Antena Meniu Search
x

Video Cine s-ar afla în spatele crucilor gigant care au apărut pe drumurile din ţară. "Este o monstruozitate de 10 metri"

Zeci de cruci gigant au fost ridicate în ultimii ani pe marginea drumurilor din România. Biserica ştie de ele, dar nu şi le asumă. Ar fi jerfa de credinţă a unui important om de afaceri, spun prelaţii. Însă monumentele nu au autorizaţie iar drumarii se tem că ar putea să se prăbuşească de la vânt, ori să blocheze vizibilitatea şoferilor.

de Redactia Observator

la 03.08.2023, 20:12

Vezi și

Cruci de 10 metri înălţime străjuiesc multe din şoselele din ţară. Cele mai multe sunt pe drumul dintre Craiova şi Timişoara. Sub picioarele mântuitorului pe unele troiţe e pictat şi un craniu. Deşi unii şoferi au fost speriaţi de reprezentare, teologii spun că acest craniu respectă simbolistica creştină. Dar rămâne întrebarea cine a pus crucea în drum? Patriarhia ştie sigur cine nu le-a pus.

Cine s-ar afla în spatele crucilor gigant care au apărut pe drumurile din ţară

"E rodul unei inițiative care are în spate un autor omenesc identificabil. Nu se se poate conta, desigur, pe extratereștrii. Misterul poate fi elucidat de autoritățile locale". Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR.

Cristina Oprea, reporter Observator: Arhiepiscopia Craiovei susţine că nu are nicio legătură cu amplasarea crucilor gigant în Craiova şi pe drumurile naţionale. În plus, într-un răspuns pentru Observator, specifică că acestea reprezintă, citez: jertfa unui credincios care a dorit să rămână anonim.

Pe acelaşi subiect

Ar fi vorba de un cunoscut om de afaceri din Craiova, care deţine o mare firmă de profile termopan şi care le construieşte pe cont propriu din materiale PVC.

Iulia Pop, reporter Observator: Zeci de astfel de cruci sunt şi în judeţul Timiş, multe concentrate în zona Timişoarei. Au apărut în urmă cu mai bine de 10 ani şi de atunci rămân o enigmă. Mitropolia Banatului spunea, la vremea respectivă că nimeni nu le-a cerut binecuvântarea pentru ele, dar nici nu-i deranjează deoarece ar fi un simbol că te apropii de un oraş creştin.

Pasager în maşină: Înseamnă că avem o biserică bogată şi nu ştiu pe ce să cheltuiască banii, probabil.

Crucile au fost ridicate fără autorizaţie pe terenuri private şi nimeni nu ştie cât sunt de rezistente. Mai marii de la drumuri se gândesc chiar la demolarea lor

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Să vină cu proiectele, să vedem dacă aceste cruci, aceste monumente nu prezintă risc de cădere pe drum. Pentru că dacă o astfel de cruce, un simbol creştin, cade pe drum, afectează alţi creştini care circulă pe acel drum.

Din acest motiv CNAIR a cerut de curând mutarea unei astfel de cruci gigant din Brezoi, Vâlcea. Primarul vrea să dispară din alte motive.

Robert Schell, primar Brezoi: Din punctul meu de vedere este o construcţie urâtă, un kitsch. Este o monstruozitate de 10 metri pe care nu o văd bine la intrarea în localitate.

Localnicii au altă viziune. 

Localnici: E frumos. Domnul Iisus, ce, care-i faza?

- Deci nu e nicio problemă. Nici nu mă uit la ea, nici nu mă închin la ea. Aşa că să fie sănătoşi. Cine vrea să conducă, conduce, se uită înainte.

Dispute din cauza unei cruci au apărut şi într o localitate din cealaltă parte a ţării, în Satu Mare.

Simona Vasiac, reporter Observator: Iniţial crucea a fost amplasată la intrarea în municipiul Satu Mare, iar la finele anului trecut a fost mutată aici, la intrarea în Ardud.

Aici monumentul a fost finanţat de doi clujeni care s-au vindecat de cancer şi a avut aprobarea primarului. Un localnic a cedat terenul.

Proprietar teren: De ce să nu fiu mândru, domnule? Orice se realizează în România e un lucru bun. Eu nu cred că deranjează pe cineva.

Vecinii au altă părere.

Vecină revoltată: Am 30 de ani, o aşa cruce urâtă n-am mai văzut. Toţi oamenii care vin la noi în vizită spun că e foarte urâtă. De unde a apărut nu ştim, noi nu o vrem aici!

Reprezentanţii companiei de drumuri spun că multe dintre aceste cruci sunt ridicate noaptea sau în weekend, motiv pentru care cei ce le montează sunt greu de identificat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Cine s-ar afla în spatele crucilor gigant care au apărut pe drumurile din ţară. "Este o monstruozitate de 10 metri"