Antena Meniu Search
x

Video Mărturiile cutremurătoare ale rudelor seniorilor umiliţi în azil: ''Izolat, la etaj, într-un scaun, fără lumină, soţul meu a stat acolo zile în şir''

Azilurile sunt iadul de lângă noi. Avem noi imagini cu seniori umiliţi, legaţi şi înfometaţi în locurile care ar trebui să le aline bătrâneţile. Paradoxal, la controale, toate căminele din care am arătat imagini terifiante ies perfect. Asta pentru că angajaţii află din timp că vin inspectorii şi se pregătesc temeinic. Dar mărturiile din infern continuă să curgă: un bărbat a ajuns în pragul morţii din cauza unei răni netratate. Urmează imagini şi informaţii cu puternic impact emoţional.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 23.06.2021, 19:46

Vezi și

Imaginile cu trupul chinuit al bărbatului sunt greu de privit. Pe umărul stâng are o plagă deschisă. Familia susţine că a ajuns aşa în timpul internării într-un cămin privat. 

''Izolat, la etaj, într-un scaun, fără lumină, soţul meu a stat acolo zile în şir. O escară l-a împiedicat să se deplaseze.''

Familia plătea 4.500 de lei pe lună pentru ca bărbatul să fie îngrijit omeneşte. În timpul unei vizite, rudele au observat o rană mare. 

''Ni s-a spus că este psoriazis, apoi stafilococ. Şi că este îngrijit de un medic specialist. Când l-am adus acasă, ne-am îngrozit. Era o rană cumplită. Medicul specialist ne-a spus că septicimia era iminentă.''

Pe acelaşi subiect

Starea bărbatului este acum stabilă şi va fi îngrijit în familie. Azilul a rămas doar o amintire teribilă. Pentru mulţi alţi bătrâni, însă, aşa arată realitatea de fiecare zi. După ce vinerea trecută v-am arătat în exclusivitate situaţia dintr-un cămin de lux din sectorul 1, zeci de oameni ne-au scris pentru a ne arăta calvarul îndurat de seniori în mai multe centre din ţară. În urma imaginilor terifiante, doi inspectori au fost trimişi în control. Raportul încă nu e gata. 

Lăcrămioara Corcheş, director Agenţia Plăţi şi Inspecţie Socială: Colegele mele nu au identificat nicio persoană legată.

Mai mult, neregulile găsite sunt...administrative. Asta pentru că inspectorii au atribuţii limitate de control. 

Lăcrămioara Corcheş, director Agenţia Plăţi şi Inspecţie Socială: Inspectorul ar putea să vadă urmele lăsate de respectivele instrumente cu care a fost legat: bandă, funie. 

Reporter: Are dreptul să îi ridice pijamaua, să se uite?

Lăcrămioara Corcheş, director Agenţia Plăţi şi Inspecţie Socială: Nu, trebuie să îl roage. 

În toată ţara, 250 de inspectori sociali trebuie să verifice în jur de 7.000 de furnizori de servicii sociale. 687 dintre ele sunt cămine de bătrâni cu o capacitate de aproape 30 de mii de paturi. 

''Pot fi şi închise căminele?

Da, în situaţia în care se constată că viaţa beneficiarilor este în pericol. 

Legat de cămin din sectorul 1, acolo viaţa le era pusă în pericol?

Păi...în momentul în care am fost noi, nu.''

Angajaţii ajung să afle de dinainte când va avea loc un control

Nu e de mirare că pe hârtie lucrurile ies mereu bine. Angajaţii din aziluri află înainte de control.

''Când închid ochii... retrăiesc toate momentele. Plângeau, implorau să îi ajutăm. Credeţi-mă că e iad.''

Patronul azilului este preot. Avocatul său a negat acuzaţiile şi susţine că totul e răzbunarea unor foşti angajaţi. Poliția face cercetări pentru infracțiunile de purtare abuzivă și lipsire de libertate. 

Continuăm să primim mesaje despre ororile din aziluri. Te invităm să Fii Observator şi să împărtăşeşti cu noi informaţiile şi imaginile folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Fii Observator » Mărturiile cutremurătoare ale rudelor seniorilor umiliţi în azil: ''Izolat, la etaj, într-un scaun, fără lumină, soţul meu a stat acolo zile în şir''