Antena Meniu Search
x

Tabletele promise de Ministerul Educației elevilor se lasă așteptate

Mâine vor ajunge tabletele, ne-a liniştit în repetate rânduri ministrul Educaţiei. Doar că "mâine" n-a venit nici acum, după prima săptămână de şcoală. Ministrul Educaţiei a promis că va cumpăra 250.000 de dispozitive pentru ca elevii să poată face lecţiile online. Insuficiente pentru cei 900 de mii de copii care ar avea nevoie de tablete. Doar că ministerul nu le are nici pe alea. Contractele de achiziţii abia au fost semnate, iar pentru altele procedura se va relua. A treia oară. 

de Redactia Observator

la 18.09.2020, 20:28

Vezi și
  • 250.000 de tablete au promis autoritățile că vor cumpăra pentru elevi.
  • În jur de 900.000 de elevi ar avea nevoie de tablete.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

"Andreiuța, hai să facem tema de astăzi, la română. Ia caiețelul", așa începea lecția la limba română pentru Andreea în luna aprilie, la început de pandemie. Mama ei primea temele pe telefonul cu ecran spart de la doamna profesoară. Era un fel de telefonul fără fir, nici vorbă de educaţie online. Aşa le primeşte şi acum.

La început de an şcolar, Ministerul Educaţiei a promis tablete tuturor elevilor. 250 de mii. Doar că, în total, sunt 900 de mii de copii care au nevoie de dispozitive pentru şcoala de acasă. 

Oricum, elevii nu le au nici pe cele 250 de mii promise. Şcoala a început de o săptămână şi copiii se descurcă aşa cum pot. De la minister, termenul e invariabil mâine. 

Monica Anisie, ministrul Educației (9 septembrie): De mâine vom transmite primele loturi de tablete în acele unităţi de învăţământ în care se învaţă în scenariul roşu. 

Monica Anisie, ministrul Educației (10 septembrie): De mâine începe distribuţia. Contractele au fost semnate, prin urmare, de mâine ... 

Monica Anisie, ministrul Educației (13 septembrie): Mâine începe şcoala şi noi trebuie să asigurăm acolo unde este necesar tablete. 

Jean Badea, consilier al mininstrului (13 septembrie): Înţeleg că de luni începe livrarea acestora! 

Între timp, achiziţia celor 250 de mii de tablete se gripează în proceduri. Abia pe 11 septembrie au fost semnate contractele, cu termen de livrare de maximum 15 zile de la semnare. 

Dar nici măcar nu au fost semnate pentru toate loturile atribuite, ci doar pentru câte o regiune din lot. Cel mai probabil, primele 25.000 de tablete vor ajunge în Bucureşti, Mureş şi Argeş: "Conform prevederilor contractuale, aceste tablete vor ajunge la inspectoratele școlare, iar după aceea în unitățile de învățământ și implicit la elevi".

Ce spune acum Monica Anisie? 

Nimic. Nu a vrut să răspundă solicitării Observator. Motivul? O întâlnire foarte importantă, la minister, din care nu a putut să iasă pentru lămuriri. 

Absenţa tabletelor de la Ministerul Educaţiei este mană cerească pentru primarii aflaţi în campanie electorală. Cu doar o săptămână înainte de alegeri, edilii se organizează şi împart tablete elevilor. Tablete de două ori mai scumpe decât cele luate de minister. 

O petiţie online prin care se cere demisia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, a adunat deja peste 10 mii de semnături. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Tabletele promise de Ministerul Educației elevilor se lasă așteptate