Antena Meniu Search
x

Azilul groazei din Mureş. Toţi cei 17 angajaţi şi-au dat demisia în bloc. Directorul AJPIS a fost demis. Un pacient era doar piele şi os, alţii erau legaţi

Un nou azil al groazei a fost descoperit în judeţul Mureş, în urma unui control neanunţat al unui ONG. Şocant este faptul că instituţia fusese verificată de mai multe ori, ultima dată în urmă cu două zile. 30 de persoane au fost salvate din azilul în care erau ţinuţi în condiţii inumate iar 13 au fost duse la spital. Toţi pacienţii, unii minori, au probleme psihice, erau nemâncaţi, nespălaţi, cu muşte roind peste ei, erau închişi într-un beci, într-o mizerie greu de descris. Cei 17 angajaţi ai azilului şi-au dat în bloc, demisia în această dimineaţă.

de Redactia Observator

la 28.07.2023, 12:50

Vezi și

O verificare neanunţată, făcută de Centrul de Resurse Juridice la "Căsuţa lu' Min", din satul Bărdeşti a scos la iveală lucruri cutremurătoare în azilul din judeţul Mureş. Tineri şi bătrâni, toţi bolnavi, unii cu afecţiuni psihice erau ţinuţi în condiţii inumane la subsolul clădirii. Culmea, centrul fusese verificat de trei ori, în ultimele două săptămâni, dar cei care i-au trecut pragul nu ar fi observat nimic în neregulă.

În acte erau cazaţi acolo 23 de adulți pentru care plătea statul român. Alte şapte persoane au fost găsite în camerele de la subsol, ale căror geamuri erau acoperite cu celofan. Bolnavii erau ascunşi în spatele unor materiale de construcţii, lăsați fără apă şi mâncare, ținuți murdari, printre mormane de nisip, într-o stare greu de explicat în cuvinte.

Unul dintre tineri era doar piele şi os, într-o stare avansată de malnutriţie. Acum s-a pus în mişcare un întreg şir de instituţii. Bolnavii au fost mutaţi, unii la spital, alţii în alte centre sau au fost luaţi acasă de familii. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunţat că licenţa centrului a fost retrasă şi a trimis astăzi, pentru verificări, Corpul de Control. 

Toţi angajaţii azilului din Mureş şi-au dat demisia

Pe acelaşi subiect

Cei 17 angajaţi ai azilului şi-au dat în bloc, demisia în această dimineaţă, iar procurorii DIICOT de la Târgu-Mureş au deschis şi ei o anchetă după ce abuzurile au fost scoase la lumină. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş a fost demis în această dimineaţă.

"Imaginaţi-vă cât de crunt este să fii închis, mutat dintr-un loc in altul şi să te trezeşti lipsit de apărare în subsolul unei clădiri ca aceasta. La doi dintre aceştia am putut vedea urme proaspete de legături. I-am întrebat ce s-a întâmplat. de faţă cu poliţia şi au confirmat că au fost legaţi recent de conducerea acestui centru, de mâini şi de picioare", a declarat Georgiana Pascu de la Centrului de Resurse Juridice.

"Condiţiile igienico-sanitare erau deplorabile. Nu erau pentru a îndeplini condiţii corespunzătoare de autorizat" , a relatat un reprezentant DSP.

"Am primit de la Ministerul Muncii o adresă prin care s-a retras licenţa acestui centru şi prin urmare avem obligaţia să relocăm toate persoanele care sunt în centrul acesta", a reacţionat subprefectul de Mureş.

"Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!", a comentat şi premierul Marcel Ciolacu. 

Directorul AJPIS Mureş, demis

"Am fost de mai multe ori în control la acest centru. De fiecare dată când au venit inspectorii sociali în control au găsit lucrurile în normalitate. Au fost 4 inspectori de la AJPIS Mureş, au verificat, au fost 20 de beneficiari, pe care aceştia i-au identificat cu buletinul şi nu au sesizat altceva", a reacţionat Răduţ Cristian, director executiv AJPIS Mureş.

"Normalitatea" despre care vorbeşte directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş ascundea însă lucruri îngrozitoare. Răduţ Cristian a fost demis în această dimineaţă.

Cristian Viorel Răduţ  a fost eliberat din funcţie iar pe perioada cercetării administrative, acesta a fost mutat pe o funcţie publică de execuţie, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş. Atribuţiile corespunzătoarea funcţiei publice de conducere temporar vacante de director executiv al AJPIS Mureş sunt delegate Seminei Baricz, şef serviciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Azilul groazei din Mureş. Toţi cei 17 angajaţi şi-au dat demisia în bloc. Directorul AJPIS a fost demis. Un pacient era doar piele şi os, alţii erau legaţi