Exclusiv

Azilul groazei din Teleorman. Reacții năucitoare ale oficialilor, administratora recunoaște că nu și-ar duce mama acolo

De Redactia Observator.
Publicat: 30.06.2021, 20:21.
Actualizat: 30.06.2021, 22:29

Un coşmar fără sfârşit. Ieri v-am prezentat cazul şocant al unui centru de îngrijire din Olteni unde pacienţii trăiesc în condiţii înfiorătoare. Legaţi de pat, murdari şi flămânzi. Şi mai dureros este că nici controalele, nici promisiunile celor care ar trebui să aibă grijă de aceşti oameni, nu le schimbă soarta. Am bătut la uşa tuturor instituţiilor pentru a pune capăt suferinţei unor semeni, până la prim-ministru. Răspunsurile ne-au năucit.

În căminul groazei din Olteni, nimic nu s-a schimbat. Iar tânărul din imagini e tabloul suferinţei fără sfârşit a unor oameni fără apărare. Am fost din nou în centru şi, la prânz, tânărul din imagini era în continuare legat de mâini şi de picioare.

Dr. Emanuel Botnariu, Consiliul de Monitorizare: Aşa au ţinut-o cred permanent, din 2019. Vă daţi seama ce fac acolo acei oameni...

Fac exact ce vor. Căci la ultima evaluare psihiatrică, din 2020, medicul nu a recomandat măsura legării.

Dr. Emanuel Botnariu, Consiliul de Monitorizare: Acolo am găsit un amalgam de boli. Persoane puse sub interdicţie, persoane cu boli psihice, persoane cu boli motorii, de toate vârstele. Am găsit oameni care pot fi reintegraţi în societate, apţi de muncă.

După insistenţe repetate, echipa Observator a fost anunţată astăzi, în jurul orei 17.00, că tânărul va fi transferat la un spital de psihiatrie. Cândva.

Reporter: Dacă dvs. aţi avea-o pe mama dvs în această situaţie aţi aduce-o aici?
Administrator: Nu aş fi adus-o într-un astfel de centru unde nu s-a investit niciodată.

Citește și:

Instituții de control pe hârtie, persoanele neajutorate suferă zi de zi în azile

Pe hârtie, avem trei instituţii care ar trebui să-i apere pe cei vulnerabili şi să facă inspecţii în căminele, azilurile şi centrele de îngrijire din ţară. Consiliul de Monitorizare, cel care a făcut controlul la Olteni, este în subordinea Parlamentului. Dar şi Guvernul are două instituţii de control, în subordinea Ministerului Muncii: Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Florica Chereche, preşedinte ANDPDCA: Astăzi am trimis o adresă către DGASPC. Încă nu am luat decizia de a trimite corpul de control acolo. Vreau să văd ce fac ei în primul rând.

Dr. Emanuel Botnariu, Consiliul de Monitorizare: Avem doar 10 inspectori de monitorizare. O instituţie construită să funcţioneze cu frâna trasă.

Frână trasă pe toată linia şi nimeni nu face nimic. Doar recomandări şi sesizări către alte instituţii. Dar nu pot aplica sancţiuni.

Gloria Ionescu, Consiliul de Monitorizare: A sesizat parchetul cu privire la decesul unuia dintre pacienţi, condiţiile şi tratamentul.

Cine ar trebui să controleze situația din centre

O singură instituţie poate da sancţiuni în centre: Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Echipa Observator a încercat de mai multe ori să discute cu şefa instituţiei. Fără succes. Mai dezolant, măsuri de urgenţă pentru bolnavi pot lua doar cei de la DGASPC-uri. În Teleorman nu s-a făcut nimic pentru pacienţi. De două săptămâni.

Reporter: Când scoatem pacienţii din focarul de infecţie?
Adrian Gâdea, preşedintele CJ Teleorman: Domnule, va fi o comisie care... există o comisie care se ocupă de evaluare.

Mai sus, pe spirala celor care ar trebui să aibă grijă de aceşti oameni, reacţiile devin halucinante.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: Se pot face sesizări către Colegiul Medicilor. Şi dvs puteţi face sesizări dacă constataţi încălcări ale conduitei.

Reporter: Domnule Cîţu, aţi văzut situaţia de la Teleorman, acolo unde există deja o anchetă cu un azil de persoane cu handicap care sunt ţinute efectiv în lanţuri? Aţi văzut aceste imagini?

Florin Cîţu, premierul României: Nu am văzut aceste imagini.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Primele imagini cu Brigitte și Florin Pastramă aduși la secție în dosarul măștilor contrafăcute / VIDEO
spynews.ro
VIDEO | Accidentul cu 4 morți de la Sibiu a fost filmat, imaginile cu impactul sunt teribile
libertatea.ro
Salvamontul, taxi gratis pentru turiștii în teniși. Cum procedează Europa: turist german, taxat cu 8.000 de euro
Ziare.com
Horoscopul zilei de 26 iulie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Care este cauza inundațiilor din Europa? Un celebru climatolog avertizează!: 'Este doar începutul'
gandul.ro
Simona Halep a ajuns subiect de ironii amare după ultima reclamă în care a apărut
prosport.ro
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu o cameră de filmat. A ieșit de acolo transpirat de frică! Uite ce a descoperit acest bărbat
redactia.ro
Jennifer Lopez, la un pas de a accident vestimentar. Cum a fost surprinsă cântăreața internațională
tvhappy.ro
Colaps pentru Garry Kasparov, la întoarcerea în șah: a suferit cea mai dură înfrângere a unui campion mondial
GSP
Imagini din vila de lux a lui Mugur Mihăescu. Este una dintre cele mai scumpe proprietăți din Pipera, circa 800.000 euro! “Am gazon și pe casă”
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Anamaria Prodan, conversații în miez de noapte cu Laurențiu Reghecampf. Ce mail-uri și-au trimis cei doi, în plin scandal de divorț
as.ro