Antena Meniu Search
x

Video Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania rămâne al românilor. Consiliul Judeţean Sălaj vrea să cumpere clădirea

Victorie pentru Statul Român în cazul celui mai mare castel în stil baroc din Transilvania, Wesselenyi. Instanţa a anulat vânzarea monumentului istoric din Jibou către o firmă din Ungaria. Acum, Consiliul Judeţean Sălaj vrea să cumpere clădirea, să o restaureze şi s-o redea circuitului turistic. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 27.01.2024, 20:25

Vezi și

Graţios, cu o grădină generoasă în jur, Castelul Wesselenyi domină peisajul din Jibou. În jurul lui, istoria a schimbat proprietar după proprietar. După naţionalizarea din comunism, monumentul a fost retrocedat în urmă cu 12 ani moştenitorilor de drept. Apoi, aproape un deceniu, clădirea a fost scoasă la vânzare, fără ca cineva să fie interesat. 

Castelul Wesselenyi, vândut către o companie din Ungaria cu 810.000 de euro

Alex Prunean - reporter Observator: Întregul domeniu are peste un hectar şi doar castelul construit în stil baroc, pe două etaje, are peste 2.000 de metri pătraţi. Clădirea a continuat să se degradeze după retrocedarea din 2012, dar nu s-a investit absolut nimic nici după vânzarea din urmă cu trei ani. Singurele lucruri care s-au schimbat de atunci sunt cele două lacăte de pe poartă, dar şi această pancartă care interzice accesul, scrisă în patru limbi. 

La începutul anului 2021, moştenitorul castelului încheie contract de vânzare-cumpărare cu o firmă din Cluj care plăteşte 40.000 euro avans. Două luni mai târziu, Consiliul Judeţean Sălaj a fost anunţat de vânzarea clădirii, iar Ministerul Culturii îi transferă dreptul de preemţiune, adică prioritate la cumpărare. Mai trec două luni până CJ decide să înceapă procedurile, iar cu două zile înainte de şedinţă, firma din Cluj cumpără castelul şi îl vinde mai departe unei companii de stat din Ungaria. O tranzacţie de 810.000 de euro.

Pe acelaşi subiect

Alex Prunean - reporter Observator: Lupta pentru castel nu e întâmplătoare, pentru că monumentul are un potenţial imens. În primul rând, în vecinătate, avem Grădina Botanică, parte cândva din domeniile Wesselenyi, dar şi clădirile cu arhitectura lor păstrată destul de bine în unele locuri. Iar acolo unde nu, cu şanse de restaurare. 

Dupa doi ani de procese, instanţa a anulat definitiv vânzarea către statul maghiar

Dinu Iancu Sălăjanu, preşedinte CJ Sălaj: Noi aşteptăm să vedem motivarea curţii, pe urmă să intrăm în posesia castelului. 

Fiecare parte implicată în tranzacţie trebuie să înapoieze banii şi să plătească şi cheltuielile de judecată. Moştenitorul casatelului şi reprezentanţii firmei intermediare nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere. 

Clădirea are nevoie şi de obiecte decorative pentru interior. Imediat după anii '90 mobila, sobele şi tablourile au fost furate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania rămâne al românilor. Consiliul Judeţean Sălaj vrea să cumpere clădirea