Antena Meniu Search
x

Video Doar doi dintre cei şase ucraineni rătăciţi pe munte au fost recuperaţi. Salvamontiştii continuă căutările, la mai bine de o zi de la apelul la 112

Şase tineri ucraineni s-au rătăcit în Munţii Maramureşului, la o altitudine de peste 1800 de metri. Unul dintre ei a căzut într-o prăpastie şi şi-a rupt piciorul. Au sunat la 112 dar nu au vrut să spună exact unde sunt. Salvamontiştii i-au căutat prin ceaţă şi ploaie torenţială. Doi dintre ucraineni au fost găsiţi aseară în şoc hipotermic. De urma celorlalţi patru n-au reuşit să dea nici acum, la aproape 29 de ore de la apelul la 112.

de Redactia Observator

la 25.12.2022, 19:33

Vezi și

La minus patru grade, pe ploaie şi ceaţă, într-o zonă extrem de periculoasă din Munţii Maramureşului, chiar şi pentru cei mai experimentaţi, salvamontiştii încearcă să dea de urma celor şase ucraineni. Tinerii, cu vârste cuprinse între 23 şi 33 de ani, s-au rătăcit încercând să treacă graniţa. 

Ieri, după ce unul dintre ei a căzut într-o prăpastie şi şi-a rupt piciorul, au sunat la 112. Speriaţi, în acelaşi timp, că ar putea fi interceptaţi de autorităţi, au refuzat să dea o localizare precisă. Salvamontiştii şi poliţiştii au plecat totuşi în căutarea lor.

Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: Zona respectivă este periculoasă, cu teren deosebit de accidentat, iar condiţiile meteo erau total nefavorabile. În jurul orei 17:40, doi cetăţeni ucraineni au fost găsiţi de echipele de căutare. 

Ucrainenii erau în şoc hipotermic şi au fost duşi imediat la spital

Pe acelaşi subiect

Erau în şoc hipotermic şi au fost duşi imediat la spital. Salvamontiştii şi-au continuat misiunea. Patru dintre ucraineni erau încă de negăsit. Rănitul a rămas la 1800 de metri altitudine, iar ceilalţi trei au pornit către baza muntelui, să se întâlnească cu salvatorii.

După şapte ore de căutari, la două noaptea, din cauza ploii torenţiale, salvatorii au sistat operaţiunea. Au pornit pe munte, din nou, în această dimineaţă. În ajutor au fost trimise şi două elicoptere. Însă, nici urmă de cei patru. 

Dan Benga, director Salvamont Maramureș: Este foarte important să ajungem în timp util şi să putem să-i evacuăm. Două din cele patru persoane care sunt acum pe munte sunt într-o stare critică. 

Cei doi bărbaţi găsiţi aseară au cerut deja azil în ţara noastră. Peste 1500 de ucraineni au încercat să treacă ilegal graniţa la noi în ţară de la începutul războiului. Şi la începutul lunii, patru tineri din Ucraina au cerut ajutor la 112, după ce au rămas prizonieri pe munte. 

Atunci, după opt ore de căutări, salvamontiştii i-au găsit îngheţaţi. Unul dintre ei a murit la spital din cauza hipotermiei. Nu doar prin munte îşi fac cărare ucrainenii. Mulţi încearcă să treacă şi prin Tisa. Cinci au murit înecaţi anul acesta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Doar doi dintre cei şase ucraineni rătăciţi pe munte au fost recuperaţi. Salvamontiştii continuă căutările, la mai bine de o zi de la apelul la 112