"Parentingul cu blândeţe", modul sănătos de educare a copilului

De Redactia Observator.
Publicat: 22.08.2019, 14:33.
Actualizat: 22.08.2019, 14:47

"Parentingul cu blândeţe", modul sănătos de educare a copilului, este varianta pe care merg din ce în ce mai mulţi părinţi.

"Parentingul cu blândeţe", modul sănătos de educare a copilului, este varianta pe care merg din ce în ce mai mulţi părinţi.

Francesca Simionescu, a stat de vorbă cu nişte psihologi şi a făcut un rezumat al acestui nou concept de educare a copiilor, iar mai multe detalii despre acest subiect aflaţi într-un material prezentat în Observatorul orei 12.

Mirela Horumbă, psiholog: Oarecum, parentigul cu blândeţe a venit ca o reacţie la violenţa cu care era confundată educaţia. Cuvântul blândeţe introduce şi o altă păcăleală de multe ori pentru că noi confundăm bândeţea cu permisivitatea. Este vorba de blândeţe emoţională, nu de a lăsa copilul să facă ce vrea. Când spunem parenting cu blândeţe de fapt spunem o autoritate parentala cu regului, cu limite, cu disciplină, doar că fără ţipete, fără bătaie şi fără violenţă.

Teoria este simplă. Părinţii se încurcă însă la partea practică.

Mamă: Eu nu prea reuşesc să le aplic, am tot studiat, am tot citit dar nu reuşesc. E în funcţie şi de starea mea emoţională, spirituală, fizică şi aşa mai departe. Mâine, e altă poveste.

Mamă: Nu sunt pentru bătaie, încerc să gestionez situaţia cu calm dar îmi este foarte greu. Am observat că el reacţionează din păcate atunci când ridic tonul. Dar mai mult cred că din teamă. Bine nu teama că nu vă gândiţi că îmi bat copilul. Am fost copil pe vremea comunismului şi ştiu ce înseamnă pedeapsa şi stai la colţ şi ciuf, nu sunt pentru asta. Dar am observat că şi aplicând o metodă calmă, o voce joasă, explicându-i îmi spune nu, nu vreau. E la momentul cu "de ce-uri", ei, dacă ridic tonul, se cam execută din păcate.

Şi sunt câteva reguli de clare:

Mirela Horumbă, psiholog: În primul rând, să înţelegem că adultul este cel care creează structura emoţională a relaţiei într-o familie. Mă refer doar la maniera în care îi dăm feedback copilului, nu despre felul în care îl etichetăm,adică să renunţăm la etichete. Cea de a doua, e important să facem diferenţa între copil, persoană fizică, şi comportamentul lui. Cea de a treia regulă şi extrem de importantă este să învăţăm să ne luăm timp liber şi pentru noi ca părinţi. Pentru că mulţi părinţi pe care i-am întâlnit în activitatea mea au imopresia că parentingul înseamnă să îl pui pe copil ca pe un piedestal şi pe tine ca părinte să te anulezi. Cea de apatra pe care as putea sa o recomand: avem nevoie de structură, avem nevoie de limite, avem nevoie de reguli. Copiii nu se cresc singuri. Cea de a cincea dar nu cea din urmă ar fi să învăţăm că timpul de calitate şi relaţia de calitate în parentingul cu blândeţe înseamnă ca şi mie, părinte, să imi fie bine cu tine, dar şi ţie, copil, să îţi fie bine cu mine.

Bogdana Păcurari, psiholog: Un copil care nu primeşte limite acasă, care nu învaţă ce înseamnă limite sănătoase, calde dar cu fermitate puse, el nu va avea repere în viaţă, nu va şti să se ghideze, să se adapteze la viaţa socială. Aceste limite sunt foarte importante şi pe asta se bazează conceptul de educaţie cu blândeţe. Adică educaţie, adică sprijin, adică disciplină, adică ghidaj.cu blândeţe! Adică, lipsit de agresivitate şi cu conştientizearea propriilor emoţii şi a propriilor trăiri.

Specialiştii recunosc faptul că ceeea ce funcţionează în cazul unui copil, poate să nu dea roade în cazul altuia. Aşa că tot părintele ia decizia pe care o simte drept cea mai bună pentru educarea copilului lui.

Totuşi, dacă simte că nu se descură, oricând poate cere ajutor specializat. Un lucru este cert. Educaţia din primii ani de viaţă joacă un rol extrem de important în viaţa viitorului adult.

Citește și
Monden • ieri la 13:29
Foto
Mirela Vaida intră în jocul transformărilor, la Antena 1. Cum reuşeşte să se împartă între carieră şi viaţa personală
recomandari pe a1.ro
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
Monden • pe 18.01.2021 la 13:24
Foto
Joseph Hadad, portret de chef. Care sunt secretele din bucătăria sa

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Fiica Gabrielei Cristea s-a accidentat în casă! Micuța Victoria a izbucnit în lacrimi, după ce s-a lovit la cap! Reacția lui Tavi Clonda / VIDEO
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poată la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea 21:06 Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO