Antena Meniu Search
x

Video Cum a fost prins fugarul Cătălin Cherecheș după ce s-a dat de gol. Întreaga sa familie a lucrat din greu pentru a-l scăpa de pușcărie

Cătălin Cherecheş a fost prins în Germania, în gara din Augsburg. Pentru Observator, poliţia confirmă că a folosit forţa în momentul reţinerii. Fostul edil a ieşit şifonat, cu răni pe faţă. Complice la fugă i-a fost o mătuşă, care l-a dus cu maşina într-o cursă nebună, cu peste 200 de kilometri la oră. În momentul capturării avea în buzunare câteva mii de euro şi cărţi de identitate, inclusiv legitimaţia de deputat. Tot de azi, oficial, Cătălin Cherecheş nu mai e nici primar la Baia Mare

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 29.11.2023, 19:43

Vezi și

Cu răni pe faţă, încătuşat şi vizibil obosit după cinci zile de fugă prin Europa. Aşa l-au pozat ofiţerii germani pe Cătălin Cherecheş, în gara din Ausburg. Fostul edil din Baia Mare s-a opus arestării, spun agenţii bavarezi, şi aşa s-a ales cu faţa şifonată. 

  • Bogdan Dinu, reporter Observator: Avea la el cartea de identitate din România, una tot pe numele lui emisă de autorităţile Italia, țară în care are rezidența, dar și alte legitimații, inclusiv pe cea de la Camera Deputaţilor. În buzunare, nemţii i-au găsit în jur de 3.000 de euro, 150 de forinţi şi câteva sute de lei. 

Surse Observator spun că primarul ar fi fost localizat şi supravegheat de două zile în Germania. Autorităţile din România ar fi trimis informaţii cu adresele tuturor rudelor din Europa care l-ar fi putut adăposti pe fugar.

Telefonul mobil l-a dat de gol pe Cătălin Cherecheș

Pe acelaşi subiect

Traseul este de film. Imediat ce reuşeşte să iasă din ţară cu buletinul vărului său pe la vama Petea, Cherecheş se opreşte în Ungaria unde cumpără două cartele de telefon prepay. E vineri, ora 14. Închiriază apoi o maşină cu ajutorul unui angajat dintr-un hotel şi merge până în Austria. Abandonează autoturismul şi ia altul până în Germania, acolo unde stă mătuşa lui, mama vărului de la care a furat identitatea. Destinaţia finală ar fi fost Italia, potrivit surselor Observator. 

  • Bogdan Dinu, reporter Observator: Fostul primar din Baia Mare ar fi simţit că poliţiştii nemţi îl filează şi ar fi încercat să creeze o diversiune. A chemat un taxi la reşedinţa mătuşii sale, însă n-a onorat comanda. Când a văzut că ofiţerii pleacă după autoturism, s-a urcat în maşina rudei sale cu destinaţia gara Ausburg. Ce nu ştia fugarul Cherecheş era faptul că poliţiştii germani mai aveau o echipă de investigaţii pe urmele sale. 

Cherecheș, prins pe o autostradă din Germania, în timp ce mătușa lui gonea cu 200 km/h

Ofiţerii bavarezi l-au reperat pe autostradă, în timp ce mătuşa, aflată la volan, conducea cu 200 de kilometri pe oră. Cherecheş ar fi stat tot timpul ascuns, culcat pe bancheta din spate. Zona era împânzită de camere video, cu funcţie de recunoaştere facială. În gară ar fi încercat să scape de mașină și să ia un taxi. N-a mai apucat. A fost dus în arestul poliției Augsburg unde va rămâne până când va fi prezentat instanței de judecată. 

  • Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Nu mai există refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere. Dacă va fi de acord să se predea şi să revină în România, termenul va fi unul scurt, 10 zile.

În caz contrar, cel mult 60 de zile. Legea fugarului, care suplimentează pedepsele cu până la trei ani de închisoare, adoptată azi, nu i se va aplica lui Cherecheş, retroactiv. 

Mătuşa, doctor de profesie, patroană de clinică în Germania, este aceeaşi la care Cherecheş, în trecut, a cărat cu punga, în tranşe de câte 10.000 de euro, un milion şi jumătate de euro. Edilul s-a justificat în faţa Agenției Naționale de Integritate că nu are încredere în sistemul bancar românesc. Suma impresionantă ar fi fost un împrumut de la mama sa. 

Cătălin Cherecheş s-ar fi folosit de întreaga familie şi prieteni pentru a-şi salva pielea

Socrii sunt în arest pentru că au încercat să-i cumpere libertatea de la magistratul care îi judeca dosarul. Soţia, Tabita, face drumuri la arest şi îi consolează. Vărul, de la care a furat identitatea, cetăţean german şi medic, o să ajungă şi el în faţa anchetatorilor. Explicaţii ar urma să dea şi mătuşa vitezomană din Germania. 

  • Cătălin Cherecheş, primar Baia Mare: Onoarea ţi-o construieşti o viaţă întreagă şi o pierzi într-o clipă. Am fost acuzat pe nedrept.

Mama lui Cherecheş, medic la Spitalul de Boli Infecțioase, şi-a anunţat colegii că intră în concediu până la sfârşitul lunii. Poliţiştul de frontieră care i-a permis să treacă vama cu buletinul vărului a fost detaşat şase luni la Vaslui. Bărbatul a cerut să facă testul poligraf ca să nu existe suspiciunea că ar fi luat bani de la Cherecheș.

  • Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Eu am considerat că Poliţia Maramureş trebuia să fie mai atentă, proactivă şi mi-am pus întrebarea de ce un membru al IPJ Maramureş important şi-a luat concediu exact în acele zile, dar această chestiune o va stabili ancheta în curs.

Azi, oficial, Cătălin Cherecheş a rămas şi fără scaunul de primar. Prefectul a emis ordinul de încetare a mandatului. 

  • Doru Dăncuş, viceprimar: Ziua de joi a fost una normală. Atât pentru mine, cât şi pentru primarul Cherecheş. Nu mi-a dat de înţeles că ar părăsi ţara.

În motivarea condamnării, magistraţii subliniază că fostul primar a dat dovadă de un profund dispreț față de autorități: a pozat în victimă a sistemului judiciar și a serviciilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Evenimente » Cum a fost prins fugarul Cătălin Cherecheș după ce s-a dat de gol. Întreaga sa familie a lucrat din greu pentru a-l scăpa de pușcărie