Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care Silvia a cucerit supermarketurile din România. Insuficient, însă, pentru că pe rafturile marilor magazine sunt încă 60% produse din import

Fructele și legumele românesti sunt tot mai puţine pe rafturile supermarketurilor. Marfa din import ocupă mai bine de 60% din rafturi, deşi cererea de produse autohtone a rămas constantă. Explicaţia? Marile magazine au nevoie de un flux constant de aprovizionare, iar micii producători refuză să investească sau să se asocieze pentru a face faţă cerinţelor. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 16.01.2024, 20:31

Vezi și

Reporter-comerciant: De unde sunt perele?

- Din Polonia.

- Polonia! Portocalele?

- Portugalia.

Pe acelaşi subiect

- Portugalia?!

- Da.

- Clementinele?

- Italia!

- Şi roşiile?

- Tot din Italia.

O investiție de 13 milioane de euro

Printre puţinele tarabe ocupate în miez de iarnă, găsim şi câteva cu legume româneşti.

Reporter-clientă: Mai au produsele gust?

- Astea româneşti mai au, celelalte cumperi mere zici că mănânci prune.

Dănuț Șoldan vinde în piaţă de mai bine de 30 de ani. A încercat şi la supermarket, dar fără succes.

Dănuț Șoldan – producător: Ne-a chemat la şedinţa cu directorul general care era direct din Franța. Mi-a spus: ce pot să îi ofer, mi-a închis telefonul şi la revedere!

Ideea de a înfiinţa o cooperativă cu alţi mici producători nu-l încântă.

Dănuț Șoldan – producător: E foarte greu, e foarte greu să te asociezi pentru că fiecare are ideile lui, părerile lui, trebuie să ai angajaţi.

Însă marii comercianţi caută producători care să livreze constant cantităţi suficiente pentru mai multe magazine.

Iulia Pop – reporter Observator: Peste 13 milioane de euro este investiţia din cele mai mari sere din România. Aici se coc 32 de kg de cherry pe fiecare mp, iar anul trecut, producţia totală a depăşit 1600 de tone care au ajuns exclusiv pe rafturile supermarketurilor din ţară.

Silvia Răileanu cultivă roşii cherry pe 4 hectare şi jumătate de sere performante.

Silvia Răileanu – proprietar sere roșii: Cerințe pentru produse românești în special primăvara şi toamna sunt enorm de multe. Vara avem şi cultura de câmp şi solariile şi atunci un pic piaţa este supraaglomerată.

Nici măcar în magazinele statului nu găsim doar legume şi fructe româneşti. Casa Română de Comerţ Unirea, destinată exclusiv producătorilor autohtoni, vinde marfă din import.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Situaţia nu este una bună. În momentul de faţă am trimis Corpul de Control la Casa Unirea. Informatiile pe care le aveti sunt corecte. Aştept raportul Corpului de Control al Ministerului şi bineînţeles că voi lua deciziile care se impun.

Ponderea legumelor şi fructelor româneşti pe rafturile marilor magazine a scăzut într-un singur an cu peste 4 la sută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Afacerea cu care Silvia a cucerit supermarketurile din România. Insuficient, însă, pentru că pe rafturile marilor magazine sunt încă 60% produse din import