Antena Meniu Search
x

Criza gunoiului. Când decide prefectul Alin Stoica dacă instituie starea de alertă în Sector 1 la solicitarea lui Clotilde Armand

Scandalul gunoiului din Sectorul 1 a ajuns la prefectura Capitalei care caută o soluţie. Prefectul Alin Stoica ar trebui să decidă dacă instituie starea de alertă în sector pentru a putea fi chemată o companie de salubrizare care să cureţe cele mai scumpe cartiere din Bucureşti. 

de Redactia Observator

la 07.06.2021, 14:13

Vezi și

În paralel, primarul de sector, Clotilde Armand, nu cedează şi ameninţă că va depune plângere penală împotriva ROMPREST.  Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că este "posibil" să amâne, până la finalizarea raportului Gărzii de Mediu, decizia privind cererea de declarare a stării de alertă în Sectorul 1. "Am primit un răspuns de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti care acoperă perioada de 4 şi 5 iunie şi situaţia de la spitale, care a fost rezolvată. Având în vedere că la Garda de Mediu încă se aşteaptă finalizarea raportului, este posibil ca decizia să fie amânată până la acel moment", a explicat Stoica, într-o declaraţie de presă, citat de Agerpres.,

Prefectul Capitalei declara vineri că a solicitat Direcţiei de sănătate publică, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Gărzii de Mediu să facă o analiză şi, în funcţie de constatările acestora, va decide dacă va da curs cererii privind declararea stării de alertă în Sectorul 1. "Eu sper că în următoarele zile - o zi, două, cel mai târziu luni - să am un răspuns din partea tuturor instituţiilor", menţiona Alin Stoica.

Cum a pornit noua criză a gunoiului din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat vineri că vrea declararea stării de alertă ca urmare a situaţiei sanitare generate de faptul că gunoiul nu mai este ridicat de firma de salubrizare Romprest, fiind pentru a doua oară când locuitorii sectorului se confruntă cu această situaţie. Prefectul Capitalei Alin Stoica a afirmat vineri, referitor la problema gunoiului menajer neridicat din Sectorul 1, că soluţia cea mai rapidă ar fi ca Romprest să îşi îndeplinească obligaţiile. El a mai precizat că legea prevede obligaţia administraţiei locale şi a prestatorului să asigure continuitatea serviciilor publice. Acesta a mai declarat Instituţia Prefectului este interesată dacă există sau nu o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei şi în funcţie de asta poate fi luată o decizie cu privire la solicitarea edilului Sectorului 1.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu a afirmat sâmbătă că a mers pe teren în sectorul 1 - unde gunoiul nu a mai fost ridicat din cauza disputei între firma de salubritate şi administraţia locală - şi a constatat că ploaia a îmbibat deşeurile neridicate, iar din acestea a început să se scurgă levigat, care „miroase groaznic”. Acesta a susţinut că Garda de Mediu a demarat controale la firmele de salubritate „ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple” pentru ca situaţia se la sectorul 1 „să nu fie un precedent periculos”.

Operatorul de salubritate Romprest a anunţat, sâmbătă seară, că va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru golirea autospecialelor încărcate cu deşeuri în staţiile de sortare aparţinând altor trei companii partenere. „Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis firma de salubritate.

Pe de altă parte, primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a transmis, după ce Romprest a anunţat că reia activitatea de salubrizare în sector, că Primăria va depune plângeri penale pentru infracţiunea de şantaj acţionarilor Romprest şi va cere ridicarea licenţei. Totodată, ea va cere rezilierea contractului cu această companie.

La începutul acestei luni operatorul de salubritate Romprest a anunţat, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, conform primarului Clotilde Armand. Romprest acuza că „în mandatul actualului primar, aplicarea clauzelor contractului şi a prevederilor legale este discreţionară”.

„Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, şi plata discreţionara a prestaţiilor, respectiv jumătate din prestaţia lunară a activităţilor de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestaţiilor din anul 2020 şi 24 milioane aferente prestaţiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestaţiile din anul 2020 înregistrează depăşiri ale termenelor de scadenţă de peste 200 de zile”, a transmis Romprest.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Criza gunoiului. Când decide prefectul Alin Stoica dacă instituie starea de alertă în Sector 1 la solicitarea lui Clotilde Armand