Antena Meniu Search
x

Procesul împotriva Netflix privind scena sinuciderii din „13 Reasons Why”, respins. O fetiţă de 12 ani s-a omorât după ce a văzut serialul

Un judecător federal a respins marţi procesul deschis împotriva Netflix de familia unei adolescente care s-a sinucis aparent influenţată de serialul „13 Reasons Why”, informează The Hollywood Reporter.

de Redactia Observator

la 12.01.2022, 11:45

Procesul împotriva Netflix privind scena sinuciderii din „13 Reasons Why”, respins - Profimedia

Judecătoarea Yvonne Gonzalez Rogers şi-a bazat decizia pe legea libertăţii de exprimare. Yvonne Gonzalez Rogers a hotărât că Netflix nu poate fi dată în judecată pentru că a recomandat serialul abonaţilor săi.

„Este un caz tragic, dar, în definitiv, nu cred că stă în picioare”, a spus Gonzalez Rogers.

O fetiţă de 12 ani şi-a pus capăt zilelor după ce a văzut serialul

Procesul a fost deschis în august de John Herndon şi familia fiicei lui. A fost susţinut că spectatorii nu au fost avertizaţi corespunzător cu privire la conţinutul „13 Reasons Why”, relatează news.ro. Netflix a argumentat în documentele depuse la tribunal că restricţiile privind conţinutul pot duce la cenzura creaţiilor şi a dat exemplu filme care cuprind astfel de scene, precum „The Perks of Being a Wallflower”, „Dead Poets Society” şi „Dear Evan Hansen”.

Pe acelaşi subiect

Jessica Scatterson, în vârstă de doar 12 ani, i-a spus mamei sale că urmărește serialul dramatic de pe Netflix, înainte de a-și pune capăt zilelor. Exact ca tânăra din film, care a lăsat 13 înregistrări prin care își explică decizia de a încheia socotelile cu viața, Jessica a decis să lase un bilet, explicând cele șase motive care au împins-o la sinucidere. 

"Jessica urmărea acest serial cu prietenii și a listat șase motive pentru care voia să moară. Ar trebui interzis, deoarece fiica mea l-a văzut, le dă copiilor idei de a-și face rău. Intenția este de a conștientiza asupra sinuciderii, dar eu cred că îi încurajează pe cei tineri să se omoare. Toți prietenii ei își dădeau mesaje și discutau despre serial. Părinții ar trebui avertizați să nu-și lase copiii să îl urmărească", a declarat Rachael Warburton, mama tinerei.

O anchetă în cazul morții copilei a scos la iveală că atât ea, cât și prietenii, își provocau singuri răni. O lamă de ascuțitoare a fost găsită în camera ei și avea tăieturi superficiale pe picior.

Compania a cerut respingerea procesului

Serialul, bazat pe cartea omonimă, descrie, în ultimul episod al primului sezon, sinuciderea protagonistei, şi conţine o scenă în care Hannah îşi taie venele în cadă.

Netflix a anunţat în vara anului 2019 că, la sfatul unor experţi medicali, „am decis împreună cu creatorul Brian Yorkey şi producătorii «13 Reasons Why» să edităm o scenă în care Hannah îşi ia viaţa”. Scena de trei minute a fost eliminată.

Serialul de succes a fost criticat de mai multe grupuri, între care Parents Television Council (PTC), pentru că, spun ele, glorifică sinuciderea în rândul tinerilor.

PTC, care a făcut lobby pentru anularea serialului, a apreciat decizia luată de compania de streaming. „Netflix a recunoscut în sfârşit impactul dăunător pe care îl are conţinutul explicit asupra copiilor”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Entertainment » Procesul împotriva Netflix privind scena sinuciderii din „13 Reasons Why”, respins. O fetiţă de 12 ani s-a omorât după ce a văzut serialul