Antena Meniu Search
x

Video Cel mai mare castel baroc din Transilvania, din nou la vânzare. Statul l-a recuperat după ce a fost vândut de proprietar cu 800.000 de euro

Victorie pentru statul român. Vânzarea Castelului Wesselenyi din Jibou, către o companie de stat din Ungaria, a fost anulată în instanţă, la cererea statului român. Vorbim despre cel mai mare castel baroc din Transilvania, care, în urmă cu trei ani, a fost cumpărat de o firmă străină pentru că autorităţile noastre au bătut pasul pe loc în negocierile cu proprietarul. Achiziţia a costat cumpărătorul undeva la 800 de mii de euro. În prezent, proprietatea este, din nou, la vânzare. 

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 16:39

Vezi și

În urma deciziei Curţii de Apel Cluj, actele de vânzare-cumpărare ale castelului au fost anulate, iar întregul ansamblu reintră în proprietatea celui care le-a deţinut din 2012 încoace după retrocedare. Vechiul şi actualul proprietar trebuie să înapoieze şi cei 830.000 de euro, atât cât a fost valoarea tranzacţiei. 

Castelul Wesselenyi, recuperat după ce a fost vândut unei firme maghiare

Dacă proprietarul va mai vrea să îl vândă, lucru care probabil se va întâmpla, având în vedere că a spus în repetate rânduri că nu îşi permite să îl reabiliteze, prioritate la cumpărare va avea Consiliul Judeţean Sălaj. 

Tocmai din cauza acestui drept de preemţiune a fost deschis şi procesul în instanţă în 2021, pentru că edificiul a fost vândut către o firmă a statului maghiar cu doar o săptămână înainte ca cei de la Consiliul Judeţean să decidă că îl vor ei. Proprietarul a declarat că autorităţile judeţene s-au mişcat prea încet, depăşind termenul oferit. 

Întregul ansamblu are o suprafaţă totală de peste un hectar şi doar castelul, construit în stil baroc pe două etaje, are peste 2000 de metri pătraţi. Până în urmă cu 10 ani, aici a funcţionat clubul copiilor şi sala de sport a unei şcoli, dar mai apoi a fost pus lacătul şi nu a mai fost îngrijit nimeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cel mai mare castel baroc din Transilvania, din nou la vânzare. Statul l-a recuperat după ce a fost vândut de proprietar cu 800.000 de euro