Video Afacerea cu care a dat lovitura un producător din Timiş. Investiţia totală a costat 13 milioane de euro
Am ajuns să consumăm mai multe fructe şi legume de import decât româneşti. Întrebarea este: a cui e vina? Avem capacitate să producem toate alimentele de care avem nevoie, asta spun specialiştii şi totuşi în supermarketuri găsim, în mare parte, produse de import, de la mălai, fasole, carne, până la fructe şi legume.
32 de kilograme de roşii cherry, de toate tipurile, pe fiecare metru pătrat dintr-o seră din Timiş, atât se obţinea dacă este să adunăm producţia de anul trecut. Rezultă 1.600 de tone de roşii care au plecat din serele de la Biled, asta înseamnă că, toată producţia, ne spuneau cei de aici, a ajuns în superkmarketuri.
Fructele şi legumele româneşti, "specii pe cale de dispariţie"
Acesta este un exemplu pozitiv: dacă ai voinţă, cunoştinţe şi bani, vorbesc despre o investiţie totală de 13 milioane de euro, iată, se poate să obţii performanţă. Dacă este să facem o analiză, fructele şi legumele româneşti din supermarketuri sunt specii pe cale de dispariţie.
Practic, din cifrele pe care le-a dat publicităţii un retailer de pe piaţa românească, spune că a reuşit să acopere din surse locale doar 38% din cantitatea de fructe şi legume pe care a pus-o pe raft, faţă de 42% cu un an în urmă. Se referea la anul 2022, comparativ cu anul 2021. Situaţia este la fel în mai toate supermarketurile din România.
De ce nu vor producătorii români să intre în supermarketuri
De ce nu vor producătorii români să intre în supermarketuri? De vrut ar vrea, însă nu pot. Asta pentru că nu sunt în stare să se asocieze şi să respecte toate regulile şi condiţiile impuse de supermarketuri, pentru că, spun ei, nu văd beneficii, unii dintre ei. Au mai declarat că statul nu face nimic ca să intermedieze comunicarea între micul producător şi marele lanţ de supermarketuri astfel încât să îi ajute şi să le faciliteze intrarea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰