera în care vei lucra cu el, trebuie să fie suficientă lumina, astfel încât micuțul să se simtă bine.

Oferă-i copilului stilouri, creioane și pixuri, pentru a-și alege instrumentul preferat. Plus, nu uita că găsești aici caiete tip 1, caiete tip 2 și caiete a5, care să-l ajute în acest demers creativ.

Învață-l să facă semnele de bază

După ce te-ai asigurat că micuțul ține corect în mână instrumentul de scris, este indicat să-l înveți cum să facă semnele de bază. Astfel, începe prin a-i explica cum se realizează cercurile, liniile drepte și oblice și, abia apoi, literele. Copilul își va intra în ritm și va învăța cum să-și coordoneze mișcările, înainte să treacă la scrisul propriu zis.

Familiarizează-l cu literele

Atunci când începe să scrie, copilul trebuie să aibă încredere în el. Ajută-l, ascultă-l, înțelege-i propriile idei și NICIODATĂ nu-l forța. Fă-l să se simtă confortabil cu arta scrisului prin a începe cu numele lui. Arată-i literele care îi formează numele și roagă-l pe cel mic să identifice literele, rând pe rând.

În continuare, îi poți oferi copilului un caiet în care să scrie ce dorește, astfel încât să recunoască și să înțeleagă fiecare literă. Poți alege și un abecedar cu litere mari sau să-i cumperi desene, cuburi sau jucării, care să-l familiarizeze cu literele. De fiecare dată când reușește să scrie un cuvânt, oferă-i o mică recompensă, pentru a-l stimula.

Încurajează-l să deseneze

Pentru a valida eforturile copilului și a-l încuraja să scrie, dă-i voie să deseneze, fără a-l critica. Îi poți încuraja munca, oferindu-i încredere în propriile abilități.

Desenul reprezintă introducerea ideală în tainele scrisului, prin intermediul căruia copilul se poate familiariza cu literele. Este lesne de înțeles că, pe viitor, micuțul se va simți confortabil cu hârtia și instrumentele de scris.

Ajută-l să scrie prin joc

Nu există modalitate mai eficientă decât învățatul prin joacă! Cumpără cartonașe, magneți sau cuburi care au imprimate litere, pe care să le introduci des în activitățile copilului.

Cărțile de colorat sunt la fel de utile, fiindcă puștii învață literele sau cifrele, într-un mod distractiv.

Impulsionează-l prin jocuri de cuvinte

Scrie cât mai des, atunci când ești în preajma celui mic, indiferent de context. Și, chiar dacă apelezi la cartonașe cu litere, jocuri de cuvinte sau plastilină, încurajează-l să scrie anumite cuvinte ușoare.

Prin intermediul acestor metode creative și distractive, îți poți învăța copilul să scrie, stimulându-i interesul pentru arta care îi va fi de folos pe tot parcursul vieții

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » 6 sfaturi care te vor ajuta să-ți înveți copilul să scrie