Antena Meniu Search
x

4 iulie, ziua care a schimbat lumea! America îşi câştigă Independenţa

4 iulie 1776, o dată care avea să rămână pentru totdeauna în istorie! Delegații celor 13 Colonii s-au întâlnit la Philapelphia pentru a decide poziția pe care o vor adopta față de Marea Britanie

de Diana Juncu

la 03.07.2014, 22:53

4 iulie 1776, o dată care avea să rămână pentru totdeauna în istorie! Delegații celor 13 Colonii s-au întâlnit la Philapelphia pentru a decide poziția pe care o vor adopta față de Marea Britanie

De mai bine de un an, Coloniile se aflau în război cu Marea Britanie din cauza unor conflicte legate de taxe. Coloniștii credeau că englezii nu le respectă drepturile, impunându-le taxe fără a le cere înainte avizul. În scurtă vreme însă, conflictul a escaladat în ceva mai mult decât o neînțelegere fiscală, în momentul în care unii intelectuali și-au dat seama că cele 13 Colonii se pot guverna singure.

Din colonii, în stat de sine stătător!

Ei erau convinși că Parlamentul britanic nu le reprezintă interesele, fapt mai mult decât evident în condițiile în care populația din Colonii nu avea nici măcar un reprezentant în Parlamentul londonez.

Așadar, cel de-al Doilea Congres Continental se întrunește la Philadelphia în iunie 1776. O lună mai târziu, Declarația de Independență era adusă în fața Congresului, scriu cei de la Historia.ro.

Comitetul celor Cinci

La începutul Congresului, mulți delegați nu aveau încă dreptul de a vota, în numele coloniilor lor, pentru independență. Între timp, a fost instituită o comisie care să redacteze declarația, sperând că statele se vor decide în curând să susțină documentul ce urma să fie trimis Regelui Angliei.

Pe 11 iunie 1776, Congresul a numit un Comitet format din cinci bărbați: John Adams (Massachusetts), Benjamin Franklin (Pennsylvania), Thomas Jefferson (Virginia), Robert R. Livingston (New York) și Roger Sherman (Connecticut). Comitetul a lucrat până la data de 5 iulie, ziua publicării Declarației. Cu o săptămână înainte, pe 28 iunie, documentul fusese prezentat Congresului.

Thomas Jefferson, tânărul care va scrie celebrul text!

Inițial, delegații Coloniilor doreau ca Richard Henry Lee, autorul Rezoluției Lee, să fie cel care să redacteze Declarația de Independență. O serie de circumstanțe vor face însă ca tânărul Thomas Jefferson să fie cel care va scrie Declarația. Lee fusese numit în fruntea unui comitet însărcinat cu redactarea Articolelor Confederației, și a crezut că ar fi un efort prea mare să facă parte și din Comitetul celor 5.

În plus, soția să tocmai se îmbolnăvise, astfel că Lee a trebuit să părăsească Philadelphia pentru a se întoarce acasă. Locul său a fost luat de delegatul Virginiei, Thomas Jefferson. La început, acesta nu a fost interesat de preluarea sarcinii, crezând că John Adams ar trebui să fie cel care să scrie Declarația. În cele din urmă, s-a supus voinței majorității și a redactat textul.

Partea care a rămas în istorie este preambulul, care include ideile și idealurile care au stat la baza Declarației. Este, de asemenea, o afirmație a ceea ce este cunoscut că „dreptul la revoluție” :

"Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire".

Din colonii, în super putere mondială!

În umatoarele secole, statul american își va consolida puterea pe continentul nord -american, extinzându-se spre Vest, iar cele două războaie mondiale ale secolului XX izbucnite în Europa (unde americanii au intervenit de fiecare dată că „salvatori”) au deschis, calea afirmării S.U.A. ca putere mondială.

Dacă primii coloniști veniți pe pământul american în secolul XVII au fugit de instabilitatea Europei, în secolul XX , urmașii lor au profitat de această instabilitate. Prăbușirea U.R.S.S.(dec.1991), adversar S.U.A. în Războiul Rece, a marcat începutul unei ere americane, în care americanii trebuie să își gestioneze cu succes rolul de lider mondial.

Cu toate controversele, civilizația americană a dominat istoria recentă, iar ziua de 4 iulie este un simbol al realizării democrației și unității în diversitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 4 iulie, ziua care a schimbat lumea! America îşi câştigă Independenţa