Antena Meniu Search
x

Video Povestea tristă a celor doi ucraineni căutați de trei zile în Munții Maramureșului. Unul a fost abandonat de frate într-o râpă

Doi dintre cei șase ucraineni rătăciți în munții Maramureșului sunt încă dispăruți. Unul dintre ei este în stare gravă, căzut într-o râpă. Salvamontiștii au aflat că a fost abandonat chiar de fratele lui, salvat în urmă cu două zile, care cerut deja azil la noi în țară. Astăzi, un elicopter MAI a reușit să depisteze alți doi ucraineni din grup. Unul dintre ei a fost salvat cu troliul și dus direct la spital. Pentru al doilea, misiunea de salvare a continuat terestru. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 26.12.2022, 21:44

Vezi și

Salvamontiștii nu abandonează lupta și merg pe urmele ucrainenilor rătăciți în munții Maramureșului. Astăzi, în a treia zi de căutări, doi dintre ei au fost depistați. 

Şeful Salvamont: Au mâncat copaci și au băut... Au luat zăpada și au transformat-o în apă și au băut-o. Și ketchup. O sticlă de ketchup. Deci a fost cireașa de pe zăpadă, ca să zic așa, nu de pe tort. 

Igor a fost găsit împreună cu un alt tânăr de 20 de ani. Bărbatul a fost salvat de un elicopter SMURD, cu un troliu și dus la spital. Era în hipotermie, dar în stare bună. Între timp, camaradul lui aștepta împreună cu șeful salvamont revenirea elicopterului. 

Cei doi tineri veneau tocmai din centrul Ucrainei, de la Ternopil

Pe acelaşi subiect

Din cauza vremii însă, operațiunea nu s-a putut repeta. O echipă formată din polițiști de frontieră și salvatori montani a pornit pe jos. Cei doi tineri veneau tocmai din centrul Ucrainei, de la Ternopil, și voiau să ajungă în România. Bărbații făceau parte din grupul de șase ucraineni pierduți în zona de graniță a munților Maramureșului. 

Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: Zona este survolată de un elicopter din cadrul Inspectoratului General al Aviației, venit în sprijinul Poliției de Frontieră Române și al misiunii de salvare.

Căutările s-au întins pe mai multe zone după ce grupul de șase ucraineni a decis să se despartă. Doi dintre ei sunt în continuare în munți, iar salvatorii nu mai știu nimic de starea lor. Încă de sâmbătă, în apropierea vârfului, Șerban, unul dintre ucraineni, este în stare gravă, după de a căzut într-o râpă, la 1500 de metri altitudine. De la prânz nu se mai știe nimic de el. 

Fratele lui a fost salvat încă de sâmbătă, după apelul la 112. A fost găsit în timp ce cobora cu un alt tânăr. A cerut imediat azil la noi în țară. Abia după 29 de ore de când și-a abandonat fratele, le-a spus salvatorilor că acesta nu poate fi salvat decât cu un elicopter dotat cu troliu. În tot acest timp, echipele de căutare au continuat să ia munții la pas. 

Din această după-masă, un avion al agenției europene Frontex cu camere cu termoviziune s-a alăturat echipelor românești de căutare și survolează Valea Vișeului pentru depistarea celorlalți doi ucraineni încă dispăruți. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Povestea tristă a celor doi ucraineni căutați de trei zile în Munții Maramureșului. Unul a fost abandonat de frate într-o râpă