Antena Meniu Search
x

Video A patra zi de căutări pentru cei doi ucraineni dispăruţi în munţii Maramureşului. Salvatorii nu mai știu nimic despre starea lor

Doi dintre cei patru ucraineni căutaţi în munții Maramureșului au fost găsiţi ieri de salvamontişti. Ambii erau în şoc hipotermic şi au fost transportaţi la spital. Alţi doi tineri sunt în continuare de negăsit, iar fiecare oră petrecută în ger, fără hrană şi apă, este critică pentru aceştia, mai ales că unul dintre ei este în stare gravă după ce a căzut într-o râpă. Căutările vor continua şi astăzi, în a patra zi de misiune.

de Redactia Observator

la 27.12.2022, 08:23

Vezi și

După trei zile de căutări, salvamontiștii au mai recuperat doi dintre ucrainenii rătăciți în munții Maramureșului.

Şeful Salvamont: Au mâncat copaci și au băut... Au luat zăpada și au transformat-o în apă și au băut-o. Și ketchup. O sticlă de ketchup. Deci a fost cireașa de pe zăpadă, ca să zic așa, nu de pe tort. 

Igor a fost găsit împreună cu un alt tânăr de 22 de ani. Bărbatul a fost salvat de un elicopter SMURD, cu un troliu și dus la spital. Era în hipotermie, dar în stare bună. Din cauza vremii însă, operațiunea nu s-a putut repeta. O echipă formată din polițiști de frontieră și salvatori montani a pornit pe jos. Cei doi tineri veneau tocmai din centrul Ucrainei, de la Ternopil, și voiau să ajungă în România. 

Între timp, camaradul lui a aşteptat împreună cu șeful salvamont revenirea elicopterului. Salvarea lui însă nu a fost posibilă prin intermediul troliului, astfel că operaţiunea a fost sistată pentru un timp. O echipă formată din polițiști de frontieră și salvatori montani a pornit pe jos, iar după ore bune au ajuns la cetăţeanul ucrainean şi la salvamontist. Noaptea trecută, tânărul de 22 de ani a fost coborât pe targă pană la o cabană din apropiere. A fost transportat mai apoi la spital, în stare de hipotermie şi cu răni la picioare.

Doi dintre cei șase ucraineni rătăciți în munții Maramureșului sunt încă dispăruți

Cei doi făceau parte din grupul de șase ucraineni pierduți în zona de graniță a munților Maramureșului.

Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: Zona este acum survolată de un elicopter din cadrul Inspectoratului General al Aviației, venit în sprijinul Poliției de Frontieră Române și al misiunii de salvare.

Unul dintre ucraineni, abandonat de frate într-o râpă

Căutările s-au întins pe mai multe zone după ce grupul de șase ucraineni a decis să se despartă. Doi dintre ei sunt în continuare în munți, iar salvatorii nu mai știu nimic despre starea lor. Fiecare oră petrecută în ger este critică pentru cei doi, mai ales că unul dintre ei este în stare gravă, după de a căzut într-o râpă adâncă. De ieri, de la prânz, nu se mai știe nimic de el.

Fratele lui a fost salvat încă de sâmbătă, după apelul la 112. A fost găsit în timp ce cobora cu un alt tânăr. A cerut imediat azil la noi în țară. Abia la 29 de ore după ce și-a abandonat fratele le-a spus salvatorilor că acesta nu poate fi salvat decât cu un elicopter dotat cu troliu. În tot acest timp, echipele de căutare au continuat să ia munții la pas.

De ieri, un avion al agenției europene Frontex cu camere cu termoviziune s-a alăturat echipelor românești de căutare și survolează Valea Vișeului pentru depistarea celorlalți doi ucraineni încă dispăruți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » A patra zi de căutări pentru cei doi ucraineni dispăruţi în munţii Maramureşului. Salvatorii nu mai știu nimic despre starea lor