Exclusiv La două săptămâni după ce Observator a arătat imagini cu "azilul groazei" din Teleorman, situația e neschimbată. Un tânăr e ținut legat, în mod abuziv, de doi ani
De trei săptămâni vă arătăm iadul. Astăzi a coborât și statul în el și a văzut ceea ce, noi, oamenii normali, știam: pacienți neputincioşi legaţi de pat, nespălaţi cu zilele, ţinuţi pe saltele murdare, cu mâncare puţină. Imaginile înfiorătoare care urmează au fost filmate într-un centru de îngrijire pentru persoanele cu dizablităţi din Teleorman. Totul a ieşit la iveală în urmă unei inspecţii a Consiliului de Monitorizare, control care are loc după ce Observator a dezvăluit condiţiile inumane din căminele, azilurile şi centrele de îngrijire din ţară. Dar controlul trece, suferinţa a rămas.
- Statul s-a retras și s-a lăudat cu controlul. Noi ne-am întors la pacienți, în Teleorman: trăiesc tot în infern
Tratament degradant şi dezumanizare. Sunt cuvinte care descriu palid soarta unor oameni abandonaţi în Iad. La centrul de îngrijire pentru persoanele cu dizabilităţi din Olteni, pacienţii sunt ţinuţi murdari şi flămânzi în camere pline de igrasie cu băi care duhnesc.
Dr. Emanuel Botnariu, Consiliul de Monitorizare: Ce aţi văzut acolo e o realitate, e un centru din România.
Tudor Lucian, expert independent: Un miros greu de suportat, prezenţa muştelor şi insectelor în tot centrul. 99 la sută din ce s-a întâmplat acolo e caz penal.
Totul a ieșit la iveală după un reportaj Observator
- Bătrâni "executați" în aziluri private. O femeie ne-a povestit drama prin care a trecut mama ei: "Făcuse deja...
- Noi imagini de la azilul groazei din Sectorul 1. Puneau bătrânii să danseze și îi numeau "saci de gunoi cu suflet"
- Azilul groazei din Sectorul 1. Bătrână spălată cu buretele folosit pentru WC: "Dacă aş fi luat-o de acolo...
Condiţiile din căminul groazei au ieşit la iveală în urmă cu două săptămâni. După ce Observator a dezvăluit halul în care sunt trataţi pacienţii din căminele şi azilurile de bătrâni din ţară, cei responsabili cu monitorizarea lor şi-au amintit de fişa postului, dincolo de hârtiile din birouri. Descoperirile au fost arătate abia azi presei.
Tânărul din imagini este ţinut legat din 2019, de când a fost adus la centru pe motiv că se automutilează. Pacientul a fost consultat de un psihiatru, care însă nu a recomandat ca tânărul să fie legat. Şi totuşi aşa este ţinut şi astăzi. În mod abuziv. Mai grav, raportul a scos la iveală că un pacient a murit în urma unui accident, care însă nu a fost consemnat nicăieri.
Mugurel Putineanu, fost director DGASPC: Decesul...ăăăă. La ce, pentru Covid?
Reporter: A căzut din pat, a dat cu capul de scaun, a ajuns la spital şi a decedat patru zile mai târziu. Ştiaţi de acest caz?
Mugurel Putineanu, fost director DGASPC: Nu, nu...
Reporter: Sunteţi directorul DGASPC...
Centrul arată mai degrabă ca un ghetou sau ca un loc de pedeapsă
Inspectorii au găsit mâncare expirată şi bere în magazia centrului. Vara e prea cald, iarna - prea frig. Culmea, deşi vizita Consiliului de Monitorizare a avut loc în urmă cu două săptămâni şi s-a finalizat cu un raport în care se recomandă retragerea licenţei, centrul încă funcţionează. Echipa Observator a mers azi la Olteni şi a constatat cu stupoare că nu s-a schimbat nimic. Directorul DGASPC nici măcar nu citise raportul devastator.
Mugurel Putineanu, fost director DGASPC: Știu în mare despre ce este vorba. S-au încercat a se rezolva, am demarat deja şi lucrări.
Deşi DGASPC a avut bugetul cu 25 la sută mai mare anul trecut, a returnat 13 milioane de lei Consiliului Judeţean. N-au avut ce face cu banii. Nu le-a dat prin gând să renoveze clădirea părăginită, din 1964, în care sunt ţinute 50 de suflete în condiţii mai rele decât moartea. Doar au cumpărat calorifere şi saltele noi, pe care le ţin dosite.
Astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a anunţat că l-a demis pe directorul DGASPC. Doar că...
Mugurel Putineanu, fost director DGASPC: Nu e vorba de o demitere. Eu am avut o numire până pe 30... Dar nu ăsta e motivul...
Consiliul pentru Monitorizare a făcut plângere la Parchet şi la toate instituţiile cu atribuţii în domeniu. O pictură într-un ocean de nereguli.
Dr. Emanuel Botnariu, Consiliul de Monitorizare: Noi trebuie să monitorizăm aceste peste 800 de instituții care se află în toată România... Avem doar 10 inspectori de monitorizare.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰