Antena Meniu Search
x

Video BAC 2023, sesiunea de toamnă. Corectarea lucrărilor se schimbă radical, pentru a elimina frauda

BAC 2023. Fără colţuri îndoite pe lucrări pentru securizarea datelor personale şi fără transcrieri greşite ale notelor de pe borderou. Foile candidaţilor de la Bacalaureatul de toamnă vor fi scanate şi vor fi trimise aleatoriu în ţară pentru corectare. Toţi profesorii le vor evalua în acelaşi timp, din faţa computerului. Dispozitivele sunt deja montate în toate centrele de examen din ţară. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 10.08.2023, 19:57

Vezi și

Bacalaureat 2023. "Peste 34.000 de candidaţi vor susţine BAC-ul de toamnă săptămâna viitoare, iar lucrările elevilor vor ajunge la profesorul evaluator în format digital cu ajutorul acestor scannere care au fost deja instalate în toate centrele de examen din ţară", arată Mădălina Iacob, reporter Observator.

BAC 2023. Cum se vor corecta lucrările

"Diferenţa pentru elevi este că nu se mai securizează colţul paginii iniţiale, prima pagină rămâne cu datele la vedere, pentru că secretizarea o va face platforma digitală automatizat", spune Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educaţiei. 

Elevul va preda lucrarea către supraveghetorul din sala de examen, care va scana cu grijă fiecare pagină scrisă. Lucrarea va fi încărcată pe serverul securizat de STS şi, cu un singur click, va ajunge pe două computere, aleatoriu alese, din două colţuri diferite de ţară. Toţi profesorii vor corecta simultan.

Pe acelaşi subiect

Rezultate Bacalaureat 2023 - sesiunea de toamnă 

"Platforma identifică automat diferenţele de note între cei doi evaluatori. Când diferenţa este mai mare de un punct, lucrarea se distribuie automat altor doi evaluatori din ţară. Se elimină cea mai mare şi cea mai mică dintre note şi se face media între notele rămase", explică Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educaţiei.  

Primul avantaj e că profesorul nu va mai putea greşi nota unui copil atunci când o trece pe tabel. Al doilea, speră Ministerul Educaţiei, este eliminarea fraudelor de la Bacalaureat. Anul acesta, procurorii DNA au făcut percheziţii la inspectoratul din Mureş, după ce un elev ar fi fost ajutat să promoveze Bacalaureatul, iar în Mehedinţi, un inspector şi alţi cinci profesori au fost ridicaţi de mascaţi din acelaşi motiv. 

"Cred că tehologia va ajuta. Dacă se va corecta aşa, cu siguranţă notele vor fi corecte", este de părere un elev. 

Fiecare dispozitiv costă 180 de euro

Au fost achiziţionate 11.500 de dispozitive, cu 180 de euro fiecare. Până acum, lucrările erau semnate şi securizate în plicuri, apoi erau transportate în saci dintr-un judeţ în altul cu maşini de poliţie şi supraveghetori dedicaţi. 

Întrebată dacă ea crede că în viitor un robot va corecta lucrările, Dorica Boltaşu, profesoară la Colegiul "Iulia Haşdeu", răspunde: "Sper să nu ajung prea curând acel moment".

Profesorul care scanează foile, dar şi evaluatorii digitali vor primi bani în plus pentru participarea la Bacalaureatul de toamnă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Educatie » BAC 2023, sesiunea de toamnă. Corectarea lucrărilor se schimbă radical, pentru a elimina frauda