Antena Meniu Search
x

Concursul Eurovision 2023, mutat de război. EBU anunţă că Marea Britanie va fi gazdă în locul Ucrainei

Eurovision Song Contest 2023. Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor (EBU) a confirmat oficial faptul că ediţia concursului din 2023 va fi mutată ca urmare a razboiului care are loc în Ucraina. Astfel, organizatorii au anunţat că Marea Britanie este noua ţară gazdă a ediţiei de anul viitor. 

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 25.07.2022, 14:56

Câştigătorii Eurovision 2022
Câştigătorii Eurovision 2022 - Profimedia Images

În mod tradiţional, ţara câştigătoare de la Eurovision este cea care organizează următoarea ediţie a concursului. Aşa ar fi trebuit să se întâmple şi de această dată, astfel că după victoria de la Torino, Ucraina ar fi urmat să fie gazda ediţiei din 2023. Acest lucru nu se va întâmpla însă, din cauza situaţiei actuale din ţara vecină. Într-un comunicat oficial organizatorii au anunţat că Marea Britanie este noua gazdă pentru ediţia Eurovision 2023.

"Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și BBC au plăcerea să confirme că Eurovision Song Contest 2023 va fi găzduit în Regatul Unit în numele radiodifuzorului câștigător din acest an, UA:PBC din Ucraina.  Ca urmare a deciziei că, din păcate, evenimentul de anul viitor nu ar putea avea loc în Ucraina din motive de siguranță și securitate, EBU a explorat o serie de opțiuni cu radiodifuzorul câștigător.  În urma discuțiilor, BBC, în calitate de televiziune vicecampioană la Concursul din 2022, a fost invitată de EBU să acționeze ca difuzor gazdă pentru cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest", au transmis oficialii EBU.

„Suntem extrem de recunoscători că BBC a acceptat să organizeze Eurovision Song Contest în Marea Britanie în 2023”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision Song Contest.

Mykola Chernotytskyi, șeful Consiliului de administrație al UA:PBC, a adăugat: „Concursul Eurovision 2023 nu va fi în Ucraina, ci în sprijinul Ucrainei. Suntem recunoscători partenerilor noștri BBC pentru solidaritate. Sunt încrezător că împreună vom putea adăuga spiritul ucrainean acestui eveniment și vom uni din nou întreaga Europă în jurul valorilor noastre comune de pace, sprijin, sărbătorirea diversității și talentului.” 

Pe acelaşi subiect

Reprezentanți de la UA: PBC vor colabora cu BBC pentru a dezvolta și implementa elementele ucrainene ale emisiunilor de anul viitor. Ucraina, ca țară câștigătoare a Eurovision Song Contest 2022, se va califica automat în Marea Finală a viitorului Concurs. 

Eurovision 2023. Marea Britanie, gazdă în locul Ucrainei

Concursul Eurovision 2022 şi-a ales în luna mai câştigătorul. Astfel, Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra cu piesa Stefania a reuşit să cucerească publicul european, dar şi pe cel australian şi şi-a adjudecat victoria cu un total de 631 puncte, fiind a doua victorie  a Ucrainei în ultimii 6 ani. WRS, reprezentantul României s-a clasat la Eurovision 2022 pe locul 18, cu un total de 65 de puncte. 

La 15 mai, a doua zi după victoria Orchestrei Kalush, formaţia ucraineană, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că, potrivit tradiţiei, Ucraina va organiza competiţia. "Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision!”, a spus el. "Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!". 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Scandal la Eurovision 2022. Juriile din 6 țări au fost descalificate

În loc de aplauze, Eurovisionul s-a încheiat cu scandal şi suspiciuni de fraudă. Şase ţări, printre care şi România, au fost eliminate din calculul notelor finale. Ba mai mult, punctajele au fost redirecţionate către alte state decât cele votate de juriile naţionale. Mai exact, noi am fi acordat 12 puncte Moldovei, dar au fost redirecţionate Ucrainei. 

Doar că euforia finalei Eurovision s-a stins odată cu aplauzele şi a început scandalul. Organizatorul concursului a anunţat că juriile din şase ţări, inclusiv România, au fost eliminate din calculul final al notelor. Totul, după ce ar fi apărut "anumite tipare de vot incorecte" după cea de-a două repetiţie generală din semifinală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Entertainment » Concursul Eurovision 2023, mutat de război. EBU anunţă că Marea Britanie va fi gazdă în locul Ucrainei