Antena Meniu Search
x

Video Leguma care va ajunge să coste 15 lei kilogramul de Crăciun. Producătorii spun că de mulți ani nu au mai avut produse românești la începutul iernii

Va fi un Crăciun atipic, vom avea multe legume româneşti pe masă. În pragul ierii, în multe sere din România e încă primăvară. Roșiile, ardeii şi castraveţii se coc în mod natural şi fără încălzire. O să le găsim în continuare în piețe, dar prețul nu e la îndemâna oricui.

Alin Stan
de Alin Stan

la 21.11.2023, 19:53

Vezi și

Cu o lună înainte de Crăciun în sere şi solarii neîncălzite încă se coc roşiile.

Dan Costantea, director liceu: Deja am ieși pe piața Seineană. Undeva la 6 lei per kilogram se vinde kilogramul de tomate. Și pentru cetățeni este foarte important să consume roșii românești, să sperăm cât de bune și cât de sănătoase.

Leguma care va ajunge să coste 15 lei kilogramul de Crăciun

Claudia, elevă: Sunt naturale și nu sunt ca acelea din magazin.

Pe acelaşi subiect

Kilogramul de roșii poate ajunge la 15 lei. Ardeiul de toamnă se vinde cu 7 lei kilogramul, iar castraveții pornesc de la 5 lei. Producătorii spun că de mulți ani nu au mai avut legume românești la începutul iernii. 

Constanța Țicu, producător legume: Este final de noiembrie, dar a fost timpul foarte bun şi a ţinut cu ţăranul de rând. Nu mai au ele culoarea care trebuia, că nu mai sunt călduri puternice la 40, 35 de grade, dar oricum sunt foarte bune, calitatea foarte bună, gustoase.

Vasile Ionel, producător legume: Tot ce se vede e în solar. Alţi ani ne lua în septembrie, octombrie şi după aia iar dădea căldura.

Dragoș Frumos, Sindicat Industria Alimentară: S-a încurajat puţin, prin programul tomata, cultura de roşii pe o perioadă mai lungă de timp, primind fermierii nişte bani. S-a dovedit că funcţionează.

Şi legume obişnuite pentru masa de paşte, le vom avea acum de Crăciun: salată, ridichi, ceapă verde.

Vlad Gheorghe, președinte Asociație legume: Ele s-au maturizat pentru că a fost şi luminozitate, n-a fost nebulozitat. Avem în pieţe produs românesc din abundenţă. N-a venit cu minus, dacă veneau minus două grade, le periclita.

Deși se bucură că vor mânca legume românești, oamenii se uită totuși de două ori la preț.

Cumpărători-reporter: Am cumpărat ardei, roşii, păstârnac. E un lucru foarte bun că se găsesc. Sunt şi puţin cam piperate unele.

- Preţul cum e?

- Nu prea convenabil. Dar fiecare după puteri.

Temperaturile au bătut record după record in această toamnă şi au fost constant cu 10 grade Celsius mai ridicate decât cele normale în această perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Leguma care va ajunge să coste 15 lei kilogramul de Crăciun. Producătorii spun că de mulți ani nu au mai avut produse românești la începutul iernii