Cum vrea Liz Truss să îi scoată pe britanici din furtuna economică: facturi îngheţate şi un pachet de ajutor de 100 de miliarde de lire sterline
Liz Truss a ţinut primul discurs în calitate de premier al Marii Britanii. A treia femeie prim-ministru din Regat a numit o nouă echipă, printre care şi primul cancelar de culoare. Truss a promis sprijin deplin Ucrainei, că îi va scoate pe britanici din furtuna economică şi că va îngheţa facturile la energie pentru această iarnă, cât şi pentru următoarea. Fosta şefă a diplomaţiei britanice a fost invitată marţi, de Regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral să formeze un nou cabinet.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- 14 județe au intrat sub avertizare cod galben de vreme severă. ANM anunță răcire, ploi și vânt în toată țara
Liz Truss vrea să plafoneze creșterea facturilor la energie pentru gospodării și firme, ca parte a unui pachet de ajutor guvernamental care ar putea ajunge la 100 de miliarde de lire sterline. Premierul britanic intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni şi va permite ca firmele care furnizează gaze şi electricitate să poată obţine împrumuturi de la Guvern pentru subvenţionarea acestor facturi. O factură obișnuită la energie ar putea fi plafonată la aproximativ 2.500 de lire sterline, potrivit BBC.
Liz Truss va plafona facturile la energie la aproximativ 2.500 de lire sterline pe an
Preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl vor putea percepe gospodăriilor din Marea Britanie va creşte de la 1.971 lire sterline pe an în prezent la 3.549 (4.202 euro) lire sterline pe an în octombrie, ceea ce reprezintă o creştere de 80%. Planurile guvernului de a subvenționa facturile înseamnă că acest sprijin nu va fi rambursat, potrivit BBC.
Nu este clar cât timp va dura sprijinul guvernamental, dar costurile pachetului de ajutor se ridică la aproximativ 100 de miliarde de lire sterline. Datele finale vor depinde de mișcările prețurilor la gaz și energie pe piețele internaționale extrem de volatile, precum și de cât de mult sprijin suplimentar va fi oferit celor mai vulnerabili.
- Liz Truss este oficial noul premier al Marii Britanii. Rusia nu se aşteaptă la schimbări "în mai bine". Boris...
- Liz Truss a câştigat şefia Partidului Conservator şi va fi noul prim-ministru al Marii Britanii
- Reacţia lui Nicolae Ciucă, după ce Liz Truss a câştigat şefia Partidului Conservator. Mesajul României pentru...
Truss a promis că va lupta cu "criza energetică", mai multe detalii urmând să fie anunțate joi. Şefii din energie au declarat de mai multă vreme că un fond gigant susținut de guvern de la care s-ar putea împrumuta pentru a subvenționa facturile este singuril plan care merită discutat.
Cu toate acestea, guvernul britanic nu vrea să vadă bani adăugați în plus la facturi în viitor, astfel încât companiile energetice să poată rambursa împrumuturile, notează BBC. Nu-şi doreşte nici că adauge aceste costuri în impozitarea generală, pentru că a promis reducere taxelor.
Conform Băncii Angliei, inflaţia interanuală poate ajunge la finele anului la 13% şi ţara poate intra în recesiune înainte de a se încheia 2022, o situaţie care poate să dureze şi în 2023.
Liz Truss a numit un guvern foarte divers pentru a ieşi din "furtună"
Instalată în Downing Street, premierul Liz Truss a numit marţi un guvern de persoane fidele foarte la dreapta, marcat de o diversitate fără precedent şi însărcinat să scoată Regatul Unit din "furtuna" economică şi socială cauzată de creşterea preţurilor la energie, relatează AFP, citat de Agerpres.
După o campanie bazată pe promisiunea reducerilor de taxe, a treia şefă a guvernului britanic, după Margaret Thatcher (1979-1990) şi Theresa May (2016-2019), intră în funcţie în plină urgenţă economică, având în vedere prăbuşirea istorică a puterii de cumpărare cauzată de creşterea facturile la energie.
Imediat după ce s-a întors din Scoţia, unde regina Elisabeta a II-a a invitat-o oficial să formeze un guvern în locul lui Boris Johnson, ea a numit primele persoane-forte ale guvernului său.
Pentru prima dată, niciuna dintre cele patru funcţii executive principale - prim-ministru, finanţe, interne şi externe - nu este astfel ocupată de un bărbat alb. Sunt în mare parte personalităţi foarte conservatoare, foarte loiale lui Liz Truss, dar cu parcursul clasic al elitei britanice.
Cine face parte din noul guvern britanic
Fost secretar de stat discret la Foreign Office (ministerul de externe), James Cleverly, 53 de ani, a cărui mamă este originară din Sierra Leone, devine şef al diplomaţiei. Suella Braverman, o fostă avocată în vârstă de 42 de ani, moşteneşte Internele şi dosarul traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii.
Mai presus de toate, Kwasi Kwarteng, 47 de ani şi fiu al unor imigranţi din Ghana, este promovat în funcţia de ministru de finanţe, în prima linie în faţa inflaţiei care depăşeşte 10%, cea mai mare din ţările G7, şi ameninţă să se agraveze şi să arunce ţara în cea mai lungă recesiune de la criza financiară din 2008.
Prima şedinţă a cabinetului a fost programată miercuri dimineaţă înainte ca noua şefă de guvern să îl confrunte pentru prima dată pe liderul opoziţiei, Keir Starmer, în parlament.
"Nu trebuie să fim intimidaţi de provocările cu care ne confruntăm", a subliniat Liz Truss în faţa a zeci de parlamentari adunaţi în faţa reşedinţei sale din Downing Street, nevoiţi să se adăpostească de ploaie cu câteva minute înainte de sosirea ei. "Oricât de puternică este furtuna, ştiu că poporul britanic este mai puternic. (...) Sunt convinsă că împreună putem rezista furtunii şi ne putem reconstrui economia", a adăugat noul premier.
Ea a reiterat promisiunile saler privind un "plan îndrăzneţ" de reduceri de taxe şi să acţioneze "în această săptămână" pentru a ajuta gospodăriile sugrumate de facturile la energie. Potrivit presei britanice, Liz Truss urmează să anunţe joi un plan de zeci de miliarde de lire sterline pentru îngheţarea preţurilor la electricitate şi gaze care ar trebui să crească cu 80% în octombrie.
Cea care a fost până în prezent şefă a diplomaţiei, cu un ton de bunăvoie belicos împotriva Rusiei sau Chinei, a spus că vrea "să apere libertatea şi democraţia peste tot în lume, împreună cu aliaţii" Regatului Unit.
Liz Truss va avea multe de făcut pentru a uni un partid conservator divizat, aflat la putere de 12 ani, şi cu mult în urma laburiştilor în sondaje cu doi ani înainte de data următoarelor alegeri legislative.
A doua zi după alegerea ei ca lider a Partidului Conservator, majoritar, Liz Truss, aleasă de 57% din cei aproximativ 142.000 de membri cu drept de vot ai partidului, faţă de 43% pentru rivalul ei, Rishi Sunak, a fost primită la castelul scoţian Balmoral de regina Elisabeta a II-a care a ales acest decor neobişnuit pentru a evita întoarcerea la Londra, având în vedere dificultăţile ei de a se deplasa.
În imaginile publicate de serviciile casei regale, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită de un baston, îi strânge mâna noului premier britanic care devine astfel cel de-al 15-lea şef al guvernului britanic în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.
Liz Truss a promis că va scoate ţara din ''furtună'', în timp ce protestatarii se auzeau în apropiere
Liz Truss a promis că va scoate ţara din ''furtuna'' provocată de inflaţie, de ameninţarea recesiunii şi de creşterea costurilor energetice. ''Sunt încrezătoare că împreună vom putea depăşi furtuna, ne vom putea reconstrui economia şi putem deveni Marea Britanie modernă şi strălucitoare pe care ştiu că putem fi'', a asigurat succesoarea lui Boris Johnson.
''Aceasta este misiunea noastră vitală de a asigura oportunităţi şi prosperitate pentru toţi cetăţenii şi generaţiile viitoare. Sunt hotărâtă să am rezultate'', a insistat ea, subliniind că ''primele trei priorităţi'' ale sale vor fi economia, criza energetică şi îmbunătăţirea sistemului naţional de sănătate publică.
''Voi reduce taxele pentru a răsplăti munca grea şi a stimula creşterea economică ce are la bază mediul de afaceri'', a promis noua şefă a guvernului britanic de dreapta, care în plus este o politiciană cu o concepţie economică profund liberală.
''În al doilea rând, mă voi ocupa cu prioritate de criza energetică provocată de războiul lui Putin. Voi lua săptămâna aceasta măsuri în problema facturilor energetice şi pentru a ne asigura viitoarele surse de energie", a continuat ea.
''În al treilea rând, mă voi asigura că oamenii pot beneficia de (consultaţiile la) medici şi de serviciile Sistemului Naţional de Sănătate de care au nevoie. Vom pune accent pe serviciul de sănătate'', a încheiat Truss enumerare priorităţilor sale.
''Cu soluţii în economie, energie şi în Sistemul Naţional de Sănătate, vom aduce naţiunea noastră pe calea succesului pe termen lung'', a concluzionat ea. În timp ce Liz Truss susţinea acest discurs, protestatarii adunaţi pe străzile din jurul Downing Street dădeau muzica tare, auzindu-se inclusiv melodia ''Mad World'', dar şi un zgomot produs de o goarnă a manifestanţilor care cântau
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰