Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Un tren în care se aflau 33 de călători a luat foc la Beclean. Doi poliţişti au intrat în flăcări şi i-au salvat

Zeci de călători au fost prinşi într-un infern pe calea ferată! În apropiere de Beclean, trenul care circula de la Galaţi la Cluj-Napoca s-a aprins ca o torţă în mers. Doi poliţişti au înfruntat pericolul şi au intrat prin foc să scoată călătorii. Timp de o oră, pompierii au stat şi s-au uitat la vâlvătaie. Nu au putut să stingă flăcările până când CFR nu a scos de sub tensiune firul de contact al trenului. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 24.01.2024, 20:09

Vezi și

"Fii atent cum merge focul pe dedesubt! Auzi-l-ai, mă!" Flăcările violente au cuprins trenul în care erau 33 de persoane aproape instantaneu. Oamenii care erau în vagoane au realizat târziu pericolul. Mulţi dormeau când fumul dens s-a răspândit în garnitură. 

Zeci de călători, prinşi în trenul în flăcări

"El m-a trezit! A ieşit un fum negru, după aia s-a aprins!", povesteşte un călător. Trenul plecase dimineaţa la ora 6 şi 15 minute, din Galaţi, şi mai avea mai puţin de două ore până la Cluj-Napoca, destinaţia finală.

În apropiere de Beclean, s-a declanşat incendiul. După o distanţă de câteva sute de metri parcuşi cu trenul în flăcări, mecanicul a reuşit să oprească garnitura pe un pod şi a sunat la 112. 

Pe acelaşi subiect

Doi poliţişti au intrat în mijlocul focului

Lucian și Eliza, agenţi la Postul de Poliție Transporturi Feroviare Beclean pe Someș, au intervenit primii. Tinerii poliţişti au intrat în vagon şi au evacuat pasagerii. "Aşa ceva n-am văzut! Au intrat în vagon. Au scos pe toată lumea afară! Foarte mare curaj au avut, s-au băgat în flăcările care erau şi i-au scos!", spune un martor.

Abia după două ore, pompierii au reuşit să înlăture pericolul. Asta deşi după apelul la 112, prima autospecială a ajuns în mai puţin de 20 de minute. De la ora 18 până după ora 19, salvatorii au stat lângă tren şi s-au uitat neputincioşi cum vâlvătaia distruge vagoanele. Într-un comunicat, CFR Călători spune că pompierii nu puteau interveni pentru că CFR S.A. nu a oprit tensiunea în firul de contact mai bine de o oră de când s-a dat alarma. Am încercat să aflăm de ce s-a acţionat atât de târziu, însă nu am primit vreun răspuns din partea companiei de stat. 

Care ar fi cauza incendiului

"După ce s-au luat toate măsurile de siguranţă, pompierii au putut să stingă incendiul. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurt circuit electric, la al treilea vagon al trenului", a declarat Cristina Răcilă, purtător de cuvânt ISU Bistrița-Năsăud.

"Flăcările au pornit din capătul vagonului. E locul în care sunt tabloul electric, dar şi toaleta. Tocmai de aceea pe lângă un posibil scurt circuit, anchetatorii iau în calcul şi varianta conform căreia incendiul ar fi fost provocat de o țigară aruncată iresponsabil de cineva care ar fi fumat pe ascuns", arată Alex Prunean, reporter Observator.

  • Călător: Eu cred că cineva a fumat în vagon. 
  • Reporter: Aveţi încredere în trenuri?
  • Călător: Aşa şi aşa. Infrastructura... E foarte rău şi vagoanele, locomotivele sunt vechi. 

Vechimea medie a trenurilor deținute de CFR Călători este de 50 de ani. Din cele peste 1.100 de locomotive şi peste 2000 de vagoane ale companiei de stat, doar 40% sunt însă condiții acceptabile. Culmea, nu este cazul garniturii care s-a făcut scrum seara trecută. 

"Vagoanele distruse de foc au aratat aşa până în 2020, când au fost recondiţionate total, iar pentru fiecare, CFR a plătit 2,3 milioane lei. A fost înlocuit tot: de la instalaţia electrică, instalaţia de climatizare, până la banchete şi pereţi interiori, făcuţi din material ignifug. Au ieşit din garanţie după doar un an", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în incendiul de seara trecută. Pompierii le-au pus la dispoziţia călătorilor maşini cu care să ajungă la Beclean, de unde şi-au putut continua drumul cu alte trenuri. După două ore, traficul feroviar a fost reluat în condiţii normale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Un tren în care se aflau 33 de călători a luat foc la Beclean. Doi poliţişti au intrat în flăcări şi i-au salvat