Antena Meniu Search
x

Cele două oraşe rămase în cursă pentru a găzdui Eurovision 2023. EBU a mutat concursul în Marea Britanie

Liverpool, în nordul Angliei, şi Glasgow, în Scoţia, sunt cele două oraşe rămase în cursă pentru a găzdui ediţia din 2023 a concursului Eurovision, care va avea loc în Marea Britanie în numele Ucrainei din cauza războiului declanşat de Rusia, a anunţat marţi BBC, citat de AFP şi Reuters. Decizia finală va fi dezvăluită "în săptămânile următoare", au precizat reprezentanţii postului public britanic de radio şi televiziune.

de Redactia Observator

la 28.09.2022, 08:46

Eurovision 2023 nu va avea loc în Ucraina
Eurovision 2023 nu va avea loc în Ucraina - Shutterstock

Regatul Unit, care a găzduit Eurovision de opt ori, nu a mai fost gazda acestei competiţii muzicale europene din 1998, când show-ul a avut loc la Birmingham, un oraş din centrul Angliei. După ce a ocupat primul loc la concursul organizat la Torino în luna mai a acestui an, Ucrainei i-a fost retras în luna iunie dreptul de a găzdui cea de-a 67-a ediţie a concursului Eurovision de către Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), întrucât condiţiile de securitate nu pot fi respectate în Ucraina după ce această ţară a fost invadată de Rusia pe 24 februarie.

Concursul Eurovision 2023, mutat de război în Marea Britanie

Un acord a fost anunţat pe 25 iulie de EBU şi Guvernul britanic pentru ca BBC să organizeze acest concurs anul viitor în Regatul Unit, ţara clasată pe locul al doilea la ediţia din 2022, după Ucraina, care s-a impus prin grupul Kalush Orchestra. Douăzeci de oraşe britanice s-au înscris atunci în cursa pentru a găzdui Eurovision 2023 în numele Ucrainei, relatează Agerpres. O listă scurtă cu şapte oraşe - Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle şi Sheffield - a fost dezvăluită în august.

Liverpool, desemnat de UNESCO Oraş al Muzicii din anul 2015, este sinonim cu istoria trupei The Beatles şi se bucură de o bogată activitate muzicală. În 2008, Liverpool a găzduit gala MTV Europe Music Awards şi este, totodată, gazda unei orchestre de mare prestigiu - Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Oraşul Glasgow, considerat iniţial marele favorit pentru a găzdui Eurovision 2023, a fost susţinut la rândul său de prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, care a lăudat sala de concerte OVO Hydro Arena, ce apare în filmul "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga", produs de Netflix. Cântăreaţa scoţiană Lulu a reprezentat Marea Britanie la concursul Eurovision din 1969 cu cântecul "Boom Bang-A-Bang". Ea a câştigat competiţia alături de reprezentanţii Franţei, Olandei şi Spaniei, care au primit fiecare 18 puncte.

Regatul Unit afişează de la începutul invaziei ruse în Ucraina o politică susţinută de sprijin politic şi militar faţă de Kiev, impunând Moscovei sancţiuni economice fără precedent. Noul prim-ministru britanic, Liz Truss, a dat asigurări săptămâna trecută în faţa Adunării Generale a ONU că ţara ei va continua să ofere sprijin militar Ucrainei până la victoria sa împotriva Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Entertainment » Cele două oraşe rămase în cursă pentru a găzdui Eurovision 2023. EBU a mutat concursul în Marea Britanie