Antena Meniu Search
x

Video Un membru al unui echipaj de urgenţă rupe tăcerea despre ororile din azil: ''Mulţi erau în agonie din cauza sedativelor. I-am văzut legaţi''

După ce aţi auzit mărturii şocante ale rudelor bătrânilor din aziluri sau ale angajaţilor care nu mai voiau să fie părtaşi la ororile din cămine, astăzi vă arătăm lucrurile din altă perspectivă. Un om care ajunge des în aceste centre rupe tăcerea. Ne-a povestit cum sunt umiliţi bătrânii, legaţi şi sedaţi. Personalul nu îi schimbă pentru că este mai ieftin aşa.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 24.06.2021, 21:19

Vezi și

''Mirosul te întâmpină de cum intri. Miros de urină. Te ustură la nas, dacă n-ai avea mască nici n-ai putea cum să respiri.'' 

Un membru al unui echipaj de urgenţă n-a mai putut să păstreze tăcerea. Susţine că într-un cămin de bătrâni din sectorul 1 din Capitală, seniorii sunt umiliţi şi ignoraţi. Am mers la azil şi am găsit bătrânii în sala de mese într-o atmosferă dezolantă. Mirosul de urină era, pur şi simplu, insuportabil. 

Reporter: Miroase a urină aici.

Carmen Cojocaru, asistentă Căminul de bătrâni: Da, e posibil. Ei au fost schimbaţi dimineaţă, înainte de 8, când au fost scoşi la micul dejun. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Şi acum este 12,30. 

Carmen Cojocaru, asistentă Căminul de bătrâni: Fetele au mai trecut, i-au mai verificat...

''Ar trebui ori de câte ori...Pampersul e ud. De aia fac pacienţii escare, de aia sunt febrili, de aia fac infecţii urinare repetate.''

Carmen Cojocaru, asistentă Căminul de bătrâni: În principiu 4 pamperşi în 24 de ore, cam la 6 ore se schimbă un pampers.

Reporter:  Nu de fiecare dacă când face?

Carmen Cojocaru, asistentă Căminul de bătrâni: Nu după fiecare...

Reporter: De ce?

Carmen Cojocaru, asistentă Căminul de bătrâni: Pentru că nu se justifică ca şi costuri! 

Ororile nu se opresc aici. 

''Mulţi erau în agonie din cauza sedativelor. I-am văzut legaţi pe mulţi dintre ei. Cu faşe erau legaţi.''  

Când un bătrân e în stare gravă şi trebuie transportat la spital, scenele devin de coşmar.  

''Nu există lift. Este destul de traumatizant pentru un bolnav să fie cărat pe prelată sau pe scaun.''

Angajaţii căminului au altă variantă

Reprezentanţii căminului resping toate acuzaţiile. 

Carmen Cojocaru, asistentă Căminul de bătrâni: Niciodată nu au fost legaţi. Bătrânii au medicaţia pe reţetă, avem colaborare cu medic psihiatru, în pandemie i-a evaluat prin telemedicină. 

Oficial, avem în jur de 700 de aziluri licenţiate. Practic, căminele au răsărit ca ciupercile după ploaie în timpul crizei sanitare. 

Lăcrămioara Corcheş, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială: Au transformat pensiuni şi hoteluri care din punct de vedere economic nu îşi mai justificau activitatea în astfel de centre. Nu e nimic rău şi nu e ilegal. E perfect legal dacă respectă paşii

Primim în continuare mesaje despre ce se întâmplă în aziluri.Te invităm să Fii Observator şi să împărtăşeşti cu noi informaţiile şi imaginile folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Fii Observator » Un membru al unui echipaj de urgenţă rupe tăcerea despre ororile din azil: ''Mulţi erau în agonie din cauza sedativelor. I-am văzut legaţi''