Video Câţi bani a pierdut Albert după ce a apelat la un IFN ilegal pentru un loc în Casa Verde. 200 de instalatori sunt afectaţi
Programul Casa Verde Fotovoltaice s-ar putea bloca din nou. Sute de instalatori ameninţă că vor acţiona în instanţă autorităţile, după ce au fost obligaţi să depună alte garanţii care să le ofere un loc în programul finanţat de stat. Au colaborat toţi cu IFN-uri care funcţionau ilegal.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cum a decăzut litoralul românesc. Nicolae, unul dintre cei importanți investitori, se gândește să se lase de turism după ce a aflat ce taxe îl așteaptă în 2025
În termen de 15 zile, Albert Soare trebuie să scoată din buzunar alţi 200 de mii de lei, dacă nu vrea să fie exclus din programul Casa Verde. Garanţia depusă de acesta nu e valabilă, întrucât instituţia financiară la care a apelat şi care a trimis scrisoarea de garanţie bancară nu este eligibilă.
"De asta apelăm la ei, pentru că nu blocăm toată suma de 200 de mii de lei. Plătim doar către aceste IFN-uri 20-30 de mii de lei, în funcţie de cum te înţelegi cu ei, şi ei depun o garanţie. Anul trecut au fost acceptaţi şi au funcţionat aşa", ne spune Albert, instalator.
Alt instalator, aceeaşi situaţie. "Am reuşit să obţinem o scrisoare de garanţie bancară. Însă nu putem recupera sumele de la acest IFN deocamdată. Refuză să înapoieze. Aproximativ 18 mii de lei", ne mărturiseşte Sorin, instalator.
Sute de instalatori afectaţi
- De ce s-ar putea bloca din nou Programul Casa Verde Fotovoltaice. Sute de instalatori ameninţă că vor acţiona în...
- Investiţie de 35 de mil. €, într-un judeţ din ţară. Noul parc fotovoltaic va furniza energie verde către...
- Casa Verde Fotovoltaice: regulile de înscriere în program s-ar putea schimba de anul viitor
În total, 214 instalatori au colaborat cu Trustee Capital. Şi vor trebui să vină cu noi garanţii. Dintre ei, doar 49 au depus din nou sumele cerute de Administraţia Fondului de Mediu. Probleme s-au depistat şi la garanţiile bancare depuse de alte IFN-uri: Eden Finance şi Fondul de Garantare şi Creditare. Şi acestea funcţionau în afara legii.
În ghidul Casa Verde Fotovoltaice este menţionat faptul că garanţia de 200 de mii de lei trebuie să fie depusă de către o instituţie care să fie autorizată de Banca Naţională a României. În acest caz, IFN-ul nu era autorizat, aşa că scrisorile de garanţie bancară nu erau eligibile.
"Conform legii 93 pe 2009, nicio instituţie financiară nebancară nu poate să funcţioneze dacă nu este înscrisă în acest registru general al BNR. Practic, de la înmatriculare, ei trebuie să notifice BNR. Dacă nu eşti înscrisnu poţi să funcţionezi, nu poţi să desfăşori activităţi de creditare. Asta nu constituie decât infracţiunea de camătă, care este pedepsită de codul penal", explică Camelia Grădinariu, avocat.
Cum se apără IFN-urile
Contactaţi de reporterii Observator, reprezentanţii Trustee Capital spun că sunt autorizaţi în Uniunea Europeană, mai exact în Estonia şi acuză Administraţia Fondului de Mediu de discriminare pentru faptul că refuză fără temei scrisorile de garanţie bancară. Conform informaţiilor Observator, IFN-ul este deţinut de Adela Talpoş, un personaj controversat care a mai avut probleme cu legea. A făcut profit de sute de milioane de lei, după ce au comercializat obiecte care aveau chipul părintelui Arsenie Boca.
În plus, vor rămâne tot mai puţini instalatori în programul Casa Verde. Ceea ce s-ar putea traduce în timpi mai mari de aşteptare pentru cei care vor să-şi monteze panouri. Aproximativ 70 de mii de români aşteaptă să le fie montate panouri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰