Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cu uniformă şi insignă de pe net, un tânăr cu 8 clase s-a dat poliţist aproape 2 ani. A mers la razii, a interogat martori, dar lua şi mită. Cum a fost posibil

Un individ cu opt clase şi o condamnare la activ le-a dat clasă poliţiştilor prahoveni. Şi-a cumpărat uniformă şi insignă de pe internet şi, timp de aproape doi ani, s-a dat drept unul de-ai lor. A mers la razii, la cercetări, a interogat chiar şi martori. I s-a înfundat, însă, după ce a început să ceară mită pentru a rezolva dosare, iar pe numele său au fost depuse plângeri. Anchetatorii cred că a avut complice un poliţist real, care poartă acelaşi nume. 

de Denisa Dicu

la 25.08.2024 , 19:32

Fără pregătire, dar cu mult tupeu, individul a fost catalogat de procurori drept un "mitoman iscusit". Devenise o prezenţă obişnuită la acţiunile poliţiştilor din Prahova. Dacă agenţii deveneau curioşi, le spunea că e de la Direcţia de Operaţiuni Speciale. 

Tânărul s-a dat poliţist timp de 2 ani

Individul îşi intrase în rol extrem de convingător. La perchezițiile care au avut loc aici, la complexul rezidențial în care locuia cu chirie, anchetatorii au descoperit o uniformă de poliţist, un pistol, o legitimație și același model de stație folosită de oamenii legii.

Vezi și

Escrocheria a început în 2022, spun procurorii. Bărbatul cerea favoruri de la diferiţi cetăţeni şi, ca să pară om de încredre, flutura o insignă. Aceasta părea de poliţist, dar era de fapt de membru în Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor.

Pe acelaşi subiect

"Nu figurează ca membru al asociaţiei noastre. Deci deţinea fără drept acea insignă, iar seria de pe insignă aparţine altui membru, altei persoane care este membru exclus disciplinar din 2010 de la noi", a declarat Cătălin Bălteanu, secretar general Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor. 

Şi-a luat uniformă şi insignă de pe net

În uniformă şi cu insigna cumpărate cel mai probabil de pe internet, individul s-a apucat de treabă cu mult zel. Oprea şoferi în trafic, le cerea documentele şi percheziţiona maşinile. Pe un copil de 13 ani, pe care l-a prins la volan, l-a ameninţat că internarea într-un centru social. Iar când a fost spartă o sală de sport, a mers la caz cu un alt agent şi a audiat martori.

"Bănuitul ar fi primit sprijin într-o singură ocazie de la un bărbat, funcţionar public, pentru efectuarea de activităţi specifice meseriei în cauză, acesta din urmă cunoscând că tânărul nu avea această calitate", spune Maria Magdalena Vîiu-Rădulescu, IPJ Prahova.

Cum a fost posibilă înşelătoria

Agentul care l-ar fi ajutat lucra la secţia 3 de poliţie din Ploiești, spun surse din anchetă. Poliţistul real, care are acelaşi nume, ar fi declarat în faţa procurorilor faptul că până și el s-a lăsat păcălit de bărbatul de 25 de ani. Pentru că e acuzat că i-a fost complice impostorului, agentul a fost suspendat din funcţie.

Ulterior, a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile. Totul a ieşit la iveală după ce, pe numele escrocului, au început să curgă plângeri. "Tânărul în cauză, în perioada 2022 - 2023, sub pretextul că este funcţionar public, ar fi indus în eroare un bărbat, promiţându-i acestuia că îi va obţine un raport de expertiză contra a 5.000 de lei", a precizat Maria Magdalena Vîiu-Rădulescu, IPJ Prahova.

Falsul poliţist are doar opt clase şi o condamnare, pentru încălcarea regimului rutier. Deşi oficial este şomer, îşi permitea o chirie de 500 de euro pe lună şi închiria frecvent maşini de lux. Anchetatorii spun că ar fi reuşit să păcălească două foste iubite cu sume mari de bani. Una dintre ele ar fi medic stomatolog, iar cealaltă - studentă la Medicină.

Individul este acum în arest preventiv sub acuzaţiile de înşelăciune, uzurparea de calităţi oficiale şi instigare la abuz în serviciu. 

Denisa Dicu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Evenimente » Cu uniformă şi insignă de pe net, un tânăr cu 8 clase s-a dat poliţist aproape 2 ani. A mers la razii, a interogat martori, dar lua şi mită. Cum a fost posibil