Antena Meniu Search
x

Foto Azilele groazei. Şapte persoane, printre care şi minori, găsite într-un beci al unui centru de îngrijire din Mureş. Erau bătute şi ţinute în condiţii improprii

Continuă descoperirile terifiante în cazul azilelor groazei. Şapte persoane au fost găsite în subsolul unui centru de îngrijire din Mureş. Oamenii erau bătuţi şi ţinuţi în condiţii inumane. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, joi seară, că a dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului, în urma informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice asupra unor abuzuri şi violenţe comisie împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu'Min, din judeţul Mureş. La rândul său, ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a anunţat că a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia "Re-Min", centrul "Căsuţa Lu’ Min" din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti. De asemenea, ea a cerut urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această "situaţie revoltătoare".

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 22:54

UPDATE 10.30: În urma unui apel primit în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență 112, ISU Mureș a fost solicitat să intervină pentru acordarea de asistență medicală, prim ajutor de urgență  și transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdești. 

La fața locului au fost dislocate 3 autospeciale de transport personal și victime multiple, 2 ambulanțe SMURD B2, o ambulanță SMURD C1 - Terapie Intensivă mobilă, un microbuz, precum și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă. 

Până în momentul de față din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureș pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecțiuni cronice, au transmis reprezentanţii ISU.

De asemenea, o persoană a fost preluată de aparținători și alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparținând de DGASPC din municipiul Sighișoara (4 persoane) și localitățile Luduș (9 persoane) și Ideciu (3 persoane).

ŞTIREA INIŢIALĂ. Şapte adulţi erau ţinuţi în condiţii improprii, în subsolul unui imobil, în azilul din judeţul Mureş la care premierul Marcel Ciolacu a cerut verificări. Pacienţii au fost transportaţi la spital.

"Astăzi, politiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Râciu au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, la subsolul unui imobil, din Bărdeşti, mai multe persoane sunt ţinute în condiţii improprii", a transmis, joi seară, IPJ Mureş.

Cele şapte persoane au fost transportate la spital

Sursa citată a precizat că la faţa locului s-au deplasat poliţiştii, care au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre 7 adulţi.

"A fost solicitată o ambulanţă, aceştia fiind transportaţi la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. De asemenea, au fost anunţaţi şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, pentru luarea măsurilor legale din competenţă", a mai transmis Poliţia.

Potrivit instituţiei, "această acţiune are drept scop protejarea vieţii şi sănătăţii, oferirea de ajutor şi sprijin persoanelor vulnerabile, în special celor cu dizabilităţi şi vârstnice, care se află în dificultate, în anumite centre de îngrijire". În acest caz, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă.

Ministrul Muncii: Situaţia de la Mureş este intolerabilă!

"Situaţia de la Mureş este intolerabilă! Aşa cum a cerut şi premierul Marcel Ciolacu, vinovaţii trebuie să răspundă! Solicit urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situaţie revoltătoare", a scris Simona Bucura-Oprescu, joi pe Facebook.

Ea a mai precizat că a dispus "Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) retragerea licenţei în cazul Asociaţiei «Re-Min», centrul «Căsuţa Lu’ Min» din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti".

Marcel Ciolacu a dispus verificări la centrul de îngrijire

"Ca urmare a informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului în cazul unor abuzuri şi violenţe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu'Min, din judeţul Mureş. Conform informaţiilor primite, victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale", a scris Marcel Ciolacu, joi pe Facebook.

Premierul a adăugat că va monitoriza îndeaproape evoluţia evenimentelor pentru a se asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

"Toleranţă zero în astfel de situaţii!", a completat şeful Executivului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Azilele groazei. Şapte persoane, printre care şi minori, găsite într-un beci al unui centru de îngrijire din Mureş. Erau bătute şi ţinute în condiţii improprii