Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care Ionel şi Felicia au dat lovitura în plină iarnă: Ne spun cât vor şi noi le facem. Şi în 10 - 15 minute sunt gata

Afară e un ger de crapă pietrele, însă în unele solare au crescut deja primele legume. Cei care investesc şi muncesc întreaga iarnă, culeg acum roadele - salată verde, ceapă sau spanac. Imaginaţi-vă o mare verde în solarii, în total contrast cu iarna. Iar cine vrea sa mănânce legume proaspete, sună pentru a comanda, iar în 10 minute, pachetul este pregătit.   

de Adrian Obreja

la 14.01.2024, 08:42

Vezi și

Reporter: Cât v-a cerut?

Producător: 5 salate.

Reporter: 5 salate?

Producător: 10 lei.

Ionel și Felicia Pricopi sunt printre puținii legumicultori din Matca, ce nu se opresc din cultivat nici iarna. Iar, când intri în solarul lor, dai cu ochii de un verde aprins.

Adrian Obreja, reporter Observator: Afară sunt -5 grade și bate vântul. Ger, pur și simplu. O imagine total opusă față de ceea ce avem aici, în solar: 6.000 de fire de salată verde, ce îți iau ochii.

Dar pentru a avea un așa solar, trebuie multă muncă și investiție încă din toamnă.

Ionel Pricopi, legumicultorÎn octombrie începem să o rărim în poziţia în care este.

Reporter: Și acum, în perioada asta, e deja gata de recoltat? Da.

Ionel Pricopi: De exemplu acum, după sărbători, am avut de Crăciun, de Revelion, de Sfântul Ion și acum se duce poate până în februarie.

Toată iarna, solarul trebuie sa fie încălzit non-stop, iar asta înseamnă bani. Un sac de rumeguș costă 30 de lei.

Ionel Pricopi, legumicultor: O sobă consumă numai pe zi doi saci. Zi și noapte, patru saci. Iar la temperaturile care chiar sunt acum.

Legume proaspete, la un telefon distanţă

Dar pe perioada întregului sezon rece, oamenii au salată verde, ceapă și spanac. Și, oricine vrea să cumpere, sună sau trimite mesaj.

Producător: Salata, de 10 lei vrea cineva. I-am mai dat. Vino prin capăt! E vecina de aici. Și vă scrie mesaj. Da, și după asta eu îi fac pachetul.

Localnicii din Matca sau comunele de lângă știu de solarul lor plin cu legume proaspete și cumpără constant.

Clientă: Este foarte bun. În timpul iernii să mâncăm salată e ceva sănătos. De asta și cumpărați. Normal.

Dacă domnul Ionel se ocupă de organizarea muncii în solar, doamna Felicia se ocupă de preluarea comenzilor.

Felicia Pricopi, legumicultor: Noi luăm legătura cu dânșii prin telefon, prin messenger. Și ne spun cât vor, câtă ceapă, câtă salată, câte bucăți şi noi le facem. Şi, în 10 minute - un sfert de oră, sunt gata. Și vin dânşii şi le ia de la poartă.

ReporterDeci pe comandă?

Felicia Pricopi: Pe comandă, da.

O salată costă 2 lei, o legătură de ceapă - un 1,50 de bani, iar caserola de spanac - 10 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 21 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care Ionel şi Felicia au dat lovitura în plină iarnă: Ne spun cât vor şi noi le facem. Şi în 10 - 15 minute sunt gata