Video Peste 5.000 de persoane, prezente la inaugurarea Castelului Bethlen din Mureş. Renovarea monumentului a costat peste cinci milioane de euro
Un monument istoric vechi de cinci secole a fost deschis pentru turişti, în Mureş. Castelul Bethlen a fost renovat şi arată acum excepţional. Peste 5.000 de persoane, atât din România, cât şi din Ungaria, au vizitat monumentul istoric doar în prima zi. Fortificaţia va fi introdusă în circuluitul turistic şi va fi un loc pentru conferinţe şi întâlniri politice şi diplomatice.
Pe acordurile fanfarei, invitaţii au păşit în curtea Castelul Bethlen din Bahnea. După 3 ani de la începerea lucrărilor de renovare, monumentul istoric de pe Valea Târnavei Mici a fost inaugurat în prezenţa a 5.000 de persoane.
Modernizarea castelului a fost făcută cu ajutorul Guvernului Ungariei
Invitaţii au fost mai apoi poftiţi în interiorul castelului, să simtă atmosfera aristocrată de acum 500 de ani. Fortificaţia, care are 42 de camere, emană pe toate cele trei nivele ale sale o eleganţă aparte.
Femeie: Frumos, frumos şi sunt încântată şi pe mai departe.
- Armata Română face primul exercițiu cu trageri reale folosind sistemul de rachete sol-aer Patriot, la Capu Midia
- Compania Orange, amendată cu 150.000 de lei de ANPC. Practicile comerciale înşelătoare identificate de inspectori
- Un băiețel de 1 an, mort după ce a fost spulberat de o mașină de poliție pe o șosea din Brăila
Reporter Observator: Ce v-a plăcut cel mai mult?
Femeie: Toate, toate.
Unii oaspeţi au venit chiar de departe, special pentru inaugurarea acestui monument istoric.
Modernizarea fortificaţiei construită în secol al 16-lea a costat cinci milioane de euro şi a fost făcută cu ajutorul Guvernului Ungariei. De acum, Castelul va fi deschis atât pentru turişti, cât şi pentru conferinţe sau evenimente religioase.
Peter Ferenc, Consiliul Judeţean Mureş: Un castel complet refăcut, pot să spun că la un nivel foarte înalt, putem să spunem că prin asta, într-adevăr, i s-a redat acea faimă pe care o avea cu sute de ani în urmă.
Kato Bela, episcop reformat al Transilvaniei: În viitor sperăm că o să vină mulţi oameni, este şi un muzeu jos, dar vrem să-l folosim şi pentru conferinţe şi pentru întâlniri mai deosebite, diplomatice şi politice.
Melinda Borsoş, Asociaţia Femeilor Reformate din Ardeal: Trebuie să avem grijă de casă, de castel, aşa cum fiecare familie are grijă de casa ei. Dorim să facem aici evenimente, să face lucruri spirituale, deci legate de religie.
Castelul Bethlen din Bahnea prezintă o combinaţie fascinantă de stiluri arhitectonice: renascentist, gotic, romantic și baroc. După cel de-al doilea război mondial, fortificaţia a fost confiscată de stat. Cu toate acestea, în 2008, proprietatea a fost retrocedată moştenitorilor familiei Bethlen, care ulterior au donat-o Eparhiei Reformate din Ardeal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰