Antena Meniu Search
x

Update Cristian Cioacă rămâne în închisoare. Judecătoria din Piteşti i-a respins cererea de eliberare condiţionată

Cristian Cioacă vrea să fie liber. Fostul poliţist, închis pentru uciderea avocatei Elodiei Ghinescu a cerut să fie eliberat după ce a ispășit jumătate din pedeapsa primită, o condamnare de 15 ani şi 8 luni de închisoare. Comisia din penitenciar i-a respins cererea, dar Cioacă a contestat-o în instanţă. A şi venit la Judecătoria din Piteşti pentru a-i convinge pe magistraţi că merită să redevină un om liber. Judecătoria i-a respins luni, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată, însă decizia nu este definitivă.

de Redactia Observator

la 23.01.2023, 22:01

Vezi și

Fostul poliţist Cristian Cioacă rămâne în închisoare, după ce Judecătoria Piteşti i-a respins luni, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată, însă decizia nu este definitivă.

Potrivit deciziei instanţei, Cioacă are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare în luna mai 2023.

"Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat, în prezent deţinut la Penitenciarul Mioveni, ca neîntemeiată. Menţine termenul stabilit de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită, respectiv 10.05.2023. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea copiei minutei", au stabilit judecătorii, potrivit Agerpres.

Argumentele prin care Cristian Cioacă a încercat să scape de închisoare

Pe acelaşi subiect

Argumentele avocatei sale sunt că fostul poliţist a avut un comportament exemplar în închisoare. A fost atât de cuminte încât a primit şi recompense în puşcărie, mai multe vizite conjugale. Avocata a mai precizat că fostul poliţist are deja o ofertă de angajare şi că va lucra imediat ce va ieşi din închisoare. 

Cristian Cioacă are o condamnare de 15 ani și 8 luni de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Ca să ceară liberarea condiționată, el trebuia să adune 4566 de zile. Pe unele le-a executat, pe altele le-a câștigat, fie prin munca din penitenciar, prin participarea la activități și prin faptul că penitenciarul nu respectă toate normele impuse de UE.

Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani şi 8 luni de închisoare, pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu

Pe 19 iunie 2014, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat definitiv pe Cristian Cioacă la 15 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, în dosarul în care a fost judecat pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Iniţial, la instanţa de fond, el primise o condamnare de 22 de ani de închisoare. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care poliţistul Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia.

Anchetatorii susţin că în noaptea săvârşirii crimei, copilul minor al cuplului se afla în apartamentul în care locuiau cei doi soţi. "În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 8.10.2007. Întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament), inculpatul a acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, a instalat o nouă perdea de duş în baia aferentă dormitorului", spuneau procurorii.

Parchetul mai susţine că, ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cristian Cioacă a desfăşurat o 'operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a victimei şi vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai'. În opinia procurorilor, scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către poliţist. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007 Cristian Cioacă a anunţat oficial dispariţia soţiei sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că există vreo şansă ca speranţa de viaţă să crească în România?
Observator » Evenimente » Cristian Cioacă rămâne în închisoare. Judecătoria din Piteşti i-a respins cererea de eliberare condiţionată