Antena Meniu Search
x

Vineri, 4 martie 1977: 38 de ani fără DOINA BADEA

Una dintre cele mai mari voci ale muzicii românești din anii ’60-’70, Doina Badea a colaborat cu cele mai cunoscute teatre muzicale și de revistă din țară, remarcându-se prin voce și talent

Una dintre cele mai mari voci ale muzicii românești din anii ’60-’70, Doina Badea a colaborat cu cele mai cunoscute teatre muzicale și de revistă din țară, remarcându-se prin voce și talent

Colegă de generație cu nume mari ale scenei românești, precum Angela Similea sau Margareta Pâslaru și prietenă cu Marina Voica, Cornel Constantiniu, Sida Spătaru, Stela Popescu ori Cristina Stamate, Doina Badea a avut un destin incredibil: s-a născut în 1940, an în care România era zguduită de un puternic cutremur, și și-a văzut sfârșitul, mult prea devreme, în 4 martie 1977, în nemilosul cutremur care a înghițit multi alți artiști români printre care îndrăgitul actor al teatrului și filmului românesc - Toma Caragiu ori cunoscutul realizator de televiziune - Alexandru Bocăneț.

Doina Badea a absolvit Școala Populară de Artă din Craiova și imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat «Oltenia», cu care a avut mai multe turnee și spectacole.

A debutat în 1960, pe scena teatrului din Deva și s-a remarcat prin vocea ei deosebită, gravă, puternică și cu un ambitus puternic. În 1963 a fost angajată la Teatrul "Constantin Tănase" din București; a avut foarte multe apariții la radio și TV și a făcut înregistrări pentru firma "Electrecord".

A participat la turnee peste hotare iar apariția sa la «Olympia» din Paris a fost unul din succesele sale de notorietate. A susținut recitaluri la Festivalul internațional «Cerbul de Aur» din 1968 și 1971.

Ziua fatidică - 4 martie 1977

Vineri, 4 martie 1977. Se anunţa o seară frumoasă, cu lună plină şi cer instelat. Însă, acea seară frumoasă avea să declanșeze cel mai devastator cutremur din România, care a lăsat în urma sa mii de morţi. Cataclismul, cu o intensitate de 7,2 grade pe Scara Richter, a zguduit violent, în special, partea de sud a României.

55 de secunde. Clipele de coșmar în care viața Doinei Badea avea să se stingă. Nu a plecat singură, ci împreună cu soțul și cei doi copii de un an și respectiv patru ani.

Unele voci spun că Doina Badea ar fi putut trăi, dar, ca orice mamă, a vrut să își salveze fiii când a simțit că pământul îi fuge de sub picioare. A urcat în blocul în care locuia, iar momentul critic a prins-o în lift. Din corpul ei nu a mai rămas decât o mână cu-o verighetă și inel. Așa a putut să fie identificată...

O voce de aur, cum rar ne-a fost dat să auzim: cântăreața, vedetă a anilor ’60-’70 și intitulată Edith Piaf a României, Doina Badea și-a dedicat întreaga existență carierei.

CITEȘTE ȘI Scenele GROAZEI, Bucureşti: Mormane de moloz, trupuri moarte împrăştiate peste tot, panică generală

                     CUTREMUR '77: EL este cel care a supravieţuit 11 zile sub RUINELE provocate de seism!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Vineri, 4 martie 1977: 38 de ani fără DOINA BADEA