Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia – Ucraina, ziua 217 LIVE TEXT. Rusia va acţiona pentru anexarea regiunilor ucrainene. FSB a deschis o anchetă pentru "act de terorism internaţional"

Război Rusia - Ucraina, ziua 217. Vladimir Putin se pregăteşte să anunţe vineri anexarea zonelor ucrainene ocupate după ce rezultatele la aşa-zisele referendumuri au adus un rezultat decisiv pro-Kremlin. În Doneţk şi Luhansk 99% şi respectiv peste 98% din populaţie îşi doreşte alăturarea la Federaţia Rusă, în Zaporojie procentul este doar'' 93%, în timp ce în Herson, 87% au votat pentru anexare. 

de Redactia Observator

la 28.09.2022, 22:36

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:40 Rusia semnalează că va acţiona pentru anexarea regiunilor ucrainene

Administraţia Vladimir Putin a semnalat, miercuri seară, că va acţiona rapid pentru îndeplinirea "aspiraţiilor" locuitorilor regiunilor din sud-estul Ucrainei care, conform Moscovei, s-au pronunţat în favoarea unirii cu Rusia în referendumurile contestate vehement de Occident.

"În viitorul apropiat va urma o etapă crucială în acţiunile noastre comune de îndeplinire a aspiraţiilor locuitorilor celor patru regiuni de a se uni cu Rusia", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Pe acelaşi subiect

"Rezultatele referendumurilor din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie arată că locuitorii nu vor să revină la viaţa anterioară şi au făcut o alegere conştientă în favoarea Rusiei", a subliniat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, NATO şi Grupul G7 au catalogat referendumurile drept "farse" şi au anunţat că nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Uniunea Europeană şi Statele Unite intenţionează să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Administraţia Joseph Biden a anunţat, miercuri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în contextul conflictului militar cu Rusia. "Acest ajutor demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru susţinerea Ucrainei pe termen lung", a comunicat Departamentul Apărării de la Washington.

"Noul pachet de asistenţă reprezintă o investiţie multianuală în capabilităţi esenţiale pentru a construi o forţă durabilă a armatei ucrainene, în contextul în care continuă să apere suveranitatea Ucrainei şi teritoriul ucrainean de agresiunea rusă", subliniază Pentagonul, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Noul plan de asistenţă constă în echipamente care urmează să fie livrate de companiile americane din industria militară. Vor fi livrate 18 sisteme mobile de artilerie de tip HIMARS, 150 de vehicule blindate Humvee, 150 de vehicule tactice, 40 de camioane şi 80 de remorci pentru transportul echipamentelor grele, radare şi sisteme antidronă.

În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de 16,9 miliarde de dolari de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden şi în valoare de 19 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

"Departamentul Apărării continuă să colaboreze cu Ucraina pentru a-i răspunde necesităţilor de securitate imediate şi pe termen lung. Împreună cu aliaţii şi partenerii, eforturile noastre unite vor ajuta Ucraina să continue să aibă succes în prezent şi să îşi construiască o forţă armată durabilă pentru a asigura în continuare libertatea şi independenţa poporului ucrainean", subliniază Pentagonul.

UPDATE 22:20 Nord Stream: Rusia deschide o anchetă pentru "act de terorism internaţional"

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă pentru "act de terorism internaţional" după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, a anunţat miercuri Parchetul general rus, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Pe baza elementelor transmise de Parchetul general rus (...) organul de anchetă al FSB a deschis un dosar penal. O anchetă preliminară a început", a declarat Parchetul într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat, de asemenea, miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de "sabotaj".

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

UPDATE 21:20 SUA anunţă deblocarea a încă 1,1 miliarde de dolari, reprezentând ajutor militar pentru Ucraina

Pentagonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament din partea industriei de apărare a SUA, relatează AFP, citat de Agerpres.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate "Humvee", 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung", se arată în comunicat.

"Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă", a adăugat Pentagonul.

Această noua tranşă creşte ajutorul militar al SUA pentru Ucraina la 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse a ţării pe 24 februarie şi la 16,9 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

UPDATE 20:15. Cancelarul Olaf Scholz i-a transmis preşedintelui Ucrainei că Germania nu va recunoaşte anexarea teritoriilor

Cancelarul Olaf Scholz l-a asigurat, miercuri, pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, că Germania va oferi în continuare susţinere Kievului şi nu va recunoaşte anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia.

"Cancelarul Scholz a vorbit pin telefon astăzi cu preşedintele Zelenski despre situaţia militară, politică şi economică din Ucraina, precum şi despre noile posibilităţi de susţinere, inclusiv pentru reconstrucţie. Cancelarul a subliniat că Germania nu va înceta să susţină Ucraina politic, financiar şi umanitar, precum şi în mod concret în acţiunile de apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, inclusiv prin furnizarea de armament", anunţă Guvernul de la Berlin, într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.

"Referitor la situaţia din regiunile ocupate ilegal de Rusia, Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, cancelarul a subliniat că Germania nu va recunoaşte niciodată rezultatele referendumurilor false. Cancelarul şi preşedintele ucrainean au stabilit să continue schimburile constructive de idei şi să menţină contactele strânse", subliniază Guvernul german.

UPDATE 19:30. Casa Albă neagă implicarea în scurgerile de la Nord Stream: "Este ridicol"

"Este ridicol" ca Rusia să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile pentru scurgerile de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson, relatează AFP.

"Ştim cu toţii că Rusia răspândeşte dezinformarea de mult timp şi o face din nou aici", a spus ea, după ce purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt implicate.

"Preşedintele SUA este obligat să răspundă la întrebarea dacă SUA şi-au îndeplinit ameninţarea", a scris ea pe Telegram, făcând referire la o declaraţie a preşedintelui Joe Biden la începutul lunii februarie, care susţinea că Washingtonul ar putea "închide" Nord Stream 2 dacă Moscova intervine militar în Ucraina.

La Casa Albă, se subliniază că aceste remarci se refereau de fapt la presiunea intensă exercitată de preşedintele american pentru ca Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2, presiune care ajunsese să dea rezultate, transmite Agerpres.

UPDATE 18:10. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o nouă rundă de sancțiuni la adresa Rusiei

Noul pachet de sancțiuni Rusiei este conceput "pentru a face Kremlinul să plătească" pentru escaladarea conflictului din Ucraina prin mobilizare și "referendumuri false, care sunt o încercare ilegală de a acapara teritorii și de a schimba granițele internaționale prin forță", a spus von der Leyen, potrivit The Guardian.

Al optulea pachet de sancțiuni propus include interdicții suplimentare de import pentru produse rusești, care se estimează că vor priva Moscova de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro.

UE va extinde, de asemenea, interdicțiile de export pentru tehnologiile-cheie utilizate pentru armată, cum ar fi articolele aviatice, componentele electronice și anumite substanțe chimice. Acest lucru va "slăbi capacitatea de a moderniza" baza militară a Rusiei, a explicat președintele Comisiei Europene.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, Bruxellesul vrea să le interzică cetăţenilor europeni să mai deţină funcţii în consiliile de administraţie ale companiilor ruse cu capital de stat.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că noile sancţiuni, care vor trebui aprobate de Consiliul UE şi de Parlamentul European, vor viza peste 1.300 de persoane şi entităţi implicate în acţinile de "subminare a integrităţii teritoriale ucrainene".

UPDATE 18:00. Moscova va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra gazoductelor Nord Stream

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt la originea acestui ''sabotaj'', a anunţat miercuri MAE rus, potrivit AFP.

''Rusia are intenţia să convoace o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al ONU în urma provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2'', a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Mai devreme, ea a insinuat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a susţinut că SUA dispun de mijloacele de a scoate din funcţiune gazoductul Nord Stream 2, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: ''Mulţumim, SUA''.

''Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă SUA şi-au pus în practică ameninţarea'', a insistat Maria Zaharova în mesajul pe Telegram.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, Joe Biden a declarat că ''dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2''. Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ''Vă promit, suntem capabili să o facem''.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice, transmite Agerpres.

UPDATE 17:50. MAE îi îndeamnă pe cetățenii români să părăsească Rusia "cât mai curând"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România i-a îndemnat pe cetățenii români care află pe teritoriul Rusiei să părăsească "cât mai curând" această țară și "să manifeste atenție sporită" în locurile în care sunt adunări publice sau manifestații. De asemenea, MAE le-a recomandat cetățenilor români să evite deplasările neesențiale în Federația Rusă.

În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială, precum și în continuarea mesajelor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă din luna februarie a.c., MAE face următoarele precizări: MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. (http://www.mae.ro/node/57915) de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând.  

UPDATE 16:55. Care este poziția României privind așa-zisele „referendumuri” organizate în regiunile ucrainene ocupate militar

"România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea și sprijinul nemijlocite ale forțelor de ocupație ruse, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi.

România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

Prin organizarea acestor așa-zise „referendumuri”, Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională.

În Rezoluția cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârșitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câștig teritorial realizat prin folosirea forței sau amenințării cu forța nu poate fi recunoscut ca legal.

Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare", a transmis Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

UPDATE 16:20. Armata ucraineană a eliberat noi teritorii din Donețk

Militarii ucraineni au obținut noi câștiguri teritoriale în estul regiunii Donețk, potrivit unor înregistrări publicate pe rețelele de socializare și rapoartelor unui blogger militar rus din zonă, potrivit CNN.

Un contingent de trupe din Ucraina a ridicat steagul național în orașul Novoselivka, iar imaginile din satelit arată vehicule militare ucrainene care se deplasează prin districtul Zelena Dolnya din apropiere.

Aceste evoluții indică faptul că mai multe forțe pro-ruse aflate în apropierea orașului Lyman riscă să fie încercuite. Ucrainenii controlează deja teritoriul la vest și la sud de oraș și avansează acum la nord de acesta, transmite Mediafax.

Un blogger militar, Semion Pegov, care se află cu forțele rusești la est de Lyman, a anunțat miercuri că situația devine din ce în ce mai tensionată. Pegov, care are porecla WarGonzo, a declarat că marți seară grupuri de trupe ucrainene au efectuat mai multe incursiuni de recunoaștere în zonă.

În cazul în care unitățile ucrainene ar cuceri satul Torske, un număr mare de unități pro-ruse, în principal din Miliția Populară din Donețk, ar fi izolate în Lyman.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în repetate rânduri că preluarea întregii regiuni Donețk este printre principalele obiective ale operațiunii militare speciale începute în februarie. Totuși, până în prezent, rușii au pierdut teren și se află în defensivă.

Update 15:50. Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova și guvernele Bulgariei și Poloniei au cerut cetăţenilor lor să părăsească ''imediat'' Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, scrie Agerpres. Ministerul bulgar al Afacerilor Externe le-a cerut, marți, cetățenilor bulgari să nu mai călătorească în Rusia și le recomandă cetățenilor bulgari deja aflați în Federația Rusă să părăsească țara cât mai curând posibil, folosind orice mijloace de transport disponibile.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, potrivit postuluiTVP, anunțând că zborurile către Rusia au fost suspendate și încurajându-i pe toți cetățenii polonezi aflați în Rusia să se întoarcă cât mai curând posibil.

Update 14:40 Rusia respinge acuzațiile de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 

Suspiciunile privind acte de sabotaj comise de Rusia asupra gazoductelor ruso-germane Nord Stream sunt "stupide şi absurde", a transmis miercuri Administraţia de la Moscova, în contextul fisurilor depistate la conductele din Marea Baltică, notează Mediafax.

Moscova consideră "absurd" să fie acuzată că şi-a atacat propriile gazoducte care fac legătura cu Germania, mai ales că acestea sunt nefuncţionale. "Este previzibil ca unii să acuze Rusia. Este previzibil, stupid şi absurd", a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţiile Le Monde şi Le Point.

"Fisurile sunt problematice pentru noi, întrucât cele două conducte sunt umplute cu gaz rusesc pregătit să fie pompat, iar acest gaz este scump. Acest gaz se scurge", a subliniat Peskov.

Marţi, Peskov semnalase că nu exclude posibilitatea unui act de sabotaj din partea vreunui stat occidental. "Nu poate fi exclusă nicio variantă", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, iar oficialii de la Berlin şi Copenhaga suspectează acte de sabotaj. Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de zona Dueodde. Seismologul Björn Lund, citat de postul de televiziune suedez SVT, a declarat că staţiile seismice din Suedia şi Danemarca au înregistrat explozii în zonele în care sunt fisurile.

Guvernul danez şi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, au semnalat că fisurile sunt rezultatul unui act deliberat.

Update 14:20 Pro-rușii din Herson Lugansk îi cer lui Putin să anexeze regiunile la Federația Rusă

Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un ''referendum'' privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters.

''Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse'', a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicaţia Telegram.

''Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei'', a adăugat el, care a evocat ''visul'' locuitorilor din regiunea sa de a se alătura Rusiei.

Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia. O scrisoare similară i-a fost trimisă lui Putin de către Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie din Herson (sud).

În scrisoare, Saldo apără procesul electoral ''absolut legal'' în opinia sa şi invocă dreptul de autodeterminare al popoarelor, înscris în Carta Naţiunilor Unite. El indicase că i-a cerut preşedintelui rus să parafeze anexarea ''cât mai rapid posibil''.

Aceste declaraţii intervin a doua zi după încheierea unor voturi privind anexarea, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), ''referendumuri'' calificate drept simulacre de către Occident.

Update 14:00 Sprijinul pentru Ucraina va continua, anunță Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

Ţările aliate vor continua să susţină Ucraina "atâta timp cât este nevoie" şi nu vor fi descurajate de "niciun simulacru de referendum", a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, citat d

El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România - SUA: "De la securitate la prosperitate".

"Vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât este nevoie, vom continua să susţinem Ucraina în lupta dreaptă şi eroică pentru libertate, independenţă şi dreptul inalienabil de a-şi alege propriul drum. Niciun simulacru de referendum, nicio maşinărie de propagandă, nicio prezenţă militară, nicio retorică iresponsabilă nu ne va descuraja lupta noastră", a arătat oficialul.

Geoană a adăugat că "războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care este nevinovată, este un război dus împotriva valorilor noastre, ale unei lumi guvernate de reguli, nu de 'legea junglei'".

"Nu doar naţiunile noastre aliate trebuie să fie îngrijorate de precedentul periculos al acestui război ilegal şi barbar, ci toată lumea. Acesta este un test legat de modul în care va arăta lumea viitorului", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit lui Mircea Geoană, "centrul de greutate al Europei se mută către Est"."Fără îndoială, putem spune că România şi întregul Flanc Estic (...) sunt mai relevante strategic decât oricând", a spus el.

Update 11.45 UE: Scurgerile de gaze la conductele Nord Stream sunt un act deliberat. CIA avertizase Germania că se pregătesc atacuri asupra gazoductelor

Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Exploziile subacvatice înregistrate înainte de descoperirea problemelor la gazoducte nu reprezintă o ameninţare militară directă sau un atac asupra Suediei sau Danemarcei, au anunţat marţi cele două ţări. Detalii aici.

Update 11:00 Primii noi recruți ruși au ajuns în Ucraina

Statul Major al Armatei Ucrainei a transmis că Rusia a început să recruteze noi soldați ca parte a procesului de mobilizare parțială decretat de Vladimir Putin. De asemenea, informațiile pe care le-ai oferit publicului indică faptul că primii astfel de recruți, civili și deținuții, luptă în diferite zone, notează Ukrinform.

Oficialii de la Kiev mai transmit că rușii bombardează pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul liniei de contact, continuă să-și concentreze eforturile asupra stabilirii controlului deplin asupra teritoriului regiunii Donețk, menținând teritoriile capturate și perturbând ofensiva forțelor armate ale Ucrainei în anumite direcții. În plus, trupele Moscovei încearcă să restabilească pozițiile pierdute în anumite direcții și efectuează recunoaștere aeriană.

Update 10:40 Șeful diplomației europene denunță "rezultatul falsificat" al "referendumurilor ilegale" din Ucraina

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a comentat în această dimineață atât cu privire la referendumurile pe care autoritățile pro-ruse le-au organizat în Ucraina , cât și cu privire la sabotajul suspectat al conductelor Nord Stream, notează The Guardian.

"UE denunță organizarea de «referendumuri» ilegale și rezultatul lor falsificat. Aceasta este o altă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în mijlocul abuzurilor sistematice asupra drepturilor omului. Lăudăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună și să reziste invaziei ruse",  a transmis Borrell.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, el a promis un răspuns "robust și unitar" din partea Uniunii Europene după atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2: 

"Daunele aduse Nord Stream 1 & 2 nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți. Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat. Perturbarea deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns robust și unitar."

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Update 09:40 Ministerul rus al Apărării a anunțat începutul instrucției pentru recruții din enclava Kaliningrad

 În enclava Kaliningrad, sediul flotei ruse din Marea Baltică, a început instruirea unor recruţi mobilizaţi recent, a anunţat miercuri ministerul apărării de la Moscova, citat de Agerpres.

"Întreg personalul militar mobilizat îndeplineşte standardele de tragere cu arme uşoare. În plus, cetăţenii chemaţi din rezervă îşi refac abilităţile de operare şi întreţinere a armelor şi a echipamentelor militare şi speciale", a informat ministerul pe contul său de Telegram.

S-au ţinut de asemenea cursuri pentru ameliorarea aptitudinilor de tragere şi pentru pregătirea personalului militar în vederea "acţiunilor cu încredere pe câmpul de luptă".

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat săptămâna trecută prima mobilizare din Rusia după cel de-al doilea război mondial, în urma căreia ar putea trimite în Ucraina sute de mii de luptători.

Rusia dispune de o prezenţă militară semnificativă în Kaliningrad, enclavă între Polonia şi Lituania - state care fac parte din Uniunea Europeană şi din NATO. În teritoriul rus respectiv, pe lângă flota baltică şi mii de soldaţi, există rachete care pot transporta bombe nucleare.

Upate 08:50 Germania nu acceptă rezultatul referendumurilor organizate în regiunile ocupate de ruși

Poziţia Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri pe parcursul ultimelor zile nu se va modifica, susţine cancelarul german Olaf Scholz, transmite miercuri DPA.

''Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'', a declarat Scholz pentru ediţia de miercuri a publicaţiei Neue Osnabrücker Zeitung.

Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni ucrainene pe care le-a ocupat - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - pentru a justifica foarte probabila lor anexare de către Federaţia Rusă.

Referitor la chestiunea controversată a livrărilor de arme către Kiev, şeful executivului german a reafirmat că Ucraina va primi tancuri de concepţie sovietică şi vehicule de luptă de la ţări NATO ale căror stocuri vor fi ulterior refăcute gradual de către Germania şi alte ţări cu echipament militar occidental.

''Germania sprijină Ucraina cât de bine poate şi în acelaşi timp face tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia'', a spus cancelarul german. El a adăugat că acest lucru reflectă dorinţa majorităţii cetăţenilor germani.

Update 07:20 SUA depune o rezoluție la ONU împotriva referendumurilor organizate în estul Ucrainei

Statele Unite "vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina", a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă "o cutie a Pandorei imposibil de închis".

"Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate", a adăugat ea."Aveţi curajul să susţineţi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a spus ea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor" după referendumurile de anexare din Ucraina."China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina", iar "poziţia noastră" este "clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor", a spus Zhang Jun. China este uneori acuzat de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, aminteşte AFP. 

Update 07:00 Separatiștii din Donețk anunță o victorie totală în referendumul de alipire la Rusia

Autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat marţi seara victoria votului favorabil în cadrul unui referendum privind anexarea la Rusia, vot denunţat ca ilegitim de Kiev şi de ţările occidentale, transmite AFP.

Comisia electorală centrală a Republicii Populare Doneţk (DNR) a anunţat că 99,23% dintre alegători susţin anexarea la Rusia a acestei regiuni după numărarea a 100% din buletinele de vot, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Astfel, toate cele patru regiuni ucrainene - Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk - care au organizat aceste referendumuri la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, s-au declarat în favoarea anexării la Rusia.

"Toţi ne-am dorit (asta) de foarte mult timp", a asigurat liderul DNR, Denis Puşilin, citat de RIA Novosti. "Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie", a adăugat el, salutând rezultatul "colosal" al referendumului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Război Rusia – Ucraina, ziua 217 LIVE TEXT. Rusia va acţiona pentru anexarea regiunilor ucrainene. FSB a deschis o anchetă pentru "act de terorism internaţional"